Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες για πάρτυ και την οργάνωση, διακόσμηση καθώς και το στήσιμο του μπουφέ για πάρτυ με φαγητό, ποτά, σνακς και μπουκίτσες. Τα πάρτυ στα οποία προσφέρονται μικρές μπουκίτσες, είναι πολύ της μόδας. Μπουκίτσες κοκτέιλ, τάπας ή μεζέδες, οι έννοιες για σνακς και ορεκτικά διαφέρουν ανάλογα με την χώρα, όλα όμως έχουν κάτι κοινό: ξυπνούν την διάθεση για χαλαρή συντροφιά και για λουκούλλειες γαστριμαργικές χαρές.
Οι κουζίνες του κόσμου διαθέτουν μια πληθώρα από νοστιμότατα σνακς. Αναλόγως την αιτία, τη διάθεση και την προτίμηση μπορούν από αυτές τις ορεκτικότατες μπουκίτσες να στηθούν υπέροχοι μπουφέδες που ταιριάζουν θαυμάσια σε οποιοδήποτε πάρτυ. Από ένα αριστοκρατικό φεστιβάλ θαλασσινών μέχρι μια γεμάτη ταπεραμέντο φιέστα υπάρχει κάτι για κάθε γούστο. Είτε πρόκειται για πάρτυ γενεθλίων, είτε για τις Απόκριες, είτε τέλος για την πρωτοχρονιά, οι συνταγές που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του mydiatrofi.gr, ταιριάζουν υπέροχα σε κάθε χαρούμενη γιορτή, γίνεται ένα πάρτυ ακόμα πιο ομορφότερο.
Ιδέες για τον σχεδιασμό πάρτυ
Όλα πρέπει να κυλήσουν χαλαρά και χωρίς άγχος, έτσι ώστε και οι καλεσμένοι σας να αισθάνονται άνετα, αδιάφορο αν προετοιμάζετε ένα πάρτυ γενεθλίων ή σχεδιάζετε μια οικογενειακή γιορτή ή απλά θέλετε να καλέσετε μερικούς καλούς φίλους για ένα ποτήρι κρασί. Η επιτυχία μιας πρόσκλησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οργάνωση, γιατί ωραιότερες είναι οι γιορτές, κατά τις οποίες οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι γιορτάζουν και απολαμβάνουν χωρίς καθόλου στρες.
Λίστα ελέγχου
Σημειώστε ποιους θέλετε να καλέσετε.
Στείλτε τις προσκλήσεις εγκαίρως, το καλύτερο 4 εβδομάδες πριν το πάρτυ ή τηλεφωνήστε. Παρακαλέστε για έγκαιρη ανταπόκριση.
Καθορίστε το πλαίσιο του πάρτυ σας (όρθιοι, χορευτικό, αν το πάρτυ θα έχει κάποιο μοτίβο κλπ.) και ανακοινώστε ενδεχομένως το μοτίβο ή την αιτία του πάρτυ.
Εξετάστε, αν διαθέτετε αρκετά τραπέζια, καρέκλες, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιατικά. Μπορείτε επίσης να καλύψετε με ωραία τραπεζομάντιλα ένα γραφείο ή έναν πάγκο εργασίας ή να τα χρησιμοποιήσετε ντυμένα με πολύχρωμα υφάσματα για τον μπουφέ του πάρτυ.
Αν πρόκειται για πάρτυ στον κήπο, φροντίστε κατά τον σχεδιασμό να υπάρχουν ομπρέλες κήπου ή μια τέντα, για μια πιθανή ξαφνική αλλαγή του καιρού.
Ετοιμάσετε μια λίστα με ποτά και σκεφτείτε πώς θα τα διατηρήσετε δροσερά. Τα ποτά μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να τα προμηθευτείτε αρκετές ημέρες πιο πριν, έτσι ώστε πριν το πάρτυ να πρέπει να προμηθευτείτε μόνο τα τρόφιμα. Όσον αφορά στην ποσότητα, αυτή φυσικά εξαρτάται από τη «δίψα» των καλεσμένων σας. Βασικά όμως ισχύει: ένα μπουκάλι κρασί ή ενάμιση λίτρο μπύρα για κάθε καλεσμένο. Θα πρέπει επίσης να προσφέρετε άφθονα μη αλκοολούχα ποτά όπως μεταλλικό νερό ή χυμούς.
Όσον αφορά την επιλογή των σνακς για το πάρτυ φροντίστε ώστε τουλάχιστον ένα τμήμα από αυτά να μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα. Αυτό σας απαλλάσσει από μια πληθώρα εργασιών στην κουζίνα την ημέρα του πάρτυ.
Φτιάξτε μια λίστα για ψώνια. Τρόφιμα που διατηρούνται μπορείτε να τα προμηθευτείτε από νωρίς, έτσι ώστε τις τελευταίες ημέρες πριν το πάρτυ να πρέπει να αγοράσετε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψωμί.
Ταιριάξτε την διακόσμηση του πάρτυ με το επιλεγμένο μοτίβο και σημειώστε, τι σκεύη χρειάζεστε για τη διακόσμηση. Εδώ ισχύει η συμβουλή: στολίστε τον μπουφέ του πάρτυ σας λιτά, γιατί στο επίκεντρο βρίσκονται τα σνακς. Εκτός αυτού ένα πολύ πλούσιο ντεκόρ εμποδίζει την αβίαστη απόλαυση. Αποφύγετε λοιπόν τα πολλά κεριά και λουλούδια.
Για την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου του πάρτυ κατάλληλα είναι π.χ. τραπεζομάντιλα και χαρτοπετσέτες στα τυπικά χρώματα (και σχέδια) της χώρας, πρόσωπα χαραγμένα σε κολοκύθες και μάσκες για τις αποκριές, φουσκωτά φιδάκια και μπαλόνια για παιδικά πάρτυ, κούπες από πηλό και άνθη πορτοκαλιάς για ένα ιταλικό βράδυ, άνθη λεβάντας και ήλιους για μια μεσογειακή γιορτή κλπ.
Οι μπουκίτσες είναι της μόδας. Επειδή όλες οι μπουκίτσες πηγαίνουν απευθείας από το χέρι στο στόμα, τα μαχαιροπήρουνα είναι συνήθως περιττά. Αντί γι' αυτά χρειάζεστε άφθονες χαρτοπετσέτες. Ταιριάξτε λοιπόν το σχέδιο και το χρώμα τους με το μοτίβο του πάρτυ.
Επιλέξτε την μουσική που ταιριάζει με το πάρτυ. Ανάλογα με την αιτία θα πρέπει να αποφασίσετε αν ταιριάζει περισσότερο μια ήσυχη μουσική μπαρ που δίνει έναν ευχάριστο τόνο ή ένα αυθεντικό party sound. Μια μουσική συνοδεία που ταιριάζει με το εκάστοτε μοτίβο, ολοκληρώνει τέλεια το πάρτυ σας. Χαρούμενοι λατινοαμερικάνικοι ρυθμοί πλάι σε ήχους φλαμένκο ταιριάζουν πολύ καλά σε μια ισπανική φιέστα, ιταλική ποπ και σερενάτες συνοδεύουν τον ιταλικό μπουφέ και ανατολίτικοι ήχοι σε προδιαθέτουν για απολαύσεις από τις 1001 νύχτες.
Τον κατάλληλο φωτισμό δεν πρέπει να τον αφήσετε στην τύχη του. Αντί για έντονο φωτισμό οροφής, προτιμήστε σποτάκια που να φωτίζουν το στρωμένο τραπέζι του μπουφέ και φωτίστε άνετες θεσούλες με μαλακό φωτισμό από κεριά.
Πως θέλετε να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας; Αν θέλετε να τους υποδεχτείτε κλασικά με ένα ποτήρι σαμπάνια ή ένα απεριτίφ θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει όλα τα αναγκαία υλικά. Σκεφτείτε επίσης κατά τον σχεδιασμό να έχετε για την υποδοχή μη αλκοολούχα κοκτέιλ ή ποτά, τα οποία μπορούν να αναμιχθούν εύκολα από πιο νωρίς. Επίσης με ομπρελίτσες πάρτυ, καλαμάκια και σουβλάκια από φρούτα για γαρνίρισμα μπορείτε να πετύχετε μια τέλεια εντύπωση. Και μην ξεχάσετε τα παγάκια!
Ποτά για πάρτυ
Συχνά η επιλογή των ποτών προκύπτει από μόνη της, έτσι ταιριάζουν π.χ. προσέκο και κρασί σε ένα ιταλικό πάρτυ, μπύρα πίνει κανείς μια βραδιά καρναβαλιού και την Πρωτοχρονιά τσουγκρίζουμε με ένα ποτήρι σαμπάνια.
Για μερικά άλλου είδους πάρτυ μπορούμε να σας δώσουμε πρόσθετες συμβουλές. Πως θα σας φαινόταν για παράδειγμα σανγκρία για μια ισπανική βραδιά; Ετοιμάστε γι' αυτό το δροσιστικό ποτό ένα μίγμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 ροδάκινα, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 λίτρο παγωμένο κόκκινο κρασί, 5 cl κονιάκ (π.χ. βετεράνο), 125 ml μεταλλικό νερό και 125 ml χυμό πορτοκάλι.
Ξεπλύνετε πορτοκάλι και λεμόνι με καυτό νερό, στεγνώστε και ξεφλουδίστε τα φρούτα σε σχήμα σπιράλ με έναν τρίφτη ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Απομακρύνετε την άσπρη φλούδα και κόψτε τα φρούτα σε φέτες. Ξεφλουδίστε τα ροδάκινα και κόψτε την σάρκα του φρούτου σε κομμάτια. Βάλτε τα προετοιμασμένα φρούτα σε μια γυάλινη κανάτα, ζαχαρώστε τα και καλύψτε με κόκκινο κρασί. Γεμίστε την κανάτα με κονιάκ, το μεταλλικό νερό και τον χυμό και βάλτε την στο ψυγείο.
Κατά την ετοιμασία της σανγκρία μη βάλετε όρια στην φαντασία σας. Αντί για ροδάκινα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κομμάτια από πεπόνι. Δοκιμάστε τι σας αρέσει περισσότερο!
Για το μεσογειακό βράδυ σας προτείνουμε μια δροσερή σανγκρία πεπονιού. Ξεφλουδίστε λοιπόν ένα πεπόνι, κόψτε το στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε μπαλίτσες από την σάρκα του φρούτου με το ανάλογο μαχαίρι. Βάλτε τις μπαλίτσες σε μια κανάτα και σκεπάστε τις με 2 μπουκάλια ξερό λευκό κρασί. Δέστε μαζί 3 μάτσα βασιλικό φρέσκο και κρεμάστε τα μέσα στην κανάτα. Βάλτε την κανάτα για μία ώρα μέσα στο ψυγείο. Λίγο πριν το σερβίρισμα αφαιρούμε τον βασιλικό, συμπληρώνουμε το υγρό με ένα μπουκάλι σαμπάνια και το γαρνίρουμε με μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό.
Το στήσιμο του μπουφέ για πάρτυ
Αν υπάρχει ο χώρος, μπορείτε να στήσετε τα σνακς για το πάρτυ σας σε έναν μπουφέ. Χρησιμοποιείστε γι' αυτό σαν βάση ένα σταθερό τραπέζι. Τετράγωνα τραπέζια σπρώξτε τα καλύτερα στον τοίχο. Για στρογγυλά τραπέζια χρειάζεστε λίγο περισσότερο χώρο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χοντρά βιβλία, τούβλα ή χαρτόκουτα για να παρουσιάσετε τα μεζεδάκια σας σε διαφορετικά ύψη. Η τοποθέτηση σε διαφορετικά επίπεδα δεν δείχνει μόνο ωραία, αλλά εκτός αυτού εξοικονομεί πολύ χώρο. Αν ρίξετε από πάνω χαλαρά ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο ή ένα κομμάτι ύφασμα θα καλύψετε κομψά το υπόβαθρο.
Ξεκινήστε κατά την κατασκευή του μπουφέ σας με τα σκεύη, τα μαχαιροπήρουνα και τις χαρτοπετσέτες. Ακολουθεί μετά η σούπα μαζί με τα ορεκτικά. Μ' αυτά εννοούμε τα σνακς με κρέας, ψάρι και λαχανικά. Το επόμενο που ακολουθεί είναι το καλαθάκι του ψωμιού. Τυρί και επιδόρπια αποτελούν το τέλος. Σε έναν μπουφέ γενεθλίων μπορούν τα φαγητά να τοποθετηθούν γύρω από την τούρτα, αυτό δείχνει ιδιαιτέρως εορταστικό. Αν ο χώρος είναι μικρός, τοποθετήστε τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα και τις χαρτοπετσέτες ή το επιδόρπιο σε ένα έξτρα τραπεζάκι.
Χορταίνει το μάτι...
Τα σνακς του πάρτυ είναι ακόμη πιο νόστιμα, αν είναι κομψά γαρνιρισμένα γιατί έτσι χορταίνει το μάτι. Για έξυπνες γαρνιτούρες δεν χρειάζεστε πολλά: ένα μικρό κι ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας με ίσια και πριονωτή κόψη, διάφορα φορμάκια, λίγη ικανότητα και μια πρέζα φαντασία. Αν όλα αυτά συνδέονται με την χαρά του μαγειρέματος και την απόλαυση, τίποτε δεν πρόκειται να πάει στραβά. Τοποθετήστε τις λιχουδιές σας σε πιάτα, πιατέλες, καλαθάκια και γαβάθες. Ως εναλλακτική λύση για τον μπουφέ μοιράστε τα σνακς σε πολλά τραπέζια σε όλο το σπίτι, ώστε να μπορούν οι καλεσμένοι σας να παίρνουν άνετα μόνοι τους ό,τι θέλουν.
Ζεστές σούπες ή ογκρατέν παραμένουν πάνω στην εστία. Φαγητά που έχουν ψηθεί σε ταψί, επιτρέπεται να σερβιριστούν σε αυτό.
Είναι καλύτερα, σε ένα πιάτο να μπαίνουν πάντα μόνο ένα ή δυο σνακς και να τοποθετούνται πάντα σε τακτικές σειρές. Αποφύγετε βαριά και άβολα πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Έχετε πάντα έτοιμες περισσότερες χαρτοπετσέτες, απ’ ότι πρωτύτερα νομίζετε χρειάζεστε.
Μικρές συμβουλές για την ποσότητα
Η ανάγκη ανά άτομο είναι πολύ διαφορετική και εξαρτάται από την ηλικία των επισκεπτών και από το είδος της πρόσκλησης. Τα ακόλουθα μεγέθη όμως αποτελούν ένα μέσο όρο:
250 ml σούπα
150-250 γρ. κρέας ή ψάρι
2-3 μικρά ψωμάκια πάρτυ, κριτσίνια ή μπαγκέτα
περίπου 1 ½ κουταλιά της σούπας επίχρισμα για ψωμάκια ή ψωμί
50-100 γρ. τυρί
50-100 γρ. φρούτα
2 μικρές μερίδες επιδόρπιο
ή ένα κομμάτι τούρτα
Αν σερβιριστούν περισσότερες σαλάτες ή επιδόρπια, τότε μια βασική συνταγή (4 άτομα) φτάνει πάντα για 6 άτομα. Σε μπουφέ με μπουκίτσες υπολογίζουμε 12-14 κομμάτια ανά άτομο και 7-12 διαφορετικά είδη, ανάμεσά τους μπορούν να είναι επίσης μερικά γλυκά. Προσφέρετε καλύτερα μια μικρή αλλά έξυπνη επιλογή και αυτήν σε μεγάλες ποσότητες, αυτό εξοικονομεί χρόνο.
Για να τρέξουν τα σάλια των καλεσμένων σας
Εμπνευστείτε για τις γαρνιτούρες από την εποχή του χρόνου και χρησιμοποιείστε τις για τη δημιουργία φυσικών δοχείων και γαρνιρισμάτων, π.χ. μια μεγάλη κολοκύθα για την σούπα, ένα καρπούζι για τη σαλάτα ή σάλτσα και φλούδες πορτοκαλιού για το ντιπ. Αυτά μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη, να τα καλύψετε με ένα υγρό πανί και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο.
Χρησιμοποιείστε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα για να στολίσετε πιάτα και πιατέλες. Πάρετε φρέσκα μυρωδικά για γαρνίρισμα και προτιμήστε εκείνα που δεν μαραίνονται εύκολα όπως το δεντρολίβανο, το μελισσόχορτο, το δυόσμο, τον άνηθο, τη δάφνη και το φασκόμηλο. Γαρνίρετε με απλά μέσα. Χρησιμοποιείστε φύλλα για να ντύσετε πιάτα και πιατέλες, όπως για παράδειγμα αμπελόφυλλα, λάχανο και μαρούλι. Με αυτά καλύψτε επίσης και λιγότερο όμορφα πιάτα και σκεύη. Μην ξεχάσετε όμως να ξεπλύνετε πιο πριν καλά τα φύλλα. Γαρνίρετε με φρέσκα βρώσιμα υλικά, αυτό δείχνει φυσικό και ιδιαιτέρως ορεκτικό. Προσέξτε βέβαια να ταιριάζουν οι γαρνιτούρες με τα υλικά του φαγητού.