myDiatrofi

Υπακτικά και θεραπεία της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Εγκυμοσύνη-Θηλασμός
Υπακτικά και θεραπεία της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως κατά το δεύτερο μισό της), ακόμα και αν δεν υπήρχε ποτέ πριν κάποια δυσκολία. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται αραιές κενώσεις ή πόνος κατά την αφόδευση. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται συνήθως ως λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως σχετίζεται με σκληρά κόπρανα ή δυσκολία αφόδευσης. Μπορεί να έχετε πόνο όταν αφοδεύετε ή μπορεί να μην μπορείτε να αφοδεύσετε μετά από προσπάθεια για περισσότερο από 10 λεπτά.
Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές οι οποίες προκαλούν την λιγότερη κίνηση των εντέρων.
Τα ήπια μαλακτικά κοπράνων θεωρούνται γενικά ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επίμονη και σοβαρά ανησυχητική. Τα υπακτικά, όπως το μεταλλικό έλαιο και το γάλα μαγνησίας, ενδέχεται επίσης να βελτιώσουν την κατάσταση και μπορούν να καθιερώσουν τακτικές κενώσεις.  Τα ενεργά συστατικά αυτών των προϊόντων δεν απορροφούνται από τον οργανισμό, έτσι είναι απίθανο να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Τα κλύσματα ή τα διεγερτικά υπακτικά θα πρέπει να διατηρούνται για σοβαρές περιπτώσεις μόνο. Οι μέθοδοι αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν οι ίνες, τα υγρά και τα μαλακτικά κοπράνων δεν παρέχουν αρκετή ανακούφιση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί!
Πάντως μην ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο, είναι απλό. Αλλάξτε κάποιες συνήθειες και απαλλαχτείτε από το άγχος της δυσκοιλιότητας.

 

1 Πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα), όποτε βρίσκετε την ευκαιρία. Δεν είναι ανάγκη να διψάτε για να το κάνετε, πρέπει ο οργανισμός να διατηρείται ενυδατωμένος. Αν δυσκολεύεστε με τη λήψη νερού, πίνετε χυμούς και γάλα.

2 Για να βοηθήσετε τη λειτουργία του εντέρου το πρωί, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού.

3 Καταναλώστε φρούτα, τουλάχιστον 4 μερίδες ημερησίως. Προτιμάτε δαμάσκηνα, ακτινίδια, σύκα, χουρμάδες, σταφύλια και βερίκοκα.

4Υιοθετείστε καλό πρωινό με δημητριακά και μέλι. Τρώτε γιαούρτια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, φρουτοσαλάτες και όσπρια.

5Να προτιμάτε πολύσπορο ψωμί και ολικής άλεσης.

6Υιοθετείστε τη μεσογειακή διατροφή, που έχει ως βάση το ελαιόλαδο.

7Αποφύγετε όσο μπορείτε την καθιστική ζωή, η οποία επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και κάνει το έντερο να «τεμπελιάζει».

8Μη διακόπτετε ή αναβάλλετε τη διαδικασία της αφόδευσης για κάποια άλλη στιγμή… Ικανοποιείστε τις ανάγκες του οργανισμού σας, όταν εκείνος θέλει και όχι όταν εσείς μπορείτε.

9Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας να χαλαρώσει μέσα στο w.c. Διαβάστε ένα περιοδικό ή κάτι άλλο και μην επικεντρώνεστε στη διαδικασία, είναι κάτι που θα έρθει από μόνο του.

10Ενημερώστε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ποσότητα σιδήρου από ότι συνήθως για να μπορέσει να παράγει το απαραίτητο αίμα που χρειάζεται για την παροχή της διατροφής στον πλακούντα. Καλές πηγές σιδήρου και φυτικών ινών αποτελούν τα βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, οι φράουλες, τα όσπρια, το μούσλι, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά.

Διαβάστε επίσηςΔυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη...Πως αντιμετωπίζεται;

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ