myDiatrofi

Περίμετρος κεφάλης (περιφέρεια)

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Βρέφος-Παιδί
perimetros_kefalis

Η περίμετρος της κεφάλης αυξάνεται ταχύτατα κατά το πρώτο έτος της ζωής ενώ για τα δυο επόμενα χρόνια συνεχίζει να αυξάνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό. Για το λόγο αυτό συνίσταται η μέτρηση της για δυο τουλάχιστον δυο χρόνια. Η περιφέρεια της κεφάλης αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο και έγκυρο δείκτη της νευρολογικής ανάπτυξης των βρεφών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους. Ωστόσο, δεν θεωρείται ευαίσθητος δείκτης διατροφικής κατάστασης του εξεταζόμενου καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις υποσιτισμού, η περιφέρεια κεφάλης είναι από τα τελευταία χαρακτηριστικά που θα επηρεαστούν αρνητικά.

Για τη μέτρηση της περιμέτρου κεφάλης, πρέπει να χρησιμοποιείται μια στενή και μη εκτατή ταινία. Το εξεταζόμενο βρέφος ή παιδί, κατά τη διάρκεια της μέτρησης, στέκεται με την αριστερή πλευρά προς τον εξεταστή, κοιτάζοντας ακριβώς ευθεία. Η ταινία τοποθετείται ακριβώς πάνω από τους οφθαλμικούς κόγχους, περίπου επάνω από το επίπεδο των φρυδιών του εξεταζόμενου και πάνω και τα αυτιά (τμήμα του ινιακού λοβού) που δίνει τη μέγιστη περιφέρεια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται για να διασφαλιστεί ότι η ταινία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και στις δυο πλευρές του κεφαλιού και τοι εφαρμόζεται αρκετά σφιχτά ώστε να πιέζει τα μαλλιά. Οι μετρήσεις γίνονται στο πλησιέστερο 0,1 cm.

Καμπύλες περιμέτρου κεφάλης για κορίστα (Ελληνοπαίδων)

 perimetros kefalis koritsia

Καμπύλες περιμέτρου κεφάλης για αγόρια (Ελληνοπαίδων)

perimetros kefalis agoria

Τι θα πει λοιπόν «το παιδί είναι στην 90η εκατοστιαία θέση για τη περίμετρο κεφάλης»; Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά, το 90% των υγιών παιδιών έχουν μικρότερη περίμετρο κεφάλης και το 10% των υγιών παιδιών έχουν μεγαλύτερη περίμετρο κεφάλης από το συγκεκριμένο παιδί.
Οι καμπύλες των παιδιών είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Γι' αυτό και είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε τις καμπύλες περιμέτρου κεφάλης που δημιουργήθηκαν με την μελέτη παιδιών της δικής μας χώρας.
Όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω αποσκοπούν στο να γνωρίζουν οι γονείς τις καμπύλες περιμέτρου κεφάλης του παιδιού. Βεβαίως, ο μόνος  που μπορεί να ερμηνεύσει και να αξιολογήσει σωστά αυτά τα στοιχεία, είναι ο παιδίατρος.

Βιβλιογραφία:

American Dietetic Association and Dietitians of Canada. South Suburban Dietetic Association Staff. Manual of Clinical Dietetics / Edition 6

Χιώτης Δ., Τσίφτης Γ., Χατζησυμεών Μ., Μανιάτη-Χρηστίδη Μ., Κρίκος Ξ., Δάκου-Βουτετάκη Α., Α' Παιδιατρική Κλινική Αθηνών. Διευθυντής Καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος. 2000-2001

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ