myDiatrofi

Ξεροτήγανα Κρήτης (δίπλες)

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Σιροπιαστά/Νηστίσιμα

 

kserotigana kritis diples

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι, λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια μεγέθους περίπου όσο η γροθιάς μας. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη ή με την ειδική μηχανή φύλλου, πολύ λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου, πλάτους 12 εκατοστά και το κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες πλάτους 2-3 εκατοστά με μια ροδέλα κοπής με βολάν. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει.
  3. Όταν κάψει το ελαιόλαδο, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
  4. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο. Μόλις τα ψήσουμε όλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν στο απορροφητικοί χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  5. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα για 10-15 λεπτά και βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση (5-6 δευτερόλεπτα) και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά για 60 τεμάχια:

 

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 2/3 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι και λεμόνι
  • 1/8 φλιτζ. ρακή
  • 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 φλιτζ. + 2 κουτ. σούπας)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα

  • ¼ φλιτζ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • ¼ φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα

Tips: Τα ξεροτήγανα διατηρούνται σκεπασμένα ή τυλιγμένα ένα ένα σε ζελατίνη. Στο μέλωμα, προτιμότερο είναι να τα βγάζουμε σε στραγγιστήρι να μην μαλακώσουν πολύ, έτσι ώστε να είναι τραγανά και εύθρυπτα. Συνταγή για ξεροτήγανα Κρήτης (δίπλες) παραδοσιακά με 159 θερμίδες ανά μερίδα. Εύκολα, γλυκά με αγνά υλικά, ιδανικά για Χριστούγεννα, γάμο και άλλες εκδηλώσεις.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 50 γρ.
Ενέργεια 159 kcal
Πρωτεΐνες 1,9 γρ.
Υδατάνθρακες 21 γρ.
Λιπαρά 7,6 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 1 mg
myDiatrofi8
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ