myDiatrofi

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά;

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Βρέφος-Παιδί
Πώς θα μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά;

Βρισκόμαστε στην εποχή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί το νούμερο ένα αντικείμενο μελέτης και ερευνών και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Τα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών και εφήβων συνεχώς αυξάνονται! τι φταίει λοιπόν? Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η δύναμη της επιρροής μέσω του marketing  και της διαφήμισης που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες για τα πλέον ανθυγιεινά τρόφιμα, είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο για τους γονείς να αποτρέψουν τα παιδιά τους από το να καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα… αλλά μήπως υποσυνείδητα «σπρώχνουμε» τα παιδιά μας σε αυτή τη κατεύθυνση?
Η έλλειψη χρόνου ειδικά στις εργαζόμενες μητέρες μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Αν όμως θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτό το κομμάτι.
Συχνά ακούμε τους γονείς να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι τα οποία έχουν τεράστια θρεπτική αξία!
Παρακάτω θα  σας δώσουμε κάποιες ιδέες για το πώς μπορείτε να μάθετε  στα παιδιά σας να αγαπήσουν αυτά τα τρόφιμα και έτσι να αποκτήσουν  ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο αποφεύγοντας τη παχυσαρκία και τις αρνητικές επιπτώσεις της στον οργανισμό.
Είστε η πιο σημαντική επιρροή των παιδιών σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Η ποικιλία των φαγητών βοηθά τα παιδιά να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα από την κάθε ομάδα τροφίμων.
Είναι επίσης πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα φαγητά και να τους αρέσουν περισσότερα φαγητά. Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν προτιμήσεις για πολλά είδη φαγητών είναι πιο εύκολο να σχεδιάσετε τα οικογενειακά γεύματα. Μαγειρέψτε μαζί τους, φάτε μαζί τους, συζητήστε μαζί τους και κάντε την ώρα του φαγητού οικογενειακή στιγμή!

 • Δώστε το παράδειγμα: Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακ σας. Αφήστε τα παιδιά σας να δουν ότι σας αρέσει να μασάτε ωμά λαχανικά.
 • Πηγαίνετε να ψωνίσετε φαγητό μαζί τους: Η αγορά ειδών διατροφής μπορεί να διδάξει το παιδί σας πολλά πράγματα σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή. Συζητήστε από πού προέρχονται τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες, το γάλα και το κρέας. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές.
 • Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα: Τεμαχίστε το φαγητό σε αστεία και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων. Ονομάστε ένα φαγητό που το παιδί σας βοήθησε να ετοιμαστεί. Σερβιρίστε την 'Σαλάτα της Μαρίας' ή τις 'Γεμιστές πατάτες του Κωστάκη' για βραδινό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφεύρει νέα σνακ.
 • Προσφέρετε το ίδιο φαγητό σε όλους: Σταματήστε να μαγειρεύετε ξεχωριστά πιάτα για να ικανοποιήσετε τα παιδιά σας. Είναι πιο εύκολο να σχεδιάζετε τα οικογενειακά γεύματα όταν όλοι τρώνε τα ίδια φαγητά.
 • Ανταμείψτε με την προσοχή σας, όχι με φαγητό: Δείξτε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά. Ανακουφίστε με αγκαλιές και συζήτηση. Προτιμήστε να μην προσφέρετε γλυκά ως ανταμοιβή. Αυτό κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα γλυκά ή τα επιδόρπια είναι καλύτερα από άλλα φαγητά. Όταν το φαγητό δεν έχει καταναλωθεί, τα παιδιά δεν χρειάζονται κάτι 'έξτρα'- όπως γλυκά ή μπισκότα- ως αντικαταστατά.
 • Επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλο στο τραπέζι: Συζητήστε για αστεία και χαρούμενα θέματα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κλείστε την τηλεόραση. Απαντήστε στο κινητό σας τηλέφωνο αργότερα. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τα γεύματα σε μια διαδικασία χωρίς άγχος.
 • Ακούστε το παιδί σας: Όταν το παιδί σας λέει ότι πεινάει, μπορείτε να του προσφέρετε ένα μικρό και υγιεινό σνακ- ακόμα και όταν δεν είναι ο προγραμματισμένος χρόνος του να φάει. Προσφέρετε επιλογές. Ρωτήστε το 'Τι προτιμάς για βραδινό: μπρόκολο ή κουνουπίδι' αντί για 'Θέλεις μπρόκολο για βραδινό';
 • Περιορίστε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης: Μην επιτρέπετε πάνω από 2 ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, όπως συστήνεται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων. Σηκωθείτε και κινηθείτε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων. Ξεκινήστε μια φυσική δραστηριότητα.
 • Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα: Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μια χαρούμενη διαδικασία για όλη την οικογένεια. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στον σχεδιασμό. Περπατήστε, τρέξτε και παίξτε με το παιδί σας- αντί να κάθεστε στο περιθώριο. Δώστε το παράδειγμα με το να είστε φυσικά ενεργοί και να χρησιμοποιείτε εργαλεία ασφάλειας, όπως είναι τα κράνη των ποδηλάτων.
 • Να συνοδεύετε πάντα το φαγητό του με ένα ξεχωριστό μικρό μπολ φρέσκων ή βραστών λαχανικών της αρεσκείας του. Ακόμα κι αν το παιδί δεν τρώει όλη την ποσότητα (ή ακόμα και καθόλου μερικές φορές) θα συνδυάσει στο μυαλό του ότι τα λαχανικά αποτελούν τμήμα του καθημερινού γεύματος και σταδιακά θα τα δοκιμάσει και θα τα αγαπήσει.
 • Κάθε απόγευμα είναι η ώρα του φρούτου! Κόψτε του το αγαπημένο του φρούτο, ή ετοιμάστε ένα φρεσκοστυμμένο ή 100% φυσικό χυμό. Ακόμα κι αν αντιδρά σε αυτή τη συνήθεια, μην την εγκαταλείπετε ποτέ! Σταδιακά θα γίνει μια διατροφική συνήθεια για το παιδί.
 • Το βράδυ ετοιμάστε για όλη την οικογένεια σνακ με φρούτα και λαχανικά. Κόψτε σε ράβδους καρότα και αγγουράκια ή ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι ως γονείς αποτελείτε το πρότυπό του. Έτσι, υιοθετώντας και εσείς οι ίδιοι αυτή τη συνήθεια σε καθημερινή βάση, θα μάθετε στο παιδί σας να κάνει υγιεινές επιλογές σνακ.
 • Να είστε ένα καλό υγιεινό πρότυπο: Δοκιμάστε νέα φαγητά οι ίδιοι. Περιγράψτε τη γεύση, υφή και μυρωδιά. Προσφέρετε ένα νέο φαγητό κάθε φορά. Σερβίρετε κάποιο φαγητό που αρέσει στο παιδί σας μαζί με το νέο. Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας είναι πολύ πεινασμένο. Αποφύγετε να κάνετε διάλεξη ή να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει.
Αθανασία Παπαλάμπρου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ