myDiatrofi

Κάπνισμα και δέρμα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Πρόσωπο
Κάπνισμα και δέρμα

Το κάπνισμα παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, που προκαλεί στένωση των αρτηριών του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος (υποξαιμία) και κατά συνέπεια του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την «επίθεση» στην αρχιτεκτονική του δέρματος και την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό) αλλά και στην παραγωγή ελεύθερων ριζών. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα όχι μόνο μειώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, αλλά το αίμα που τελικά κατορθώνει να φτάσει στους ιστούς περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από αυτό που θα είχε σε κανονικές συνθήκες.


Σύμφωνα με έρευνες οι επιδράσεις του καπνίσματος στο δέρμα, οι οποίες οφείλονται σε ουσίες του καπνού όπως η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, η φορμαλδεΰδη, η αμμωνία, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο.
Με 4.500 επιβλαβείς χημικές ουσίες σε κάθε τσιγάρο, κάθε φορά που εισπνέει και εκπνέει κανείς τον καπνό, γερνάει το σώμα, το πρόσωπο, τα δόντια και το δέρμα του και επιπλέον όχι μόνο το δικό του, αλλά και των οικείων του, διότι ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα προκαλεί τις ίδιες συνέπειες.


Το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δέρματος και συμβάλει στην εμφάνιση ρυτίδων. Οι άνθρωποι που καπνίζουν τείνουν να έχουν περισσότερες ρυτίδες σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Η εμφάνιση και ο αριθμός των ρυτίδων αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και τη χρονική διάρκεια που καπνίζει κάποιος. Αν θέλει να δει κανείς πως θα είναι το πρόσωπό του εξαιτίας του καπνίσματος, δεν έχει παρά να κοιτάξει καπνιστές και καπνίστριες που ξεπερνούν τα 50-60 τους χρόνια:

  • Το δέρμα είναι θαμπό, μουντό και αφυδατωμένο
  • Το χρώμα είναι κάτι ανάμεσα σε υποκίτρινο, κίτρινο και σταχτί
  • Πάνω, κάτω και γύρω από το στόμα υπάρχουν σχεδόν κάθετες, λεπτές και βαθιές ρυτίδες, ενώ βαθιές ρυτίδες παρατηρούνται και γύρω από τα μάτια
  • Ο τόνος και η ελαστικότητα του δέρματος έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία αυτή.

Οι καπνιστές υποβάλλονται σε έντονο οξειδωτικό στρες. Για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις καλό είναι να λαμβάνεται καθημερινά υψηλή δόση βιταμίνης C (επιπλέον 35mg  από τη μέση ημερήσια πρόσληψη (RDA)), ακόμη και με τη μορφή συμπληρώματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C εμποδίζουν την επαρκή παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με συνέπεια να μειώνεται η συνοχή του δέρματος.


Εκτός των άλλων, το κάπνισμα αποτελεί μια δαπανηρή συνήθεια. Κόψτε λοιπόν το τσιγάρο σήμερα κιόλας, μιας και οι αλλοιώσεις, οι οποίες συντελούν στη γήρανση του δέρματος, είναι κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος. Πολλά νοσοκομεία έχουν πλέον ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου σε συνεργασία με τους γιατρούς γίνεται οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, για μόνιμη απαλλαγή από το τσιγάρο.

 

Βιβλιογραφία:

N.A. Christakis and J.H. Fowler, "The Collective Dynamics of Smoking in a Large Social Network," New England Journal of Medicine 2008; 358: 2249-2258.

Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας. Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικες στην Ελλάδα. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 1999;16(6):615,625

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ