myDiatrofi

Γανόδερμα απάτη ή όχι;

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Βότανα-Μπαχαρικά
ganoderma

Το γανόδερμα (Ganoderma lucidum) είναι ένα ανατολίτικο μανιτάρι, με μακρά ιστορία και χρήση στην προάσπιση της υγείας και της μακροζωίας στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σκούρο μανιτάρι, με γυαλιστερή και ξυλώδη υφή και αρκετά πικρή γεύση. Το γανόδερμα ανήκει στην οικογένεια των μυκήτων που αναπτύσσονται φυσιολογικά σε νεκρά δέντρα και κορμούς άλλων πλατύφυλλων δέντρων. Η λατινική λέξη lucidus σημαίνει «λαμπερός» ή «λαμπρή» και αναφέρεται στην λουστραρισμένη εμφάνιση της επιφάνειας του μανιταριού. Στην Κίνα, το γανόδερμα ονομάζεται Lingzhi, ενώ στην Ιαπωνία ονομάζεται Reishi ή mannentake. Στην Κίνα το γανόδερμα που συμβολίζει την επιτυχία, την ευημερία, τη θεία δύναμη και τη μακροζωία. Μάλιστα έχει αναγνωριστεί ως ένα φαρμακευτικό μανιτάρι για περισσότερα από 2000 χρόνια, σύμφωνα με αρχαίες γραφές. Λέγεται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του γανοδέρματος ήταν γνωστές από την εποχή της δυναστείας των «Fuxi».

Γανόδερμα συστατικά
Τα περισσότερα μανιτάρια αποτελούνται από περίπου 90% νερό κατά βάρος. Το υπόλοιπο 10% αποτελείται από 10-40% πρωτεΐνες, 2-8% λίπη, 3-28% υδατάνθρακες, 3-32% φυτικές ίνες, ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό. Το γανόδερμα περιέχει 26-28% υδατάνθρακες, 3-5% λίπη, 59% φυτικές ίνες, 7-8% πρωτεΐνες, βιταμίνες, φώσφορο, κάλιο, θείο, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ σε μικρές ποσότητες περιέχει επίσης σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο και στρόντιο.
Επιπλέον το γανόδερμα περιέχει 3 ενεργά συστατικά, πολυσακχαρίτες, πεπτιδογλυκάνες και τριτερπένια.
Οι πεπτιδογλυκάνες είναι ένα σημαντικό πολυμερές του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος.
Τα τριτερπένια είναι πρόδρομα στεροειδή τόσο στα φυτά και όσο και τα ζώα. Η χοληστερόλη και οι φυτοστερόλες είναι παραδείγματα τριτερπενίων. Τα τριτερπένια είναι τα πικρά συστατικά του γανοδέρματος στα οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των γνωστών φαρμακολογικών χαρακτηριστικών του. Όσο πιο πικρό είναι, τόσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο των τριτερπενοειδών. Τα βασικά συστατικά του κλάσματος των τριτερπενίων είναι τα γανοδερικά οξέα Α, Β, C και D, το λουσιντενικό οξύ Β και γανοδερμανοτριόλη.
Οι πολυσακχαρίτες αντιπροσωπεύουν δομικά διαφορετικά βιολογικά μακρομόρια με πολλαπλές φυσικοχημικές ιδιότητες. Πολύ πρόσφατα, διεξήχθησαν εκτεταμένες μελέτες σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυσακχαρίτων που περιέχονται στο γανόδερμα, και κυρίως των β-γλυκάνων που διαθέτουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ωστόσο, η ποσότητα και το ποσοστό του κάθε συστατικού μπορεί να διαφέρει κατά πολύ σε φυσικά και εμπορικά προϊόντα. Σύμφωνα με μελέτη δειγμάτων εμπορικών προϊόντων, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα τριτερπενίου κυμαίνονταν από 0 έως 1,7%, ενώ του πολυσακχαρίτη από 1,1εως 5,8%. Τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ειδών ή στελεχών του μανιταριού που χρησιμοποιούνται και οι διαφορές στις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.
Έχουν απομονωθεί επίσης λεκτίνες από τη φρουτώδη σάρκα και τα μικκύλια του γανοδέρματος. Οι λεκτίνες είναι μη ενζυμικές πρωτεΐνες (βιοδραστικές) ή γλυκοπρωτεΐνες που δεσμεύουν υδατάνθρακες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το γανόδερμα περιέχει γλυκοπρωτεΐνες με αντικαρκινική, υπογλυκαιμική και ανοσοδιεγερτική δράση.
Το γανόδερμα περιέχει διάφορα ένζυμα όπως η δισμουτάση του υπεροξειδίου, ένζυμα λυσοζύμης και ένζυμα πρωτεΐνης. Ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση ασθενειών, την παραγωγή ενέργειας και την επιτάχυνση όλων των μεταβολικών διεργασιών. Η λυσοζύμη είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα με την υδρόλυση του πολυσακχαριδικού συστατικού του κυτταρικού τοιχώματος.

Γανόδερμα ιδιότητες

  • Ανοσορυθμιστική δράση: Το Ganoderma περιέχει ενώσεις με ανοσο-βιολογικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες σε ασθενείς με χαμηλή ανοσία που τους χορηγήθηκε γανόδερμα έχουν αποφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα όπως: αύξηση του σωματικού βάρους, των CD4 Τ-λεμφοκυττάρων και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
  • Αντικαρκινική δράση: Μελέτες, δοκιμαστικού σωλήνα, έδειξαν ότι το γανόδερμα είναι σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης και την μετάστασή τους. Το γανόδερμα μπορεί να ληφθεί κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ώστε να συντελέσει στον περιορισμό παρενεργειών, όπως η κόπωση, η απώλεια όρεξης, η απώλεια μαλλιών, η μυελοκαταστολή και οι κίνδυνοι λοίμωξης.
  • Αντιικές / αντιμικροβιακές δράσεις: Το γανόδερμα βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού από ιούς, τα βακτήρια και τις λοιμώξεις από πρωτόζωα που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
  • Αντιυπερτασική δράση: Μελέτες έδειξαν ότι η αρτηριακή πίεση των μισών περίπου ασθενών με υπέρταση μειώθηκε κατόπιν χορήγησης σε αυτούς του γανεδέρματος. Αναφέρθηκε ότι η υπέρταση που σχετίζεται με το ένζυμο ανεστάλη με τα γανοδερικά οξέα, γανοδεράλη Α και γανοδερόλη Β.
  • Προστατευτικό για το ήπαρ: Το γανόδερμα φαίνεται να έχει γενική προστατευτική δράση στο ήπαρ, και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του στην προστασία του ήπατος έναντι της τοξικότητας του καδμίου, της D-γαλακτοζαμίνης, του τετραχλωράνθρακα, του βενζο-α-πυρενίου (ένα από τα πιο γνωστά καρκινογόνα PAHs), του βακτηριδίου της φυματίωσης των βοοειδών (μυκοβακτηρίδιο M.Bovis) και του οξειδωτικού στρες.
  • Υπογλυκαιμική δράση: Έχει αποδειχθεί ότι το γανόδερμα μειώνει τη γλυκόζη του αίματος. Η χορήγηση γανοδεράλη Α και γανοδερόλη Β (δόση των 100 mg /kg), με υποδόρια ένεση σε φυσιολογικούς και διαβητικούς ποντικούς, μείωσε σημαντικά (μέχρι 50%) τη συγκέντρωση της γλυκόζης πλάσματος και η υπογλυκαιμική επίδραση ήταν ακόμη εμφανής μετά από 24 ώρες. Για τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή διαβήτη, η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί μετά την κατανάλωση του.
  • Αντιοξειδωτικές δράσεις: Ο πολυσακχαρίτης του γανοδέρματος μπορεί να συντελέσει στην μείωση της παραγωγής ελευθέρων ριζών που θεωρούνται ότι είναι ο κύριος παράγοντας για την γήρανση του ανθρώπου. Το υπεροξείδιο της δισμουτάσης του γανοδέρματος βοηθά επίσης στην υποστήριξη του οργανισμού μας καθ’ όλη τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τις περισσότερες από τις ασθένειες.

Δοσολογία γανόδερμα
Ενήλικες (άνω των 18 ετών)
Η συνιστώμενη δοσολογία για το γανόδερμα εξαρτάται από τη μορφή του συμπληρώματος. Γενικά κατάλληλη δόση είναι 2-6 γρ. την ημέρα ή ισοδύναμη δόση του συμπυκνωμένου εκχυλίσματος κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η συνήθης δόση για το αιθανολικό εκχύλισμα γανόδερμα είναι 6 mg και το γανόδερμα σε σκόνη είναι 1-1,5 mg ημερησίως. Η κατάλληλη δόση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, και διάφορες άλλες συνθήκες. Σε κλινικές δοκιμές καρκίνου, χρόνιας ηπατίτιδας Β, στεφανιαίας νόσου ή διαβήτη έχουν εφαρμοστεί δόσεις των 600-1.800 mg που ελήφθησαν τρεις φορές ημερησίως. Στην υπέρταση έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις των 55 mg την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες. Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και η συνιστώμενη είναι σημαντική. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας πριν από τη χρήση.
Παιδιά (κάτω των 18 ετών)
Ανεπαρκή τα διαθέσιμα στοιχεία για να προτείνουμε.

Παρενέργειες γανόδερμα
Μελέτες δείχνουν το γανόδερμα να είναι γενικά καλά ανεκτό όταν καταναλώνεται με βάση τη συνιστώμενη δόση για διάστημα έως 6 μήνες. Εάν χρησιμοποιείτε το γανόδερμα για περισσότερο από έξι μήνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες παρενέργειες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν είναι δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές, ρινορραγίες, ξηροστομία, ζάλη και κεφαλαλγία.
Προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν διαβητικά / υπογλυκαιμικά ή υποτασικά φάρμακα, επειδή το γανόδερμα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και την πίεση του αίματος.
Λόγω της ικανότητας του να αραιώνει το αίμα, το γανόδερμα θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία. Για αυτό συνιστάται προσοχή σε ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές (έλκος, αιμοφιλία) ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Επισης μπορει να προκαλέσει διάρροια και αιματηρές κενώσεις σε συμπληρωματικές δόσεις. Ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ναυτία και διάρροια έχει βρεθεί σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο που λαμβάνουν ganopoly (εκχύλισμα πολυσακχαρίτη από το γανόδερμα).
Το γανόδερμα σε σκόνη έχει συνδεθεί με σοβαρή φλεγμονή του ήπατος που οδήγησε στο θάνατο.

Γανόδερμα αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα μπορεί να ανταγωνισθεί τις επιδράσεις των αμφεταμινών.
  • Το γανόδερμα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη δραστικότητα ορισμένων αντιβιοτικών όπως αμπικιλλίνη, κεφαζολίνη, οξυτετρακυκλίνη και χλωραμφαινικόλης.
  • Το γανόδερμα σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Το γανόδερμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία που οφείλεται σε παράταση του χρόνου προθρομβίνης. Επίσης αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
  • Ο κίνδυνος ηπατικής βλάβης μπορεί να αυξηθεί όταν το γανόδερμα σε σκόνη λαμβάνεται σε συνδυασμό με φάρμακα που είναι γνωστά ότι βλάπτουν το ήπαρ.

Που βρίσκουμε το γανόδερμα;
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εμπορικών προϊόντων με γανόδερμα σε διάφορες μορφές, όπως σε σκόνη, σε κάψουλες, γανόδερμα συμπλήρωμα διατροφής ακόμα και σε αφεψήματα.

Δεν είναι απάτη, όμως χρειάζονται να διεξαχθούν περεταίρω έρευνες σχετικά με το γανόδερμα και της ικανότητάς του για μακροζωία. Αν το γανόδερμα σαν συμπλήρωμα διατροφής, πιστεύεται θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική ευημερία σας, συζητήστε το με το γιατρό σας, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και καθημερινής άσκησης. Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε μια συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας και προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.

 

Βιβλιογραφία:

Huie, C.W. & Di, X. Chromatographic and electrophoretic methods for Lingzhi pharmacologically active components. Journal of Chromatography B, 812, 241-257 (2004).

Lin, S.B., Li, C.H., Lee, S.S. & Kan, L.S. Triterpene-enriched extracts from Ganoderma lucidum inhibit growth of hepatoma cells via suppressing protein kinase C, activating mitogen-activated protein kinases and G2-phase cell cycle arrest. Life Sciences, 72, 2381-2390 (2003).

Stanley, G., Harvey, K., Slivova, V., Jiang, J.H. & Sliva, D. Ganoderma lucidum suppresses angiogenesis through the inhibition of secretion of VEGF and TGF-ß1 from prostate cancer cells. Biochemical and Biophysical Research Communications, 330, 46-52 (2005).

Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnol Annu Rev. 2007; 13 :265–301.

Chen T. Q, Li K. B, He X. J, Zhu P. G, Xu J. Micro-morphology, chemical components and identification of log-cultivated Ganoderma lucidum spore. Lu M, Gao K, Si H. -F, Chen M. -J. Proc '98 Nanjing Intl Symp Science & Cultivation of Mushrooms. 1998 214. Nanjing, China. JSTC-ISMS.

Hikino H, Konno C, Mirin Y, Hayashi T. Isolation and hypoglycemic activity of ganoderans A and B, glycans of Ganoderma lucidum fruit bodies. Planata Med. 1985; 4 :339–40.

Mau J. L, Lin H. C, Chen CC Non-volatile components of several medicinal mushrooms. Food Res Int. 2001; 34 :521–6.

Yuen J. W, Gohel MD The dual roles of Ganoderma antioxidants on urothelial cell DNA under carcinogenic attack. J Ethnopharmacol. 2008; 118 :324–30.

Shang D, Zhang J, Wen L, Li Y, Cui Q. Preparation, characterization, and antiproliferative activities of the Se-containing polysaccharide SeGLP-2B-1 from Se-enriched Ganoderma lucidum. J Agric Food Chem. 2009; 57 :7737–42.

Saltarelli R, Ceccaroli P, Iotti M, editors. et al. Biochemical characterisation and antioxidant activity of mycelium of Ganoderma lucidum from Central Italy. Food Chem. 2009; 116 :143–51.

Wu Y, Wang D. A new class of natural glycopeptides with sugar moiety-dependent antioxidant activities derived from Ganoderma lucidum fruiting bodies. J Proteome Res. 2009; 8 :436–42.

Zhou X, Lin J, Yin Y, Zhao J, Sun X, Tang K. Ganodermataceae: Natural products and their related pharmacological functions. Am J Chin Med. 2007; 35 :559–74.

Yoshida H, et al    Preferential induction of Th17 cells in vitro and in vivo by Fucogalactan from Ganoderma lucidum (Reishi) . Biochem Biophys Res Commun. (2012)

Harrington LE, et al. Interleukin 17-producing CD4+ effector T cells develop via a lineage distinct from the T helper type 1 and 2 lineages. Nat Immunol. (2005) 

Jin H, et al. Protective effects of Ganoderma lucidum spore on cadmium hepatotoxicity in mice . Food Chem Toxicol. (2012)

Shi Y, et al. Hepatoprotective effects of Ganoderma lucidum peptides against D-galactosamine-induced liver injury in mice . J Ethnopharmacol. (2008)

Sudheesh NP, et al. Ganoderma lucidum protects liver mitochondrial oxidative stress and improves the activity of electron transport chain in carbon tetrachloride intoxicated rats . Hepatol Res. (2012)

Lakshmi B, et al. Antimutagenic activity of methanolic extract of Ganoderma lucidum and its effect on hepatic damage caused by benzo{a}pyrene . J Ethnopharmacol. (2006)

Zhang GL, et al. Hepatoprotective role of Ganoderma lucidum polysaccharide against BCG-induced immune liver injury in mice . World J Gastroenterol. (2002)

Wanmuang H, Leopairut J, Kositchaiwat C, Wananukul W, Bunyaratvej S. Fatal fulminant hepatitis associated with Ganoderma lucidum (Lingzhi) mushroom powder. J Med Assoc Thai. 2007 Jan;90(1):179-81.

Aydin S, et al. Effects of Ganoderma lucidum on obstructive jaundice-induced oxidative stress . Asian J Surg. (2010)

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ