myDiatrofi

Ελαφρά δίαιτα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
elafra-diaita

Η ελαφρά δίαιτα (Light ή soft diet) η οποία ονομάζεται και ελαφρά δίαιτα του πεπτικού, είναι σχεδιασμένη για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν την ελεύθερη δίαιτα. Επίσης, ονομάζεται και αναρρωτική δίαιτα διότι αρχικά χρησιμοποιείται για το χρόνο ανάρρωσης (θεραπεία από ασθένεια ή τραυματισμό) και για εκείνους με ελαφρές ασθένειες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μετεγχειρητικούς ασθενείς, σε ασθενείς με ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, όπου επιβάλλεται η πρόληψη ναυτίας, εμέτου, αερίων και διάτασης της κοιλιάς και γενικότερα σε εξασθενημένους ασθενείς. Η ελαφρά δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με προβλήματα στα δόντια, αφού οι  τελευταίοι διευκολύνονται περισσότερο από την αλλαγή στη σύσταση της δίαιτας (π.χ. πολτοποιημένη δίαιτα). Η ελεύθερη δίαιτα ή αλλιώς κανονική δίαιτα είναι σχεδιασμένη για ασθενείς που δεν χρειάζονται κανέναν ιδιαίτερο περιορισμό ή αλλαγή στις διαιτητικές τους συνήθειες, λόγω ειδικών συνθηκών υγείας.
Η ελαφρά δίαιτα περιλαμβάνει τρόφιμα περισσότερο εύπεπτα και πιο απλά παρασκευασμένα σε σύγκριση με την ελεύθερη δίαιτα, αφού είναι φτωχή σε φυτικό υπόλειμμα και λίπος. Έτσι, η ελαφρά δίαιτα δεν περιλαμβάνει ωμά φρούτα και λαχανικά καθώς και προϊόντα ολικής αλέσεως. Πρόκειται για πλήρη διατροφή, η οποία παρέχει περίπου 1800- 2000 kcal, καλύπτοντας, έτσι, τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου καθώς και τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η ενέργεια όπως επίσης και η περιεκτικότητα της ελαφράς δίαιτας σε πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες πολλές φορές ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τους περιορισμούς του ασθενούς.
Η ελαφρά δίαιτα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν η ανοχή του ασθενούς είναι ο οδηγός για την ένταξη ή τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό του. Η ελαφρά δίαιτα καλύπτει περίπου τις ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες και εφαρμόζεται κυρίως στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Τροφές που επιτρέπονται στην ελαφρά δίαιτα είναι:

  • Γαλακτοκομικά: Όλα
  • Δημητριακά: Επεξεργασμένα, corn flakes, ρύζι, ζυμαρικά
  • Ψωμί: Λευκό ψωμί και φρυγανιές
  • Κρέας, ψάρια πουλερικά: Μαλακά κρέατα, ψάρια και πουλερικά
  • Τυριά: Μαλακά τυριά, cottage, τυρί κρέμα κλπ.
  • Λαχανικά: Βρασμένα λαχανικά με λίγες φυτικές ίνες (π .χ. κολοκύθι, καρότο)
  • Φρούτα: Χυμοί φρούτων, ώριμες, μπανάνες, κομπόστες χωρίς σπόρους και φλούδες
  • Σούπες: Σούπες κρέατος και λαχανικών που περιέχουν επιτρεπόμενες τροφές
  • Επιδόρπια: Κρέμες, γιαούρτι, απλά κέικ και μπισκότα χωρίς ξηρούς καρπούς
  • Διάφορα: Βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, καφές, τσάι, μέλι, ζάχαρη, αλάτι

Υπόδειγμα ελαφράς δίαιτας
Πρωινό

  • Γάλα 1,5% (1 φλιτζ. )
  • Δημητριακά πρωινού από καλαμπόκι (1/2 φλιτζ.)
  • Ψωμί λευκό (1 φέτα)
  • Μαργαρίνη (1 κουτ. του γλυκού)
  • Μέλι (1 κουτ. της σούπας)
  • Τσάι  (1 φλιτζ.)

Γεύμα

  • Σούπα (1 φλιτζ.)
  • Κρέας μοσχάρι νουά  (90 γρ.)
  • Μακαρόνια  (1 φλιτζ.)
  • Σαλάτα βραστή κολοκυθάκια (1 φλιτζ.)
  • Ψωμί λευκό (1 φέτα)
  • Κομπόστα μήλο (1/2 φλιτζ.)
  • Ζελέ  (1/2 φλιτζ.)

Δείπνο

  • Κοτόπουλο στήθος (90 γρ.)
  • Πουρές πατάτας (1 φλιτζ.)
  • Σαλάτα βραστή καρότο (1 φλιτζ.)
  • Ψωμί λευκό (1 φέτα)
  • Κομπόστα ροδάκινο (1/2 φλιτζ.)

Βιβλιογραφία:

American Dietetic Association. Manual of Clinical Dietetics. 6/ed. ADA, 2000

Fitzgibbons, J. lowa Dietetic Association Simplified Diet Manual. 8/ed. Lowa State University Press, 1999.

Nelson JK, Moxness KE, Gastineau CF and Jenson MD. Mayo clinic Diet Manual: Handbook of Nutrition. 7/ed St Louis: CV Mosby, 1994.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ