myDiatrofi

Ασβέστιο και βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Εγκυμοσύνη-Θηλασμός
Ασβέστιο και βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη

Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μέταλλα στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον σχηματισμό των οστών του εμβρύου αλλά και για την μητέρα. Σε έλλειψη τα οστά της γίνονται εύθραυστα και συνοδεύονται συχνά από απώλειες δοντιών.

Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3. H βιταμίνη D παίζει ρόλο κλειδί στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και του μεταβολισμού των οστών, συμμετέχει όμως και στη λειτουργία πολυάριθμων νέων ιστών.

Η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: υπασβεστιαιμία και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την εκδήλωση  ραχίτιδας, ελάττωση του σωματικού βάρους, υπέρταση της εγκυμοσύνης και προεκλαμψία. Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25(OH)D. Οι έγκυες με σκούρο χρώμα δέρματος έχουν εντοπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου, συνεπεία της έλλειψης της βιταμίνης D. Επειδή οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D είναι σημαντικά για τη μητρική υγεία, τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και την επιθυμητή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου

Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D πρέπει να καταναλώνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο (USRDA) για μια εγκυμονούσα άνω των 24 ετών είναι 1200 mg εvώ αν είναι κάτω των 24 ετών κυμαίνεται από 1200-1500 mg .

Τρώγοντας και πίνοντας τουλάχιστον τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο την ημέρα θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε τα 1200 mg. ασβεστίου στην καθημερινή σας διατροφή.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τη πουτίγκα. Το ασβέστιο βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα), τα θαλασσινά, τον αρακά και τα φασόλια.

Η βιταμίνη D έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μπορούν να επιτευχθούν μέσω της έκθεσης σας στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι καλύτερα να αποφύγετε τον καλοκαιρινό ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 15:00. Επίσης καταναλώνοντας τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο και το εμπλουτισμένο γάλα.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA) βιταμίνης D είναι 5μg και ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι 10μg (400 IU/καθημερινά). Μια νεότερη έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Ακαδημαϊκών Εταιρειών Παιδιατρικής στο Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία έδειξε ότι οι έγκυες πρέπει να παίρνουν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μέρα - τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από την ποσότητα που μέχρι σήμερα προτείνεται. Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν αναδιαμορφωθούν οι υπάρχουσες συστάσεις. Σε καμία περίπτωση οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη της βιταμίνης D με τη λήψη κάποιου συμπληρώματος χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους.

 

Το έμβρυο συσσωρεύει περίπου 30g ασβεστίου από τη μητρική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης.

                                    

Πηγές ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα

Πηγή ασβεστίου

Μέγεθος μερίδας

Γάλα (άπαχο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλήρες)
Τυρί
Λιωμένο τυρί
Cottage τυρί
Τυρί ρικότα
Γιαούρτι
Πουτίγκα, κρέμα
Το παγωτό

Σούπα με κρέμα γάλακτος
Βουτυρόγαλα
Συμπυκνωμένο γάλα
Γάλα σε σκόνη

1 φλιτζάνι

45 γρ.
60 γρ.
2 φλιτζάνια
1/2 φλιτζάνι
1 φλιτζάνι
1 φλιτζάνι
1 ¾ φλιτζάνια
1 ½ φλιτζάνια
1 φλιτζάνι
½ φλιτζάνι
1/3 φλιτζανιού

 

Πηγές ασβεστίου από μη γαλακτοκομικά προϊόντα

 

 

Πηγή ασβεστίου

Μέγεθος μερίδας

 

 

εμπλουτισμένος χυμός φρούτων με ασβέστιο
Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Ξηρός αρακάς και φασόλια
Tofu (εμπλουτισμένο με ασβέστιο)
Λαχανικά (λάχανο, μουστάρδα, γογγύλια)
Μπρόκολο
Σπανάκι
Σκουμπρί
Κονσερβοποιημένος σολομός με μαλακά κόκκαλα
Σαρδέλες
Γαρίδες

1 φλιτζάνι
125 γρ.
1 φλιτζάνι
75 γρ.

1 φλιτζάνι
1 φλιτζάνι
1 φλιτζάνι
120 γρ.
120 γρ.
6 μέτριες
6 μέτριες

 

 

Πηγές Βιταμίνης D

Τρόφιμα

(i.u./100g)

(mg/100g)

Μουρουνέλαιο

8500

212,5

Ρέγγα και παστά ψάρια

896 

22,4

Σολωμός σε κονσέρβα

500

12,5

Γάλα εβαπορέ

160

4,0

Αυγά

65

1,6

Βούτυρο 

 32

 0,8

Συκώτι

 32

 0,8

Τυρί τσένταρ

 12 

 0,3

Πλήρες γάλα

 1,2

 0,03

Αποβουτυρωμένο γάλα

 0

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Bui T, Christin-Maitre S. Vitamin D and pregnancy. Ann Endocrinol (Paris). 2011 Oct;72 Suppl 1:S23-8.
  • Parsons TJ. et al. Reduced bone mass in Dutch adolescents fed a macrobiotic diet in early life. J Bone Miner Res,12;9:1486-1494, 1997.
  • "Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom", Dept. of Health, HMSO, 1991.
  • Specker BL, Nutritional concerns of lactating women consuming vegetarian diets. Am J Clin Nutr, 59;5 suppl:1182S-1186S, 1994.
  • Russell RM. New views on the RDAs for older adults. J AM Diet Assoc, 97;5:515-518, 1997.
  • Parr JH, Ramsay I. The presentation of osteomalacia in pregnancy. Case report. Br J Obstet Gynaecol 1984;91:816–18. [PubMed]
  • Bodnar LM, Catov JM, Hyagriv NS, et al. Maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. J Clin Endocrinol Metab 2007;92:3517–22. [PubMed]
  • Maninion AC, Gray-Donald K, Koski KG. Association of low intake of milk and vitamin D during pregnancy with decreased birth weight. CMAJ 2006;174:1273–7. [PMC free article] [PubMed]
  • Woodham PC, Brittain JE, Baker AM, Long DL, Haeri S, Camargo CA Jr, Boggess KA, Stuebe AM. Midgestation Maternal Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Soluble Fms-Like Tyrosine Kinase 1/Placental Growth Factor Ratio as Predictors of Severe Preeclampsia. Hypertension. 2011 Oct 10.
  • Robinson PD, Hogler W, Craig ME, et al. The re-emerging burden of rickets: a decade of experience from Sydney. Arch Dis Child 2006;91:564–8. [PMC free article] [PubMed]
  • Shin JS, Choi MY, Longtine MS, Nelson DM. Vitamin D effects on pregnancy and the placenta. Placenta. 2010 Dec;31(12):1027-34. Epub 2010 Sep 22.
  • Johnson DD, Wagner CL, Hulsey TC, McNeil RB, Ebeling M, Hollis BW. Vitamin D Deficiency and Insufficiency is Common during Pregnancy. Am J Perinatol. 2010 Jul 16.
  • Pregnancy as state of physiologic absorptive hypercalciuria. Gertner JM, Coustan DR, Kliger AS, Mallette LE, Ravin N, Broadus AE .Am J Med. 1986;81(3):451.
  • Calcium-regulating hormones and osteocalcin levels during pregnancy: a longitudinal study. Seki K, Makimura N, Mitsui C, Hirata J, Nagata I .Am J Obstet Gynecol. 1991;164(5 Pt 1):1248.
  • Weaver CM, Heaney RP. Calcium. In Modern Nutrition in Health and Disease (Shils M, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds). 9 th ed. Baltimore: Williams & Wilkins; 1999: 141-155.
  • Kovacs CS. Calcium and bone metabolism in pregnancy and lactation. J Clin Endocrinol Metab 2001. Jun; 86 ( 6 ):2344-2348. doi: 10.1210/jc.86.6.2344. [ PubMed ] [ Cross Ref ]
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ