myDiatrofi

Καρδιοπάθειες και διατροφή

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Καρδιά
kardiopatheies-kai-diatrofi

Οι καρδιοπάθειες σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή μας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και περιλαμβάνουν κυρίως: τη στεφανιαία νόσο, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τη ρευματική καρδιοπάθεια, τη συγγενή καρδιοπάθεια, τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό αορτής, την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, την αρτηριακή υπέρταση, τους όγκους καρδιάς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, τη δυσλειτουργία του καρδιακού μυ και την περιφερική αρτηριοπάθεια.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους άνδρες ηλικίας 35-55 χρόνων. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγεία (ΠΟΥ) σχετικά με την Ελλάδα για το έτος 1998, η επικρατούσα ηλικία θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν 69-72 ετών για τους άνδρες και 74-78 ετών για τις γυναίκες. Τα  καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη που ευθύνονται για παραπάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η αιτία για το 49% όλων των θανάτων (55% των θανάτων στις γυναίκες και 43 % στους άνδρες).

Η διατροφή είναι ευρέως αποδεκτό ότι παίζει σημαντικότατο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Είναι αποδεδειγμένο μετά τη «Μελέτη των 7 χωρών» από τον Αμερικανό Ancel keys και τους συνεργάτες του ότι η Κρητική-Μεσογειακή διατροφή είναι το μεγάλο όπλο μας ενάντια στις καρδιοπάθειες. Δυστυχώς, ακόμα κι εμείς οι Έλληνες που κάναμε γνωστή σε όλο τον κόσμο την Κρητική-Μεσογειακή διατροφή, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτού του τύπου τη διατροφή και πλησιάζουμε το δυτικό πρότυπο.
Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (κυρίως υπερκατανάλωση ζωικού λίπους) και χοληστερόλης. Τα στοιχεία από την Ελλάδα επιτείνουν την ανησυχία καθώς το 57% των ανδρών και το 34% των γυναικών εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από τα φυσιολογικά.

Τι πρέπει να τρώτε για να προστατέψετε την καρδία σας
Φυτικές ίνες: μειώνουν την ποσότητα του λίπους και της χοληστερόλης που απορροφάται κατά την πέψη των λιπών. Καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και των προϊόντων τους.
Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
Τρώτε λιγότερα κεκορεσμένα λίπη: Περιορίστε τις λιπαρές τροφές, προτιμώντας άπαχα κρέατα και πολυακόρεστα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Τρώτε περισσότερα ψάρια και πουλερικά και προτιμήστε το αποβουτυρωμένο γάλα και τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Περιορίστε τα λίπη και τη ζάχαρη: Αποφύγετε τα λίπη και τα πολύ ραφιναρισμένα ζαχαρούχα προϊόντα.
Τρώτε μόνο 4 αυγά την εβδομάδα διότι περιέχουν πολλή χοληστερίνη.
Ελαττώστε το αλάτι: αυξάνει την πίεση του αίματος που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο στεφανοπάθειας.


Βιβλιογραφία:

Hansson GK. Inflammation, atherosclerosis, and coronary artery disease [Mechanics of Disease]. N Engl J Med 2005;352:1685-1695.

Ma J, Urizar GG Jr, Alehegn T, Stafford RS. Diet and physical activity counseling during ambulatory care visits in the United States. Prev Med. 2004;39:815-822.

Bemelmans WJ, Lefrandt JD, Feskens EJ, et al. Change in saturated fat intake is associated with progression of carotid and femoral intima-media thickness, and with levels of soluble intercellular adhesion molecule-1. Atherosclerosis. 2002;163:113-120.

Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, et al. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA.1998;280:2001-2007.

Wu H, Dwyer KM, Fan Z, Shircore A, Fan J, Dwyer JH. Dietary fiber and progression of atherosclerosis: the Los Angeles Atherosclerosis Study. Am J Clin Nutr. 2003;78:1085-1091.

Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, et al. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Ann Intern Med. 2001;134:1106-1114.

Harris WS. Are omega-3 fatty acids the most important nutritional modulators of coronary heart disease risk? Curr Atheroscler Rep. 2004;6:447-452.

Mozaffarian D, Kumanyika SK, Lemaitre RN, Olson JL, Burke GL, Siscovick DS. Cereal, fruit, and vegetable fiber intake and the risk of cardiovascular disease in elderly individuals. JAMA. 2003;289:1659-1666.

Suwaidi JA, Wright RS, Grill JP, et al. Obesity is associated with premature occurrence of acute myocardial infarction. Clin Cardiol. 2001;24:542-547.

de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, Monjaud I, Delaye J, Mamelle N. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation. 1999;99:779-785.

 


 

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Διατροφική Αντιμετώπιση της Υπέρτασης »