Εκτέλεση
- Πλένετε τις ντομάτες, κόβετε το επάνω μέρος τους και το κρατάτε. Βγάζετε με προσοχή την ψίχα, αφαιρείτε τους σπόρους και την κόβετε σε κομματάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά για περίπου 15'.
- Στο μεταξύ, αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις πράσινες ελιές και τις κόβετε σε κομματάκια. Πλένετε την κάππαρη και τη στεγνώνετε (αν χρησιμοποιήσετε κάππαρη σε άρμη, πρέπει να την πλύνετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό ή καλύτερα να τη βυθίσετε για μερικά λεπτά σε ένα βαθύ μπολ με νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγες σταγόνες λευκό κρασί). Πλένετε, στεγνώνετε με ένα πανάκι και ψιλοκόβετε το βασιλικό και το μαϊντανό. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, το πλένετε, το στεγνώνετε και το κοπανάτε ελαφρά.
- Ρίχνετε σε ένα βαθύ μπολ το ξίδι και 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το λάδι και χτυπάτε ελαφρά τα υλικά με ένα πιρούνι, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να δέσει η σάλτσα.
- Τοποθετείτε τα κομματάκια της ντομάτας σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτετε το κοπανισμένο σκόρδο, την κάππαρη, τις ψιλοκομμένες ελιές, το μαϊντανό και το βασιλικό, και τα περιχύνετε με 4 κουτάλια της σούπας από το λαδόξιδο που ετοιμάσατε.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε το μακαρονάκι «αλ ντέντε».
- Το σουρώνετε, το ρίχνετε σε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό ώστε να σταματήσει το βράσιμο και κατόπιν το κρυώνετε. Το σουρώνετε καλά και το απλώνετε σε ένα πανί για να στεγνώσει.
- Τοποθετείτε το μακαρονάκι σε ένα βαθύ μπολ, το περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδόξιδο και προσθέτετε το μείγμα με τις ντομάτες, την κάππαρη και τις ελιές, αφού πρώτα αφαιρέσετε το σκόρδο.
- Γεμίζετε τις ντομάτες με το παραπάνω μείγμα, τοποθετείτε από πάνω τα «καπάκια» τους και τις σερβίρετε κρύες.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 4 μερίδες:
- 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 8 ώριμες ντομάτες
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ματσάκι βασιλικό
- 2 κλαράκια μαϊντανό
- 20 γρ. κάππαρη
- 40 γρ. πράσινες ελιές
- Αλάτι
Tips: Αν δεν νηστεύετε τα γαλακτοκομικά μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα στη γέμιση. Πεντανόστιμη συνταγή ντομάτες γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι αντί για ρύζι. Ιδανική και για νηστεία.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 430 | γρ. |
Ενέργεια | 383 | kcal |
Πρωτεΐνες | 8,7 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 42,2 | γρ. |
Λιπαρά | 20 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 315 | mg |