Όπως είναι γνωστό, η διατροφή την περίοδο του Πάσχα συνοδεύεται συνήθως από διαιτητικές ακρότητες: Μια περίοδο «αποτοξινωτική» και μια υπερφαγίας. Η πρώτη περίοδος, αυτή δηλαδή της νηστείας κατά τη διάρκεια της οποίας καταναλώνονται τρόφιμα φτωχά σε χοληστερίνη και κορεσμένα λίπη αλλά πλούσια σε βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού μας, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς.
Ωστόσο, η δεύτερη περίοδος, αυτή δηλαδή της υπερφαγίας ανήμερα του Πάσχα αλλά και την εβδομάδα που ακολουθεί μπορεί να γίνει αιτία «βαρυστομαχιάς» λόγω της υπερκατανάλωσης δύσπεπτων τροφών, πλούσιων σε ζωικό λίπος και χοληστερίνη. Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε μόλις σηκωθούμε από το εορταστικό τραπέζι. Το πρόβλημα επιδεινώνονται σε άτομα με ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Επιπλέον άτομα, με υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την ποσότητα και το είδος των κρεάτων που θα καταναλώσουν στο εορταστικό τραπέζι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του οβελία σε πουρίνες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τα άτομα με ιστορικό χολολιθίασης λόγω της μεγάλης συσσώρευσης λίπους και κυρίως λόγω της παρουσίας ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης (αυγά, αρνί, κοκορέτσι, εντόσθια, μαγειρίτσα) στο γεύμα και από την ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, μια μερίδα αρνί (200γρ.) δίνει 800kcal και 220mg χοληστερόλης, το κοκορέτσι δίνει 400kcal και 200mg χοληστερόλης, 1 αυγό έχει 80kcal και 220mg χοληστερόλης, ένα κομμάτι τσουρέκι (70γρ.) έχει 290 θερμίδες και 78mg χοληστερόλης ενώ ένα σοκολατένιο αυγό (100γρ.) έχει 530 θερμίδες και 10mg χοληστερίνης.
Συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα:
- Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ευνοούν τον κορεσμό του στομάχου και έτσι είναι πιο πιθανό να προστατευθείτε από τα «λιπαρά» εδέσματα. Έπειτα σερβίρετε το φαγητό της ημέρας και αποφύγετε να το ξαναγεμίσετε. Συνδυάστε το με πατάτες φούρνου ή ρύζι ώστε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα.
- Μην αποφεύγετε γεύματα και μην πηγαίνετε νηστικοί στα εορταστικά γεύματα. Το πρωί της Κυριακής καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο.
- Το βραδινό γεύμα, να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μερίδα τυρί είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο διευκολύνει την διαδικασία της πέψης λόγω των προβιοτικών και οξυγαλακτικών μικροοργανισμών που περιέχει.
- Πιείτε με μέτρο! 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση το κέφι. Αν νοιώθετε ότι είστε επιρρεπής στην κατανάλωση αλκοόλ, αραιώστε με πάγο ή ανθρακούχο νερό. Έτσι, είναι πιθανότερο να «γλιτώσετε» τις παραπανίσιες θερμίδες ή ακόμα και το πρόστιμο της τροχαίας.
- Κάντε ένα μεγάλο περίπατο. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις «καύσεις» του οργανισμού σας, θα σας ανακουφίσει από τυχόν προβλήματα δυσπεψίας και θα σας αναζωογονήσει.
- Μπείτε και πάλι στο πρόγραμμα. Το ότι «χαλάσατε» μερικές μέρες την δίαιτα σας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το «βάζετε» κάτω ή να «ακυρώνετε» τυχόν προηγούμενη προσπάθεια. Με γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορέσετε να ελέγξετε το βάρος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Συμπερασματικά, ο έλεγχος του βάρους ακόμα και εν ’όψει Πάσχα είναι στόχος εφικτός και ρεαλιστικός. Προσέχοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των εδεσμάτων που θα «βάλουμε» στο πιάτο μας σε συνδυασμό με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχουμε για ένα περίπατο, μπορούμε να παρατείνουμε τα πλεονεκτήματα της Νηστείας (βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής λιποπρωτεΐνης, βελτίωση της ευαισθησίας στη ινσουλίνη, μείωση αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων του αίματος) και τελικά να μεγιστοποιήσουμε το όφελος στην υγεία μας.