myDiatrofi

Πώς να αυξήσετε το σίδηρο στη διατροφή σας

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλές Δίαιτας
Πώς να αυξήσετε το σίδηρο στη διατροφή σας

Το 60-70% του ολικού σιδήρου του οργανισμού βρίσκεται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Το 60-70% του ολικού σιδήρου του οργανισμού βρίσκεται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Ο σίδηρος βρίσκεται στην τροφή με δύο μορφές, ως αιμικός και ως μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος είναι εύκολα απορροφήσιμος, απορροφάται σε ποσοστό 10 με 30% και αποτελεί περίπου το 50% με 60% του σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος περιέχεται κυρίως στα φυτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και απορροφάται σε ποσοστό μόλις 2 με 10%. Το κρέας, ιδιαίτερα το συκώτι, αποτελούν τη πλουσιότερη πηγή σιδήρου σε σχέση με τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τις φυτικές τροφές.

Καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου (διατήρηση δισθενή μορφής του) στον οργανισμό επιτυγχάνεται με τη ταυτόχρονη πρόσληψη οξέων όπως για παράδειγμα βιταμίνη C (πορτοκάλι, πιπεριά κ.α.), καθώς και από παράγοντες που προάγουν την διαλυτότητα του σιδήρου όπως για παράδειγμα τα σάκχαρα και τα αμινοξέα. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού όταν καταναλώνεται με ένα μπιφτέκι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 85%  περίπου. Φρουτοσαλάτες με φρούτα όπως το ροδάκινο, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικές. Η διατήρηση σταθερών αποθεμάτων σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη του από την τροφή,  την φυσιολογική απορρόφηση και αποβολή του.

 

Πίνακας των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου:

 

Πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα

Περιεκτικότητα σε σίδηρο

% RDA

Θερμίδες

 Δίθυρα βρασμένη 28mg 155% 50
 Συκώτι χοιρινό 16,8mg 93% 200
 Ψάρια παστά 9mg 50% 170
 Συκώτι κοτόπουλου 8,4mg 46,5% 190
 Συκώτι μοσχαρίσιο 5,8mg 31,1% 190
 Νεφροί 8mg 44% 170
 Αγρίμι 7,8mg 43% 200
 Καρδιά 7,7mg 43% 180
 Μύδια βραστά 7mg 39% 90
 Συκώτι πατέ 7mg 39% 190
 Συκώτι λουκάνικο 6,4mg 36% 312
 Χήνα 5mg 28% 320
 Φασιανός 5mg 28% 220
 Γαρίδες σε κονσέρβα 5mg 28% 95
 Σαρδέλες σε κονσέρβα 4,5mg 27% 180
 Αντσούγιες κονσέρβας 4mg 22% 285
 Ρέγκες 4mg 22% 310
 Βοδινό άπαχο 2,5mg 16% 240
 Γαλοπούλα σκούρο κρέας 1,3mg 8,3% 150

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Περιεκτικότητα σε σίδηρο

% RDA

Θερμίδες

 Πίτουρο Νιφάδες 20mg 111% 320
 Πίτουρο σιταριού 13mg 73% 205
 Σουσάμι 10mg 55% 11
 Αλεύρι σόγιας χαμηλά λιπαρά 9mg 50% 350
 Γλυκόριζα 8mg 44% 310
 Φιστίκια κάσιους 6,3mg 34,6% 600
 Αγκινάρα μαγειρεμένη 5,7mg  31,5% 50
 Φραγκοστάφυλα μαύρα κονσέρβας 5mg  28% 45
 Σύκα αποξηραμένα 4,2mg 23% 205
 Φακές βρασμένες 3,5mg 19% 100
 Βερίκοκα 3,5mg 19% 160
 Φουντούκια 3,5mg 19%  650
 Αμύγδαλα  3mg 17% 600
 Σπόροι σόγιας 3mg 17% 140
 Ψωμί ολικής 2,7mg 15% 215
 Κόκκινα φασόλια 2,5mg 14% 100

 Το RDA (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) αντιστοιχεί στη μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη, η οποία είναι επαρκής για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σχεδόν του συνόλου των υγιών ατόμων μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και φύλου. Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες τιμές που ορίζονται από το RDA καλύπτουν το 98-99% του πληθυσμού. 

dietary-iron1

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ