
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα πυρέξ τετράγωνο 20 εκατοστών ή κεραμικό ταψί. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε και το βούτυρο με το παγωμένο νερό. Τα χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μια εύθρυπτη ζύμη (θα είναι αρκετά εύθρυπτη αλλά μόλις θα αρχίσουμε να την απλώνετε μέσα στο ταψί θα ενωθεί τέλεια).
- Απλώνουμε το μείγμα στο πυρέξ ή στο ταψί και πιέζουμε με την παλάμη μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να μην υπάρχουν κενά. Ψήνουμε στους 180 °C για 23 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 °C.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τα κεράσια, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική στέβια και τη 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια.
- Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού με το κορνφλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα κερασιού και σιγοβράζουμε για 1 λεπτό ή μέχρι να πήξει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και το χτυπάμε μέχρι ομογενοποιηθεί. Το μεταφέρουμε με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Αφού καθαρίσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων, τοποθετούμε το τυρί κρέμα και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα τυριού πάνω από τη ζύμη και πάνω από το μείγμα τυριού απλώνουμε το μείγμα κερασιού. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε ελαφρώς τα 2 μείγματα.
- Ψήνουμε στους 160 °C για 40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει (ανάλογα το φούρνο) και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, σκεπάζουμε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
- Με ένα αιχμηρό μαχαίρι το κόβουμε σε 15 ίσα κομμάτια. Τα διατηρούμε στο ψυγείο σε πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για μέχρι 1 εβδομάδα.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 15 μερίδες:
Για τη ζύμη
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 3 1/2 κουταλάκια του γλυκού παγωμένο νερό
Για τη σος κεράσι
- 1 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική στέβια
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
Για την κρέμα
- 3/4 φλιτζανιού (170 γρ.) τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
- 1/3 φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
- 8 γρ. κρυσταλλική στέβια
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλο αυγό
Tips:Αν το επιθυμείτε μπορείτε να γαρνίρετε με νιφάδες αμύγδαλου.
Τα κεράσια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και μέταλλων, όπως κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 109 | γρ. |
Ενέργεια | 116 | kcal |
Πρωτεΐνες | 3,2 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 12,8 | γρ. |
Λιπαρά | 5,8 | γρ. |
Χοληστερίνη | 30 | mg |
Νάτριο | 79 | mg |
