myDiatrofi

Εντάξετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλή του Μήνα
entaksete-tis-fytikes-ines-sti-diatrofi-sas

Η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, των εκκολπωμάτων (φλεγμονή των θυλάκων στην πεπτική οδό) και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης, του κίνδυνου στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, και στο αίσθημα πληρότητας (χορτάτοι) μετά από ένα γεύμα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό υπερκατανάλωσης τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους.
Η ποσότητα των φυτικών ινών που θα πρέπει να προσλαμβάνετε από τη διατροφή σας ημερησίως εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας. Οι άνδρες έως 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Οι γυναίκες έως 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 21 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Καλές πηγές φυτικών ινών είναι η βρώμη, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το ποπ κορν, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και λαχανικά.
Όταν αυξηθεί η ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνετε, φροντίστε να πίνετε περισσότερα υγρά. Τα υγρά βοηθούν το σώμα σας να «χωνέψει» ευκολότερα τις φυτικές ίνες (διαλυτές). Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, οι φυτικές ίνες μπορούν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν αντί να ανακουφίσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών, όπως το νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή σόδα ή ανθρακούχο νερό κάθε μέρα.

 

entaksete-tis-fytikes-ines-sti-diatrofi-sas

 

 

Βιβλιογραφία:

Marlett JA, McBurney MI, Slavin JL, et al. Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. J Am Diet Assoc 2002;102(7):993-1000.

Anderson JW, Baird P, Davis RH, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev 2009;67(4):188–205.

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ