Το τι τρώτε έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματός σας. Όσο υγιείς είστε στο εσωτερικό του οργανισμού, τόσο αυτό αντανακλάται στο εξωτερικό της επιδερμίδας σας. Εφαρμόζοντας μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θα καταφέρετε να εφοδιάσετε την επιδερμίδα σας με όλα τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να έχετε πιο υγιή και νεανική όψη. Βέβαια, εκτός από τη διατροφή σημαντικό ρόλο παίζουν η άσκηση και ο επαρκής ύπνος. Επίσης, είναι γνωστό ότι ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα έχει επίσης πιο υγιή και λαμπερή όψη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας πρόσφατα ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη τροφίμων θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και της γήρανσης του δέρματος μας μέχρι και 50 φορές περισσότερο.
Αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) και σχηματίζουν ένα τοξικό μείγμα πρωτεϊνών και σακχάρων που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι επιβλαβείς αυτές ενώσεις προκύπτουν από το μαγείρεμα των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες και συσσωρεύονται στο σώμα, συμβάλλοντας στην γήρανση, στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών, τα οποία συνδέονται με το διαβήτη και τη καρδιαγγειακή νόσο.
Τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης τρόφιμα περιλαμβάνουν τα τηγανητά ψάρια και κρέας, τα γλυκά, το άσπρο ψωμί και τα αναψυκτικά και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Σε αντίθεση, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα περιέχουν σχετικά λίγα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης, ακόμη και μετά το μαγείρεμα.
Είτε το ψήσιμο στη σχάρα, είτε στο τηγάνι ή στο φούρνο, η αμαύρωση ή η απανθράκωση των τροφίμων είναι μια ένδειξη ότι υπάρχουν προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης. Για αυτό το λόγο, καλύτερο είναι να μαγειρεύονται τα τρόφιμα σε μέτρια θερμοκρασία για μερικά λεπτά επιπλέον, παρά σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πραγματικότητα, καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση των προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης.
Συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης (AGEs)
Τροφές πλούσιες σε (AGEs)
- Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα, κέικ, σόδα, και γλυκά
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών και τυριών
- Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ειδικά το κόκκινο) κρέατα
- Τα λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι)
- Τα τηγανητά τρόφιμα
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε (AGEs)
- Τα φρούτα και τα λαχανικά
- Τα θαλασσινά
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
- Τα ψωμιά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- Τα ζυμαρικά
- Τα μπιφτέκια λαχανικών
Μέθοδοι μαγειρέματος
- Χρησιμοποιήστε αργό τρόπο ψησίματος σε μέτρια θερμοκρασία
- Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε βραστό νερό ή στον ατμό
- Μαρινάρετε τα τρόφιμα σε όξινα ή σάλτσες με βάση τα εσπεριδοειδή
Υγιεινές αλλαγές τρόπου ζωής
- Κοιμηθείτε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα
- Ασκηθείτε τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα
- Αντιμετωπίστε προϋπάρχουσες συνθήκες, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α.
AGE Foundation Paraskevi Gkogkolou and Markus Böhm. Advanced glycation end products. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 259–270.