myDiatrofi

Σοκολάτα και δόντια

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Διατροφικοί Μύθοι
sokolata_dontia

Η σοκολάτα δεν προκαλεί προβλήματα στα δόντια και γενικότερα κάνει καλό στην υγεία. Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινολες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια.

Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν σε Ιαπωνία, Αγγλία και ΗΠΑ, υποστηρίζουν το γεγονός ότι η σοκολάτα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της τρύπας στα δόντια (κοιλότητες), της πλάκας, της τερηδόνας και στη προστασία του σμάλτου των δοντιών. Αυτό οφείλεται στη δραστική ουσία θεοβρωμίνη του εκχυλίσματος κόκκων κακάο (CBH), του οποίου η χημική σύνθεση είναι παρόμοια με την καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη περιέχεται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και βοηθά στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών.
Η θεοβρωμίνη χρησιμοποιείται πλέον σε οδοντόκρεμες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίες θεωρούνται τελείως ακίνδυνες στην κατάποση.

Στην πραγματικότητα οι σοκολάτες που περιέχουν καραμέλα, ζάχαρη, διάφορες αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, μπορούν να βλάψουν τα δόντια.

Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα κι έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια μας, συγκριτικά με άλλες τροφές. Παρά το γεγονός πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια. Επιπλέον, αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, δεν θα έχετε πρόβλημα!

 

Βιβλιογραφία:

T Ooshima, Y Osaka, H Sasaki, K Osawa, H Yasuda, M Matsumura, S Sobue, M Matsumoto. Caries inhibitory activity of cacao bean husk extract in in-vitro and animal experiments. March 28, 2000;

Kargul B, Özcan M, Peker S, Nakamoto T, Simmons WB, Falster AU (2012). "Evaluation of human enamel surfaces treated with theobromine: a pilot study" . Oral Health & Preventive Dentistry 10 (3): 275–82.

Tulane University news. Chocolate toothpaste better than fluoride. May 16, 2007.

Amaechi BT, Porteous N, Ramalingam K et al. Remineralization of artificial enamel lesions by theobromine. Caries Res 2013 ; 47 : 399–405

Matsumoto M, Tsuji M, Okuda J, Sasaki H, Nakano K, Osawa K, Shimura S, Ooshima T. Inhibitory effects of cacao bean husk extract on plaque formation in vitro and in vivo. Eur J Oral Sci. 2004 Jun;112(3):249-52.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μέλι παρέχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη