myDiatrofi

Γρήγορη απώλεια βάρους

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλή του Μήνα
Γρήγορη απώλεια βάρους

Έχετε παραπάνω κιλά και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε γρήγορα; Δεν σας το συστήνουμε! Σε μια δίαιτα, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι ότι καλύτερο. Αντίθετα, το χάσιμο των περιττών κιλών, που γίνεται με αργό ρυθμό, συσχετίζεται με καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Για ασφαλή απώλεια βάρους θα πρέπει να χάνετε μισό με ένα κιλό βάρους την εβδομάδα. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει το δικό του ρυθμό απώλειας βάρους. Μπορεί αυτό να φαίνεται λίγο, αλλά είναι πιθανότερο με αυτό το ρυθμό, να διατηρηθεί μακροχρόνια, η επιθυμητή απώλεια κιλών. Η γρήγορη απώλεια βάρους δεν επηρεάζει μόνο το σωματικό λίπος, αλλά μπορεί να πρόκειται για απώλεια υγρών ή άλλων άπαχων ιστών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείτε να εκτελέσετε καθημερινές εργασίες, διότι θα αισθάνεστε αδυναμία και κόπωση. Οι μύες καίνε θερμίδες 24 ώρες το 24ωρο και έτσι όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχετε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας. Η απώλεια μυϊκής μάζας, ναι μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σας αρκετά και η συντήρηση του βάρους σας, αργότερα, θα καταστεί δυσκολότερη.
Αν νομίζετε πώς ο δρόμος για να χάσετε κιλά είναι να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο κάνετε ΛΑΘΟΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας στερείται επαρκούς θερμίδων και προσπαθεί να μπει σε ρυθμούς «εξοικονόμησης ενέργειας» για να αντιμετωπίσει την έλλειψη που βιώνει. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα ανά 3 με 3,5 ώρες μεταξύ τους  το κάθε ένα, βάζουν «μπροστά» το μεταβολισμό μας κάτι που όπως έχει αποδειχθεί είναι πέρα για πέρα σωστό. Ασφαλώς, όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά όχι σε κατάσταση λιμοκτονίας.
Πολλή συζήτηση γίνεται για «μαγικές δίαιτες» και «μαγικά τρόφιμα» ή συμπληρώματα που αυξάνουν τον μεταβολισμό και θα μας χαρίσουν γρήγορη απώλεια βάρους. Έχετε ακούσει ή ακόμη μπορεί και να έχετε εφαρμόσει διάφορες δίαιτες όπως  του γκρέιπφρουτ, των 3 εβδομάδων, της λαχανόσουπας, της ομάδα αίματος, της ζώνης, του Άτκινς, του Ντουκάν κ.ά, και πρόκειται για ακραίες δίαιτες, οι οποίες στερούν από τον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και συχνά οι άνθρωποι που τις ακολουθούν, παίρνουν ξανά τα κιλά που έχασαν. Τα άτομα τα οποία χάνουν τα κιλά τους  μέσω πολλών στερήσεων δεν μπορούν να κρατήσουν μέχρι τέλους την προσπάθεια τους και συχνά ως αποτέλεσμα της στέρησης ακολουθεί υπερφαγία.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί λιποδιαλύτες που υπόσχονται θαύματα. Η χρήση λιποδιαλυτών (λεκιθίνη, L-καρνιτίνη, εφεδρίνη κ.α.) τόσο φυτικών, όσο και χημικών, καθώς και το αν υπάρχουν τρόφιμα με λιποδιαλυτική δράση, αποτελούν πολυσυζητημένα θέματα, με ποικίλες απόψεις και θεωρίες! Παρόλα αυτά, πολλά είναι εκείνα που κυκλοφορούν στην αγορά, διαφημίζονται συνεχώς και δεν έχουν αποδειχθεί με μελέτες ότι δρουν κατά του λίπους. Ιδιαίτερη προσοχή σε ουσίες όπως οι προορμόνες και εκχυλίσματα εφεδρίνης που είναι επικίνδυνες και προκαλούν πολλές παρενέργειες στο ανθρώπινο οργανισμό. Εάν το σκεύασμα που χρησιμοποιείτε είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, δεν διατρέχετε κίνδυνο. Τα συμπληρώματα διατροφής, όμως, πρέπει να δίνονται πάντα με τη σύσταση και τις οδηγίες γιατρού ή διαιτολόγου.

Ωραία θα ήταν αλλά δυστυχώς τα κιλά δε μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Ο μεταβολισμός είναι μοναδικός για τον καθένα από εμάς, μεταβάλλεται συνεχώς, και είναι στο χέρι μας να τον διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα. Άρα αν θέλετε να κάψετε το λίπος σας, ο μόνος τρόπος είναι η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής σας και η άσκηση!
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ