Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μέταλλα στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον σχηματισμό των οστών του εμβρύου αλλά και για την μητέρα. Σε έλλειψη τα οστά της γίνονται εύθραυστα και συνοδεύονται συχνά από απώλειες δοντιών.
Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3. H βιταμίνη D παίζει ρόλο κλειδί στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και του μεταβολισμού των οστών, συμμετέχει όμως και στη λειτουργία πολυάριθμων νέων ιστών.
Η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: υπασβεστιαιμία και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την εκδήλωση ραχίτιδας, ελάττωση του σωματικού βάρους, υπέρταση της εγκυμοσύνης και προεκλαμψία. Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25(OH)D. Οι έγκυες με σκούρο χρώμα δέρματος έχουν εντοπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου, συνεπεία της έλλειψης της βιταμίνης D. Επειδή οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D είναι σημαντικά για τη μητρική υγεία, τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και την επιθυμητή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου
Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D πρέπει να καταναλώνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο (USRDA) για μια εγκυμονούσα άνω των 24 ετών είναι 1200 mg εvώ αν είναι κάτω των 24 ετών κυμαίνεται από 1200-1500 mg .
Τρώγοντας και πίνοντας τουλάχιστον τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο την ημέρα θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε τα 1200 mg. ασβεστίου στην καθημερινή σας διατροφή.
Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τη πουτίγκα. Το ασβέστιο βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα), τα θαλασσινά, τον αρακά και τα φασόλια.
Η βιταμίνη D έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μπορούν να επιτευχθούν μέσω της έκθεσης σας στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι καλύτερα να αποφύγετε τον καλοκαιρινό ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 15:00. Επίσης καταναλώνοντας τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο και το εμπλουτισμένο γάλα.
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA) βιταμίνης D είναι 5μg και ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι 10μg (400 IU/καθημερινά). Μια νεότερη έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Ακαδημαϊκών Εταιρειών Παιδιατρικής στο Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία έδειξε ότι οι έγκυες πρέπει να παίρνουν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μέρα - τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από την ποσότητα που μέχρι σήμερα προτείνεται. Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν αναδιαμορφωθούν οι υπάρχουσες συστάσεις. Σε καμία περίπτωση οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη της βιταμίνης D με τη λήψη κάποιου συμπληρώματος χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους.
Το έμβρυο συσσωρεύει περίπου 30g ασβεστίου από τη μητρική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης.
|
|
Πηγές Βιταμίνης D
Τρόφιμα | (i.u./100g) | (mg/100g) |
Μουρουνέλαιο | 8500 | 212,5 |
Ρέγγα και παστά ψάρια | 896 | 22,4 |
Σολωμός σε κονσέρβα | 500 | 12,5 |
Γάλα εβαπορέ | 160 | 4,0 |
Αυγά | 65 | 1,6 |
Βούτυρο | 32 | 0,8 |
Συκώτι | 32 | 0,8 |
Τυρί τσένταρ | 12 | 0,3 |
Πλήρες γάλα | 1,2 | 0,03 |
Αποβουτυρωμένο γάλα | 0 | 0 |