Όταν φτιάχνετε ή παραγγέλνετε μια σαλάτα, πολλές φορές νομίζετε ότι κάνετε μια υγιεινή επιλογή, όμως η διατροφική αξία της σαλάτας μπορεί να υπονομεύει πολλές ύπουλες θερμίδες και λιπαρά.
Ντρέσινγκ ή σως σαλάτας
Σκεφτείτε το δύο φορές πριν να προσθέσετε μια κρεμώδη σως στη σαλάτα σας. Μια μερίδα από 2 κουταλιές της σούπας σως ή ντρέσινγκ περιέχει περίπου 18 γρ. λίπους και 170 θερμίδες, με αποτέλεσμα είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να καταστρέψετε μια υγιεινή σαλάτα. Εάν παραγγείλετε από έξω να ζητήσετε τη σως στο πλάι. Καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές για ντρέσινγκ στη σαλάτα είναι ο χυμός λεμονιού, το ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι.
Προσθήκη τηγανιτών τροφίμων
Προσθέτοντας τηγανητό κοτόπουλο, κρέας ή θαλασσινά, επιβαρύνετε τη σαλάτα σας με θερμίδες και ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Τα trans-λιπαρά οξέα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Το ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας, ωστόσο, αποτελούν μια πιο υγιεινή και πλούσια σε πρωτεΐνες επιλογή και μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Κρουτόν
Αντί της προσθήκης τηγανητών κρουτόν στη σαλάτα σας που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ψήστε στο φούρνο μερικά κομμάτια ψωμιού και φτιάξετε τη δική σας υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έκδοση κρουτόν. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί ολικής άλεσης, να το ψεκάσετε με λίγο ελαιόλαδο και να προσθέσετε κάποια μπαχαρικά για επιπλέον γεύση.
Πάρα πολύ τυρί
Σίγουρα κάποια είδη τυριών είναι κατάλληλα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αφού καλές πηγές πρωτεϊνών και ασβεστίου. Ωστόσο καλό είναι να μην το παρακάνετε στη σαλάτα σας. Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας τυρί, όπως για παράδειγμα φέτα και όχι κάποια επεξεργασμένη ποικιλία τυριού. Προσθέστε μια μικρή μερίδα 30-50 γρ. και θα μειώσετε το λίπος και τις θερμίδες στη σαλάτα σας.
Επιλέγοντας λάθος λαχανικά
Πολλοί είναι που επιλέγουν να προσθέτουν μόνο το κοινό μαρούλι ή το iceberg, όταν πρόκειται για λαχανικά στη σαλάτα τους. Τα συγκεκριμένα είναι τα λιγότερα θρεπτικά σαν επιλογή. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στη σαλάτα και να χρησιμοποιείτε σκούρα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι, η ρόκα, το κατσαρό λάχανο κ.α. τα οποία είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και σίδηρο.