Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το καρπούζι (μόνο το κόκκινο μέρος) και αφαιρούμε τα σπόρια.
- Πολτοποιούμε με το χέρι τα κομμάτια του καρπουζιού σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να είναι χυλωτό, ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και σφιχτό.
- Λαδώνουμε το μεγαλύτερο ταψί του φούρνου μας και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και κανέλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 50-60 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια. Όταν θα τη βγάλουμε από τον φούρνο, θα φαίνεται λίγο ζουμερή ακόμα. Θα πρέπει να την αφήσουμε για καμιά ώρα να κρυώσει και να δέσει.
- Σερβίρεται με παγωτό και μέλι ή σκέτη.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 10 μερίδες:
- 800 γρ. «καρδιά» ενός καρπουζιού
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- ½ φλιτζάνι (75γρ.) σουσάμι
- Λίγο ελαιόλαδο
Tips: Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό, ώριμο και κόκκινο καρπούζι για να τη φτιάξουμε. Η καρπουζόπιτα αποτελεί μια πρωτότυπη συνταγή με χαμηλή ενεργειακή αξία. Είναι αγαπημένο γλυκό των Κυκλάδων και σπεσιαλιτέ της Μήλου. Είναι δροσιστική, με ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια περίπου μερίδα καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ μας προσφέρει μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και καλίου. Συνταγή για καρπουζόπιτα Μήλου εύκολη, καρπουζένια με 200 θερμίδες ανά μερίδα.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 120 | γρ. |
Ενέργεια | 200 | kcal |
Πρωτεΐνες | 4,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 34 | γρ. |
Λιπαρά | 5,2 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 4 | mg |