myDiatrofi

Εμμηνόπαυση και καφεΐνη

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
Εμμηνόπαυση και καφεΐνη

Μια νέα έρευνα της Mayo Clinic, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, υποδεικνύει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμος για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Αν και σχεδόν τα δύο τρίτα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν κατ 'ανάγκη θα πρέπει να περιορίσουν τη συνήθεια του καφέ.
Ωστόσο, η καφεΐνη φαίνεται να έχει διαφορετική επίδραση στις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση (περίοδος του χρόνου πριν από την εμμηνόπαυση). Η μελέτη έδειξε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των λιγότερων προβλημάτων που αφορούν με τη διάθεση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς επειδή η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τη διέγερση του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την εγρήγορση, την ενεργητικότητα και το αίσθημα της προσοχής. Ακόμη, βελτιώνει τη διάθεση και προάγει θετικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά, μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης (περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ) σχετίζεται με διαταραχές στη διάθεση, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη διούρηση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα Ερωτηματολόγιο Υγείας, για μια συνολική εκτίμηση της εμμηνόπαυσης. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε τις προσωπικές συνήθειες των γυναικών καθώς και το βαθμό της σοβαρότητας και της έντασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 2.507 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στο Κέντρο Υγείας στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, μεταξύ 25 Ιουλίου 2005 και 25 Ιουλίου 2011.  Από αυτά αναλύθηκαν τα δεδομένα από τις 1.806 γυναίκες με εμμηνόπαυση που πληρούσαν όλα τα κριτήρια και συγκρίθηκαν συμπτώματα μεταξύ γυναικών που κατανάλωναν καφεΐνη και γυναικών που δεν κατανάλωναν. Σχεδόν το 85 % των γυναικών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι καταναλώνουν τσάι, καφέ ή αναψυκτικά.

Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση), είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και εμφανίζονται στο 79% των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών και στο 65% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Η έρευνα αυτή έρχεται να αμφισβητήσει προηγούμενες μελέτες που θεωρούσαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης επιδεινώνει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, καθώς στη συγκεκριμένη μελέτη τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καφεΐνη έχει και θετικά και αρνητικά που συνδέονται με τις καυτές λάμψεις (εξάψεις) και ιδιαίτερα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η ερευνήτρια, Dr. Stephanie Faubion, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι «ενώ τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμος για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις».
Επίσης δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τον έλεγχο των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που μπορείτε να δοκιμάσετε».

Η Faubion συνιστά τις ακόλουθες στρατηγικές:

  • Να αποφεύγετε τις καυτερές (πικάντικες) τροφές και τα ζεστά ροφήματα.
  • Εκτός από την καφεΐνη, τον περιορισμό του αλκοόλ και του καπνίσματος, επειδή προκαλούν αγγειοδιαστολή και επιτείνουν τις εξάψεις.
  • Κοιμηθείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο, με βαμβακερά και ελαφριά σκεπάσματα.
  • Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα για να αντιμετωπίσετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Δοκιμάστε στρατηγικές διαχείρισης του στρες, όπως διαλογισμό, γιόγκα, βελονισμό και μασάζ.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και εντάξτε την άσκηση καθημερινά στη ζωή σας.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας για θεραπεία με συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εξαλείψετε εντελώς την καφεΐνη, μπορεί αρχικά να παρατηρήσετε αυξημένη νευρικότητα ή πονοκεφάλους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την διακοπή της καφεΐνης, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, πίνοντας λιγότερη κάθε μέρα μέχρι να την διακόψετε εντελώς.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με αφεψήματα βοτάνων, χυμούς φρούτων και λαχανικών.

 

Βιβλιογραφία:

Stephanie S. Faubion, Richa Sood, Jacqueline M. Thielen, Lynne T. Shuster. Caffeine and menopausal symptoms. Menopause, 2014. Mayo Clinic. July 23, 2014

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ