Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά και τοποθετούμε τις ελιές σε ένα μπολ με πολύ νερό για να ξεπικρίσουν αν είναι ωμές ή για μια νύχτα αν είναι σε άλμη.
- Αλλάζουμε το νερό καθημερινά για 6-7 μέρες και δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει τελείως. Μόλις οι ελιές είναι έτοιμες, Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές με το ειδικό εργαλείο και τις ζυγίζουμε. Θα χρειαστούμε 600 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι.
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά. Μόλις το σιρόπι βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, τα πλυμένα φύλλα αρμπαρόριζας και τα αμύγδαλα. Στο τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ και βράζουμε το γλυκό του κουταλιού ελιάς έως ότου «δέσει».
- Μόλις το κατεβάσουμε από την εστία, αφαιρούμε τις αρμπαρόριζες, αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν πολύ καλά.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 45 μερίδες (1570 γρ.):
- 900 γρ. ελιές πράσινες ή καλαμών, ωμές ή σε άλμη (όχι σε ξύδι)
- 800 γρ. ζάχαρη
- 600 ml νερό
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- Ξύσμα και χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια, ακέρωτα
- 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
- 20 αμύγδαλα ασπρισμένα
Tips: Υπέροχη συνταγή για γλυκό του κουταλιού ελιά που ταιριάζει υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι ως επιδόρπιο, με παγωτό, με Μαρτίνι, με ανθότυρο ή μυζήθρα και ακόμα σε σαλάτες πράσινες.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 35 | γρ. |
Ενέργεια | 103 | kcal |
Πρωτεΐνες | 0,4 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 17,9 | γρ. |
Λιπαρά | 3,3 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 76 | mg |