Το φολικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (υδατοδιαλυτή βιταμίνη). Επηρεάζει το μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης, είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων, χρειάζεται για τη φυσιολογική παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας, είναι ευεργετικό για την υγεία και ειδικά για τις εγκύους ώστε να προλαμβάνεται η γένεσης ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος στα παιδιά και τέλος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πλούσιες πηγές φολικού οξέως είναι η μαγιά μπύρας, το αλεύρι σόγιας, οι σπόροι και τα πίτουρα σιταριού, τα καρύδια, το συκώτι κοτόπουλου και χοιρινού, η σαρδέλα (σε χυμό ντομάτας), ο σολομός, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (σκούρο κρέας), τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα χόρτα, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, η γλυκοπατάτα, τα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια, τα κάσιους, τα εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών, το γάλα (όλα τα είδη), το γιαούρτι, το τυρί cottage, οι ηλιόσποροι, , τα αυγά, το σκούρο ρύζι και ορισμένα φρούτα όπως το πορτοκάλι, τα βερίκοκα, το πεπόνι, η μπανάνα και η παπάγια.
Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη φολικού οξέως για παιδιά και ενήλικες:
Ηλικία (έτη) | Άνδρες και Γυναίκες (μg/ημέρα) | Κύηση (μg/ημέρα) | Γαλουχία (μg/ημέρα) |
1-3 | 150 | - | - |
4-8 | 200 | - | - |
9-13 | 300 | - | - |
14-18 | 400 | 600 | 500 |
19+ | 400 | 600 | 500 |