Η ικανότητα κάθε οργανισμού να αντιμετωπίζει κρυολογήματα και ιώσεις επηρεάζεται από τη συνολικότερη κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και το ιστορικό των παθήσεών του (για παράδειγμα, ακόμη και ένας γερός οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος εάν έχει περάσει πολλές ιώσεις). Πολλές φορές, ακόμη και ένα έντονο μεταβολικό στρες (ένας πυρετός, για παράδειγμα, ή μια φλεγμονή, που επηρεάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών στη διαδικασία της πέψης) ή ένα ψυχολογικό στρες αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε κάποια ίωση. Η διατροφή είναι η βάση πάνω στην οποία επικάθεται όλο το σύστημα του οργανισμού. Σίγουρα παίζει ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι, αν πίνουμε κάθε μέρα ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (βιταμίνη C) και τρώμε μια χούφτα καρύδια (σελήνιο), δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ. Η σαφής σχέση του ανοσοποιητικού με τη διατροφή, λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί. Παρ' όλα αυτά, ερευνητικά αποτελέσματα έχουν προσδιορίσει κάποιους διατροφικούς παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στην ανοσολογική μας αντίδραση.
Η σωματική ξεκούραση είναι το πρώτο και βασικότερο που οφείλουμε να κάνουμε. Αν νιώθουμε ότι αρχίζουμε να αρρωσταίνουμε αλλά συνεχίζουμε να κινούμαστε με τους ίδιους ρυθμούς, τότε είναι μάταιο να φανταζόμαστε ότι ο οργανισμός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την ίωση ή το κρυολόγημα. Πρώτα λοιπόν εξασφαλίζουμε μια πιο ήρεμη καθημερινότητα και στη συνέχεια δίνουμε στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής τα όπλα που χρειάζεται για να «πολεμήσει» καλύτερα τον «εισβολέα», δηλαδή του παρέχουμε τα διατροφικά στοιχεία που θα βοηθήσουν να γίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η δόμηση των αντισωμάτων.
Λόγω της πρωτεϊνικής φύσης των αντισωμάτων, η ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών εξασφαλίζει την ομαλή παραγωγή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πρωτεΐνες λοιπόν συμβάλλουν στην γρήγορη ανάρρωση από μια ασθένεια, άρα εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας άπαχες πρωτεϊνικές επιλογές, «χτίζουμε» έναν γερό οργανισμό και παράλληλα θωρακίζουμε το αμυντικό μας σύστημα.
Όταν είμαστε άρρωστοι χρειαζόμαστε καλή ενυδάτωση (νερό, χυμούς και ροφήματα) για σωστότερη θερμορρύθμιση, μικρότερη ποσότητα τροφής με πιο εύπεπτα θρεπτικά συστατικά και ελαφρά γεύματα μοιρασμένα μέσα στην ημέρα, ώστε ο οργανισμός να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά και να τα αφομοιώνει εύκολα. Όταν είμαστε άρρωστοι, προτιμάμε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Θέλουμε επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Οι απλοί υδατάνθρακες (ιδίως η ζάχαρη) δεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία, αντίθετα δίνουν πολλές θερμίδες, επιβαρύνοντας τον οργανισμό. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει κάποια ίωση, αποφεύγουμε τα γλυκίσματα λόγω της ζάχαρης και των υψηλών λιπαρών τους. Η διαδικασία της πέψης τροφών με υψηλό θερμιδικό φορτίο απαιτεί μεγαλύτερο κόπο από τον οργανισμό, συνεπώς τον κουράζει περισσότερο.
Πολλά από τα παλιά «πρακτικά» φάρμακα, τα σπιτικά γιατροσόφια που γεννήθηκαν μέσα από την παρατήρηση, αποδείχτηκαν στην πορεία των χρόνων σοφά, όπως η περίφημη ελαφριά κοτόσουπα και η κρεατόσουπα που μας έδιναν όταν ήμασταν κρυωμένοι Οι σούπες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και, λόγω της υγρής μορφής τους, απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να τον κουράζουν. Το ίδιο ισχύει και για τα βότανα που γίνονταν ροφήματα, όπως η λοuίζα, το δίκταμο, το θυμάρι, η μέντα, το τσάι του βουνού, αποδείχτηκε ότι διαθέτουν ευεργετικά αιθέρια έλαια, τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος (ερεθισμένος λαιμός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας).
Κάθε τέτοια εποχή όλοι θυμόμαστε τους παλιούς διατροφικούς κανόνες της γιαγιάς: «Φάε σωστά και δεν θα πάθεις τίποτε!» ή «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Στην πορεία πιστέψαμε ότι αυτά ξεπεράστηκαν, αλλά να που οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε τη μάχη με τις ιώσεις. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σημαίνει σωστή λειτουργία όλων των αμυντικών μηχανισμών που σχετίζονται με την παραγωγή αντισωμάτων. Σκοπός μας λοιπόν είναι να παρέμβουμε, ώστε η φυσική άμυνα του συστήματος να ισχυροποιηθεί. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε τρώγοντας υγιεινές τροφές.