Τα εσπεριδοειδή φρούτα, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, καθώς και το ακτινίδιο είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση 1 μερίδας φρούτου από τα παραπάνω είναι ικανή να καλύψει σχεδόν το 100% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C. Επιπλέον τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, τα μούρα και οι σταφίδες είναι πλούσιες σε σελήνιο. Γιατί όμως αυτή η βιταμίνη και το σελήνιο είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας;
Καταρχήν η βιταμίνη C μας βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να μειώνει τα έντονα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου διαθέτει μια ευρεία ποικιλία μηχανισμών που προστατεύουν το σώμα μας από λοιμώξεις, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, αντισώματα και ιντερφερόνες. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και λειτουργία όλων αυτών των συνιστωσών του ανοσοποιητικού. Αν και η επιστημονική βιβλιογραφία δεν μας δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τον ακριβή τρόπο δράσης της βιταμίνης C, ωστόσο από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται πως η βιταμίνη αυτή δεν θεραπεύει από το κρυολόγημα, μπορεί να δράσει προληπτικά μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ κάποιες αναφορές δείχνουν απλά μια μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος.
Το σελήνιο σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Β3, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού όγκων, αναστέλλει τις μεταλλάξεις του DNA ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ακόμη, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
Η δράση της βιταμίνης C και του σεληνίου δεν σταματά εδώ. Επειδή δρουν και ως αντιοξειδωτικά, μας προστατεύουν από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τη δριμύτητα φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως το άσθμα, την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Γενικά, όσον αφορά την περιεκτικότητα των φρούτων σε βιταμίνη C, φαίνεται πως τα άγουρα έχουν λιγότερη βιταμίνη C από τα ώριμα, αλλά δεδομένου ότι το φρούτο είναι ώριμο η υψηλότερη περιεκτικότητά του εμφανίζεται όταν είναι φρέσκο και δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη συγκομιδή του. Επιπλέον, η βιταμίνη C, το σελήνιο αλλά και η Ε, επειδή ακριβώς λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον αέρα, το νερό και τη θερμότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν θέλουμε να κερδίσουμε το 100% των βιταμινών αυτών, θα πρέπει για παράδειγμα, να καταναλώσουμε απευθείας τα πορτοκάλια ή το ακτινίδιο ή το γκρέιπφρουτ μετά την κοπή τους, όπως επίσης και να καταναλώσουμε άμεσα τον φρεσκοστιμμένο χυμό τους. Εάν δεν είναι αυτό εφικτό, όταν θέλουμε να μεταφέρουμε για παράδειγμα τον φυσικό χυμό μας από το σπίτι στη δουλειά, πρέπει να είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε τοποθετήσει το χυμό μας σε σκούρο ή διάφανο ποτήρι, το οποίο θα πρέπει να κλείνει αεροστεγώς με κάποιο καπάκι, ώστε να μη περνά το οξυγόνο του αέρα.