myDiatrofi

Πώς να συντηρήσω το παγωτό στο σπίτι

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Απαντήσεις ειδικών

pos-na-syntiriso-to-pagoto-sto-spitiΑπό οπουδήποτε και αν αγοράζετε παγωτό, από το σουπερμάρκετ ή από το ζαχαροπλαστείο, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε το παγωτό φρέσκο και κρεμώδες. Καταρχήν θα πρέπει να σκεφτείτε που και πως θα το αποθηκεύσετε, καθώς και σε ποια θερμοκρασία στον καταψύκτη σας.
Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την αποθήκευση και συντήρηση του παγωτού, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία του. Το ιδανικό είναι το παγωτό να ψύχεται όσο το δυνατόν σε χαμηλότερη θερμοκρασία, να αποψύχετε αργά μέχρι να ξεπαγώσει ελαφρώς και στη συνέχεια να καταναλώνεται όλο.

Πώς να συντηρήσετε το παγωτό στο σπίτι

  • Αποθηκεύστε το παγωτό στο πίσω μέρος του καταψύκτη, όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόρτα. Κάθε φορά που ανοίγετε τον καταψύκτη σας εισέρχεται θερμός αέρας. Διατηρώντας το παγωτό στο μακριά από τη πόρτα ή κάτω από άλλα κατεψυγμένα προϊόντα, το προστατεύετε από το θερμό αέρα που εισέρχεται μέσα.
  • Με την ίδια λογική, μην αφήνετε το παγωτό εκτός κατάψυξης και βάλτε το αμέσως στην κατάψυξη του σπιτιού σας, αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα. Αν μείνει για ώρα εκτός κατάψυξης και καταψυχθεί ξανά, υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν μικρόβια.
  • Σε περίπτωση που φτιάξετε σπιτικό παγωτό, μπορείτε να το συντηρήσετε σε μικρά δοχεία, τα οποία θα παγώσουν γρηγορότερα από ό, τι ένα μεγαλύτερο δοχείο. Δεν έχει σημασία το σχήμα του δοχείου σας. Προτιμήστε πλαστικά δοχεία αποθήκευσης περισσότερο από ότι κεραμικά ή γυαλί διότι καθυστερούν να παγώσουν.
  • Αν πρόκειται να μεταφέρετε το παγωτό σε σχετικά μεγάλη απόσταση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ισοθερμική σακούλα, για να μη λιώσει.
  • Σιγουρευτείτε πως ο καταψύκτης του σπιτιού σας είναι ρυθμισμένος στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία είναι από -18°C έως -22 ° C. Το παγωτό επειδή είναι ευαίσθητο τρόφιμο και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από παιδιά θα πρέπει να συντηρείται πολύ καλά. Η συντήρηση του γίνεται ως εξής: Σε καταψύκτες με ελάχιστη θερμοκρασία -10°C όταν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα. Τα ψυγεία μεταφοράς πρέπει να έχουν θερμοκρασία -18°C και ελάχιστες διακυμάνσεις. Για συντήρηση 5-4 μήνες η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι -25°C.