myDiatrofi

Υγιεινά σνακ για παιδιά

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Βρέφος-Παιδί
ygieina_snak_gia_paidia

Πως να κάνεις τα φρούτα δελεαστικά σνακ στα παιδιά; Ποιο είναι το μυστικό για υγιεινά επιδόρπια; Και τι να κάνεις αν επιμένει στα αγαπημένα τους πίτσα και σουβλάκι; Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου προτείνει:

Παρασκευάστε διάφορα ροφήματα φρούτων
Πολλά παιδιά προτιμούν σαν σνακ τα φρούτα πολτοποιημένα ή σαν μιλκσεϊκ. Αποτελεί έναν καλό τρόπο , για να καταναλώσουν δυο μερίδες φρούτων την ημέρα. Αποτελεί γευστικό σνακ, ενώ δεν χρειάζεται προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στο γάλα ή στο γιαούρτι, αντίστοιχα.

Φτιάξτε φρουτοσαλάτες μαζί με τα παιδιά
Αφήστε τα παιδιά σας, να διαλέξουν τα φρούτα που θέλουν στη φρουτοσαλάτα τους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πλύνουν τα φρούτα , να ξεφλουδίσουν την μπανάνα και να κόψουν τις ρώγες του σταφυλιού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν και να τεμαχίσουν μερικά φρούτα όπως π.χ μήλο, αχλάδι και ροδάκινο.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, αλλά μπορεί να κολλήσουν στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα. Μετά την κατανάλωσή τους, προτρέψτε τα παιδιά σας να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή προσφέρετέ τους νερό και ένα κομμάτι τυρί. (Όπως είναι γνωστό, τα φρούτα είναι πλούσια σε οξέα, τα οποία ενδέχεται με το χρόνο να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Μία λύση είναι να τα σερβίρετε μαζί με τυρί ή αμέσως μετά το φαγητό. Το τυρί είναι αλκαλικό και αντισταθμίζει τα οξέα των φρούτων, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο).

Κάντε τα φρούτα δελεαστικά
Τοποθετείστε τα φρούτα σε μια πιατέλα, συνδυάζοντας διάφορα χρώματα. Ανακατέψτε φράουλες με κομμάτια πεπονιού, βατόμουρα με φέτες από ροδάκινο, αλλά και διαφόρων ειδών σταφύλι. Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε τα φρούτα με διάφορα σχήματα, εναλλάσσοντας φέτες μήλου και ροδάκινου ή βάζοντας ροδέλες μπανάνας γύρω από ένα πιάτο που περιέχει στο κέντρο κομμάτια από ακτινίδιο.

Τοποθετήστε τα φρούτα σε εμφανές σημείο, εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα πιάσουν και να το καταναλώσουν.

Δώστε προσοχή στην ποικιλία- σπάστε την μονοτονία
Προσπαθήστε να ανανεώνετε τα φρούτα που δίνετε στα παιδιά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να βαρεθούν τα ίδια φρούτα. Προτιμήστε τα φρούτα εποχής, όπως φράουλες, κεράσια και βερίκοκα την άνοιξη, πεπόνι και καρπούζι το καλοκαίρι, σταφύλι το φθινόπωρο, μήλο και πορτοκάλι το χειμώνα.

Προσφέρετε στα παιδιά υγιεινό επιδόρπιο
Το επιδόρπιο που θα φτιάξετε για τα παιδιά, μπορεί να είναι πολύ υγιεινό και γευστικό. Δοκιμάστε να φτιάξετε 
- κομπόστα φρούτων με γιαούρτι, 
- ρυζόγαλο με σταφίδες ή από αποξηραμένα φρούτα
- μηλόπιτα κ.α.

Όσο για τα κουλουράκια και τα μπισκότα, το μυστικό βρίσκεται όχι τόσο στην ποσότητα αλλά κυρίως στην ποιότητα. Αντί για τα συσκευασμένα προϊόντα να προτιμάτε αυτά που φτιάχνετε εσείς ή εκείνα που παράγει ο φούρνος της γειτονιάς σας. Έχουν λιγότερα συντηρητικά και, επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε όσα ακριβώς θέλετε, περιορίζοντας τον πειρασμό τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα από όσα πρέπει.

Φτιάξτε μόνοι σας το τοστ και το σάντουιτς του παιδιού ελέγχοντας έτσι την ποιότητα των υλικών και τις θερμίδες. Επιλέξτε μαύρο ψωμί, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου, φρέσκα λαχανικά. το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σκέτο, με δημητριακά ή με φρούτα. 

Καλές επιλογές είναι επίσης το ψωμί, οι φρυγανιές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τυρί χαμηλών λιπαρών ή μέλι ή σπιτική μαρμελάδα. 

Αν τα παιδιά, θέλουν οπωσδήποτε σουβλάκια, προτιμήστε με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου και ντομάτα. 

Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτική πίτσα με φρέσκια ντομάτα, διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής και λίγο τυρί. Επίσης μπορείτε να παρασκευάσετε πατατάκια σπιτικά και ποπ κορν, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, ελέγχοντας το αλάτι αλλά και προσέχοντας την ποσότητα που θα καταναλώσουν.

Τόσες ώρες στο σχολείο, τόσο φορτωμένο πρόγραμμα! Ποια είναι η σημασία του κολατσιού και τι πρέπει να τρώει το παιδί;

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου εξηγεί:

“Οι ώρες στο σχολείο δεσμεύουν το ¼ της ημέρας των παιδιών, χρονική διάρκεια που αντιστοιχεί περίπου στο χρόνο που απαιτείται για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία”.

Τι να προσέξετε

Είναι πολύ σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι οι τροφές που προσφέρετε στα παιδιά σας περιλαμβάνουν ποικιλία και έχουν παρασκευαστεί με φαντασία και δημιουργικότητα.

Σε κάθε γεύμα φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε κάποιο υγρό, ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο, μία μερίδα υδατάνθρακα, μία μερίδα πρωτεΐνης και ένα γαλακτοκομικό.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά μέσα σε σάντουιτς είναι αν τα κόψετε σε λωρίδες, και τα ανακατέψετε όλα μαζί με το τυρί , τη γαλοπούλα κλπ.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε διάφορα είδη ψωμιού όπως π.χ πολύσπορο, αραβική πίτα, στρογγυλά μικρά ψωμάκια (τύπου μαργαρίτα).

Προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν (ανάλατα), σπιτικά μικρά κέικ ή και γκοφρέτες αντί για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι.

 Δελεάστε τα, με υγιεινές επιλογές.

  • Αφήστε τα παιδιά σας, να επιλέξουν τα ίδια ανάμεσα σε διάφορες υγιεινές προτάσεις.
  • Αντί για το κλασσικό τοστ που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να πάρουν μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε:
  • Αραβική πίτα (μικρή) με τυρί , ζαμπόν γαλοπούλας, και διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά
  • Τορτίγιες γεμιστές με άπαχο τυρί , φασόλια και ψιλοκομμένα λαχανικά
  • Σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά
  • Ένα κομμάτι σπανακόπιτα με τυρί ή τυρόπιτα (ταψιού)
  • Κουλούρι με σουσάμι
  • Ρυζογκοφρέτες και κράκερ ρυζιού
  • Σταφιδόψωμο
  • Σπιτικά μικρά κέικ ή μπισκότα με φρούτα
  • Γκοφρέτες δημητριακών
  • Μπισκότα ολικής αλέσεως με σταφίδες

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του κολατσιού;

Αξίζει να αναφέρουμε πως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το είδος του κολατσιού είναι ο γνωστικός παράγοντας. Πολλά παιδιά, επιλέγουν κολατσιό από το σπίτι, διότι θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο κυλικείο. Η γνώση αυτή προέρχεται από το σπίτι, σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια και σε μικρότερο από το σχολείο και την τηλεόραση.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή των σνακ, είναι η ντροπή. Σε μικρό ποσοστό, ωστόσο υπαρκτό, τα παιδιά καταφεύγουν στην αγορά κολατσιού από το κυλικείο, διότι ντρέπονται να το φέρουν από το σπίτι. Προτιμούν δηλαδή την ασφάλεια που τους προσφέρει το έτοιμο σχολικό φαγητό από τα πιθανά αρνητικά σχόλια των συμμαθητών.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κολατσιού είναι η υγεία. Παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, το οποίο χρήζει συγκεκριμένη διατροφική αγωγή, παίρνουν κολατσιό από το σπίτι.

Τέλος, από τους τελευταίους παράγοντες που επηρεάζουν το είδος του κολατσιού των παιδιών, είναι η έλλειψη ποικιλίας αλλά και το είδος των φαγητών που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία. Αυτό ωθεί πολλούς μαθητές να καταφεύγουν στο σπιτικό φαγητό.

Μην ξεχνάτε

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων.

Δείτε επίσης Σνακ για το σχολείο

Τίνα Αντωνίου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ