myDiatrofi

Μούσμουλο ιδιότητες, θρεπτική αξία και θερμίδες

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Φρούτα
moysmoulo-idiotites-threptiki-aksia-kai-thermides

Το μούσμουλο ή μέσκουλο ή δέσπολο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια διατροφική-θρεπτική αξία, ενώ παράλληλα παρέχει λίγες θερμίδες. Η μουσμουλιά κατάγεται από την Κίνα, οπό όπου και διαδόθηκε στην Ιαπωνία, τις Ινδίες, τη Μεσόγειο και τις Η.Π.Α. Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Τα φρούτα είναι μικρά στρογγυλά φρούτα, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί, η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά και έχουν 1 έως 5 καφετιά κουκούτσια που δεν τρώγονται. Η γεύση τους είναι ευχάριστα γλυκιά και ταυτόχρονα υπόξινη που θυμίζει μάνγκο, η οποία ελευθερώνεται με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι ή λάιμ και η σάρκα τους είναι χυμώδης.

Ιστορία του μούσμουλου
Η μουσμουλιά «Eriobotrya japonica» προέρχεται από την Κίνα όπου συγγενικά είδη μπορούν να βρεθούν ακόμα στην άγρια φύση και αργότερα εισήχθη στην Ιαπωνία το 1100 μ.Χ.. Το μούσμουλο αναφέρεται συχνά στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία, όπως στα ποιήματα του Λι Μπάι. Στην πορτογαλική λογοτεχνία, αναφέρεται ήδη πριν από την Εποχή των Ανακαλύψεων. Η μουσμουλιά διαδόθηκε ευρέως στην Ευρώπη μετά το 1712 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1800. Στην Ελλάδα η μουσμουλιά εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα όπου καλλιεργείται κυρίως στην Κορινθία, Αχαΐα, Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα και Κρήτη.

 Οφέλη για την υγεία

  • Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνη) αφού μια μερίδα 149 γραμμαρίων παρέχει το 10% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Έτσι, τα μούσμουλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις επιδράσεις των τοξινών στο παχύ έντερο και να βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Τα μούσμουλα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α αφού μια μερίδα 149 γραμμαρίων παρέχει το 46% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Α προάγει την καλή υγεία του δέρματος, την ανάπτυξη των οστών και δοντιών, προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, το οξειδωτικό στρες και από την πρόωρη γήρανση. Ακόμα, η βιταμίνη Α βελτιώνει την όραση και προστατεύει από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Τα μούσμουλα είναι καλή πηγή σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 αφού τα 149 γραμμάρια παρέχουν 11%, 11% και 7% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα. Αυτή η καλή ποσότητα καλίου που περιέχουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα η συγκέντρωση του νατρίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
  • Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
  • Μια μερίδα μούσμουλα 149 γρ. παρέχουν 70 θερμίδες. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιή απώλεια βάρους.
  • Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το αφέψημα από φύλλα μουσμουλιάς έχει την ιδιότητα να εμποδίζει σημαντικά την απώλεια οστικής πυκνότητας στο κεφάλι, στην κοιλιά και την οσφυϊκή περιοχή. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων μουσμουλιάς επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κύτταρων. Βέβαια, τα φύλλα της μουσμουλιάς φύλλα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με φάρμακα. Για παράδειγμα, πίνοντας συχνά μεγάλη ποσότητα αφεψήματος από φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να προκύψει τοξική μυοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία.

 Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλό μούσμουλο
Τα ώριμα μούσμουλα έχουν καφετιά σημάδια. Αντίθετα, όσα δεν έχουν σημάδια είναι ακόμη άγουρα, αν τα αφήσετε όμως στο σπίτι ωριμάζουν μέσα σε λίγες μέρες. Τα μούσμουλα, αν δεν έχουν συλλεγεί στην πλήρη ωρίμανσή τους, στερούνται καλής γεύσης και μυρωδιάς. Όταν τα αγοράζουμε, πρέπει να έχουν το κοτσάνι τους και να μην έχουν πληγές ή μώλωπες στο φλοιό τους, γιατί τότε κινδυνεύουν να χαλάσουν γρηγορότερα. Βγαίνουν στην αγορά το Μάιο και τα βρίσκουμε μέχρι τον Ιούνιο. Μούσμουλο εισάγονται από την Ισπανία, πριν βγουν τα ελληνικά.
Συχνά τα μούσμουλα διατίθενται στην αγορά συσκευασμένα σε πλαστικά δισκάκια, καλυμμένα με πορτοκαλί ζελατίνα. Ακόμα λοιπόν και αν τα μούσμουλα είναι άγουρα, λόγω της ζελατίνας, δίνουν την εντύπωση ότι έχουν λαχταριστό πορτοκαλί χρώμα. Σκόπιμο λοιπόν είναι πριν τα αγοράσετε να την ανασηκώσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα μούσμουλα είναι όπως τα θέλετε.

Πως να το συντηρείτε
Τα μούσμουλα αφού κοπούν από το δέντρο θα πρέπει να καταναλωθούν εντός μιας εβδομάδας το πολύ, διότι είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και μαυρίζει αρκετά γρήγορα. Τα μούσμουλα αποθηκεύονται στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν άμεσα μέχρις ότου αρχίσουν να μαυρίζουν.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα μούσμουλα τρώγονται φρέσκα με τη φλούδα τους ή βραστά σε ελαφρύ σιρόπι. Ταιριάζουν πολύ με άλλα φρούτα, ιδιαίτερα με το μήλο, το αχλάδι και το ροδάκινο, και γίνονται υπέροχο παγωτό που συνοδεύει αυτά τα φρούτα. Επίσης, γίνονται νόστιμη μαρμελάδα, ζελέ-μαρμελάδα και chutneys, καθώς και σως για πουλερικά με καστανή ζάχαρη και ξίδι κρασιού.

Μια μέτρια μερίδα μούσμουλα 149 γρ. περιέχει:

moysmoulo idiotites threptiki aksia kai thermides

 

Βιβλιογραφία:

Tan H, Furuta S, Nagata T, Ohnuki K, Akasaka T, Shirouchi B, Sato M, Kondo R, Shimizu K. Inhibitory effects of the leaves of loquat (Eriobotrya japonica) on bone mineral density loss in ovariectomized mice and osteoclast differentiation. J Agric Food Chem. 2014 Jan 29;62(4):836-41.

Zar PP, Yano S, Sakao K, Hashimoto F, Nakano T, Fujii M, Hou DX. In vitro anticancer activity of loquat tea by inducing apoptosis in human leukemia cells. Biosci Biotechnol Biochem. 2014 Oct;78(10):1731-7.

W R Saliba, L H Goldstein, G S Habib, M S Elias. Toxic myopathy induced by the ingestion of loquat leaf extract. Ann Rheum Dis 2004; 63:1355–1356.

Lin, S., Sharpe, R. H., and Janick, J. (1999). "Loquat: Botany and Horticulture." Horticultural Reviews 23: 235–236.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ