Το 60-70% του ολικού σιδήρου του οργανισμού βρίσκεται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Το 60-70% του ολικού σιδήρου του οργανισμού βρίσκεται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Ο σίδηρος βρίσκεται στην τροφή με δύο μορφές, ως αιμικός και ως μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος είναι εύκολα απορροφήσιμος, απορροφάται σε ποσοστό 10 με 30% και αποτελεί περίπου το 50% με 60% του σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος περιέχεται κυρίως στα φυτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και απορροφάται σε ποσοστό μόλις 2 με 10%. Το κρέας, ιδιαίτερα το συκώτι, αποτελούν τη πλουσιότερη πηγή σιδήρου σε σχέση με τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τις φυτικές τροφές.
Καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου (διατήρηση δισθενή μορφής του) στον οργανισμό επιτυγχάνεται με τη ταυτόχρονη πρόσληψη οξέων όπως για παράδειγμα βιταμίνη C (πορτοκάλι, πιπεριά κ.α.), καθώς και από παράγοντες που προάγουν την διαλυτότητα του σιδήρου όπως για παράδειγμα τα σάκχαρα και τα αμινοξέα. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού όταν καταναλώνεται με ένα μπιφτέκι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 85% περίπου. Φρουτοσαλάτες με φρούτα όπως το ροδάκινο, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικές. Η διατήρηση σταθερών αποθεμάτων σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη του από την τροφή, την φυσιολογική απορρόφηση και αποβολή του.
Πίνακας των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου:
Πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα | Περιεκτικότητα σε σίδηρο | % RDA | Θερμίδες |
Δίθυρα βρασμένη | 28mg | 155% | 50 |
Συκώτι χοιρινό | 16,8mg | 93% | 200 |
Ψάρια παστά | 9mg | 50% | 170 |
Συκώτι κοτόπουλου | 8,4mg | 46,5% | 190 |
Συκώτι μοσχαρίσιο | 5,8mg | 31,1% | 190 |
Νεφροί | 8mg | 44% | 170 |
Αγρίμι | 7,8mg | 43% | 200 |
Καρδιά | 7,7mg | 43% | 180 |
Μύδια βραστά | 7mg | 39% | 90 |
Συκώτι πατέ | 7mg | 39% | 190 |
Συκώτι λουκάνικο | 6,4mg | 36% | 312 |
Χήνα | 5mg | 28% | 320 |
Φασιανός | 5mg | 28% | 220 |
Γαρίδες σε κονσέρβα | 5mg | 28% | 95 |
Σαρδέλες σε κονσέρβα | 4,5mg | 27% | 180 |
Αντσούγιες κονσέρβας | 4mg | 22% | 285 |
Ρέγκες | 4mg | 22% | 310 |
Βοδινό άπαχο | 2,5mg | 16% | 240 |
Γαλοπούλα σκούρο κρέας | 1,3mg | 8,3% | 150 |
Άλλα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο | Περιεκτικότητα σε σίδηρο | % RDA | Θερμίδες |
Πίτουρο Νιφάδες | 20mg | 111% | 320 |
Πίτουρο σιταριού | 13mg | 73% | 205 |
Σουσάμι | 10mg | 55% | 11 |
Αλεύρι σόγιας χαμηλά λιπαρά | 9mg | 50% | 350 |
Γλυκόριζα | 8mg | 44% | 310 |
Φιστίκια κάσιους | 6,3mg | 34,6% | 600 |
Αγκινάρα μαγειρεμένη | 5,7mg | 31,5% | 50 |
Φραγκοστάφυλα μαύρα κονσέρβας | 5mg | 28% | 45 |
Σύκα αποξηραμένα | 4,2mg | 23% | 205 |
Φακές βρασμένες | 3,5mg | 19% | 100 |
Βερίκοκα | 3,5mg | 19% | 160 |
Φουντούκια | 3,5mg | 19% | 650 |
Αμύγδαλα | 3mg | 17% | 600 |
Σπόροι σόγιας | 3mg | 17% | 140 |
Ψωμί ολικής | 2,7mg | 15% | 215 |
Κόκκινα φασόλια | 2,5mg | 14% | 100 |
Το RDA (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) αντιστοιχεί στη μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη, η οποία είναι επαρκής για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σχεδόν του συνόλου των υγιών ατόμων μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και φύλου. Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες τιμές που ορίζονται από το RDA καλύπτουν το 98-99% του πληθυσμού.