myDiatrofi

Μαγειρεύοντας για το παιδί σας

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Βρέφος-Παιδί
mageireyontas-gia-to-paidi-sas

Το υγιεινό μαγείρεμα για τα παιδιά σας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και υγείας, αλλά και απόκτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην μετέπειτα ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού σας, οφείλετε περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ζωής του να επιλέγετε προσεκτικά, σε καθημερινή βάση, τις τροφές που του προσφέρετε.
Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και η διατροφή τους να γίνεται ολοένα και πιο ανθυγιεινή. Οι γονείς αποτελούν τα σημαντικότερα  πρότυπα για τις διατροφικές επιλογές των παιδιών και ιδίως η μητέρα η οποία συνήθως φροντίζει για την καθημερινή προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος.
Έτσι, θα πρέπει να έχετε διδάξει τα παιδιά σας από μικρή ηλικία κιόλας για την σπουδαιότητα των λαχανικών και των φρούτων, έτσι ώστε να μάθουν να αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν πάλι αρνούνται πεισματικά να τα καταναλώσουν ως έχουν, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να τα προσθέσετε συνδυαστικά με άλλο τρόφιμο σε οποιοδήποτε γεύμα τους.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στα ψώνια των τροφίμων και στην προετοιμασία του γεύματος, τονίζοντας ιδιαίτερα τα λαχανικά και τα φρούτα.
Οργανωθείτε και μην παρασύρεστε στον εύκολο τρόπο διατροφής, όπως είναι το delivery ή τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα σας δίνει τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείτε, την ποιότητα, την ασφάλεια υγιεινής και το μέγεθος της μερίδας.
Τόσο η ποιότητα των τροφίμων όσο και η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την υγεία του παιδιού σας.
Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  • Μαγειρεύετε πάντα καλά τις τροφές και μην τρώτε ή σερβίρετε στο παιδί σας τίποτε ξαναζεσταμένο ή μισοψημένο.
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας προτού ασχοληθείτε με οτιδήποτε στην κουζίνα.
  • Πλένετε καλά τα τρόφιμα πριν από το μαγείρεμα.
  • Καθαρίζετε σχολαστικά το ψυγείο και τα ράφια του.
  • Αποφύγετε την επαφή των κρεάτων με τροφές που θα καταναλωθούν ωμές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Προσέχετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και γενικά να αποφεύγετε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα  που περιέχουν περισσότερα από 3 συντηρητικά ή 3 χημικά πρόσθετα των οποίων ο κωδικός ξεκινά από το γράμμα Ε. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τη λήψη μεγάλης ποσότητας χημικών, τα οποία  επηρεάζουν  την  άμυνα  του  οργανισμού και αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον  αλλεργίες.
  • Πλένετε καλά τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ακόμη και με ξίδι ή λεμόνι, τα οποία καταστρέφουν τα μικρόβια.
  • Μην δίνετε ωμά αυγά στο παιδί σας. Αν ωστόσο πρέπει να καταναλώσει ωμά αυγά, χρησιμοποιήστε ξίδι ή λεμόνι. Επίσης μη μαγειρεύετε ποτέ αβγά με ραγισμένο κέλυφος πιθανόν να είναι εστία παθογόνων βακτηριδίων.
  • Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από αυτούς των ενηλίκων, με αποτέλεσμα το πικρό, το αλμυρό ή το καυτερό για εσάς να είναι ανυπόφορο για το παιδί σας. Προσέξτε, λοιπόν, τη χρήση καρυκευμάτων, αλατιού, λεμονιού ή ξιδιού στα φαγητά σας και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του παιδιού σας με γνώμονα τη λεπτομέρεια αυτή.

Τέλος, αφιερώνετε χρόνο και μαγειρεύετε με αγάπη για τα πολυτιμότερα πλάσματα της ζωής σας. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν και κάντε τη διατροφή μια ευχάριστη απασχόληση γεμάτη γνώση, υγεία και απόλαυση.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ