Οι φρέσκιες σουπιές γενικότερα είναι σπάνιες. Οι κατεψυγμένες σουπιές είναι πιο εύκολο να βρεθούν, αλλά δεν περιέχουν πλέον τον σάκο του μελανιού. Μερικές γενικές συμβουλές για το πως καθαρίζουμε τις φρέσκιες σουπιές.
Αρχικά βάζουμε τις σουπιές σε νερό με αλάτι για περίπου μισή ώρα πριν τις καθαρίσουμε για να διευκολύνουμε το καθάρισμα.
Αποχωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα της σουπιάς, τραβώντας το με προσοχή.
Αφαιρούμε τα εντόσθια μαζί με τον μικρό ασκό της μελάνης.
Σπρώχνουμε με τα δάχτυλα να εμφανιστεί το κόκαλο και το αφαιρούμε, τραβώντας το με προσοχή.
Πιάνουμε με προσοχή την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε τραβώντας από το επάνω μέρος προς την ουρά. Αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα πέτσας από τον κορμό της σουπιάς.
Αφαιρούμε την πέτσα από το κεφάλι της σουπιάς και καθαρίζουμε με τα δάχτυλα το εσωτερικό του κεφαλιού.
Πιέζουμε τη βάση του κεφαλιού με τα δάχτυλα, ώστε να εμφανιστεί το στόμα με τα σκληρά δόντια (μικρό σκληρό ράμφος) και το πετάμε. Από τα πλοκάμια και το κεφάλι, αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας. Το στόμα έχει ατρακτοειδές σχήμα.
Με κοφτερό μαχαίρι αποχωρίζουμε τον ασκό της μελάνης από τα υπόλοιπα εντόσθια και αφαιρούμε από τον ασκό τη σκληρή πέτσα που τον περιβάλλει.
Οι σουπιές διατηρούνται στην κατάψυξη, αφού καθαριστούν και κλειστούν σε σακούλα τροφίμων. Δείτε επίσης για τη σουπιά θρεπτική αξία και θερμίδες.