Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150° C.
- Κόβετε το αγγούρι με τη φλούδα του, κομμένο πρώτα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε «μισοφέγγαρο». Κόβετε τις ντομάτες σε κύβους. Κόβετε το ραπανάκι και το ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Κόβετε τη πιπεριά σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό. Χοντροκόβετε το μαρούλι και το δυόσμο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας. Ανακατεύετε καλά και τη μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Βάζετε τη πίτα σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα.
- Ψήνετε στο φούρνο την πίτα για 2-4 λεπτά μέχρι να ξεραθεί, χωρίς όμως να μαυρίσει. Την κόβετε-σπάτε σε κομμάτια, ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε.
- 1 κομμένο αγγούρι
- 2 κλαράκια δυόσμο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μαρούλι
- 3 μέτριες τομάτες σφιχτές
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
- 2 κουταλιές ξύδι
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 πιπεριές πράσινες
- 1 ραπανάκι
- 1-2 κουταλάκια σουμάκ
- μια πρέζα σκόνη σκόρδο
- το χυμό από 1 λεμόνι
- προαιρετικά - 1 ματσάκι αντράκλα (γλιστρίδα)
- 4 κ.σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη πίτα αραβική (λιβανέζικη)
Το σουμάκ είναι ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα και είναι από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Έχει κοκκινωπό χρώμα και χρησιμοποιείται με τις πράσινες σαλάτες αλλά και το γιαούρτι, το οποίο χρωματίζει εξαιρετικά., στα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρεατικά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ κ.λπ. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που θυμίζει λεμόνι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα διάφορα μπαχαράδικα ή από τα σουπερ μάρκετ μάρκας Ανατολή ή Captain's. Μια ιδιαίτερα νόστιμη και αρωματική σαλάτα Φατούς λιβανέζικης προέλευσης!
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 220 | γρ. |
Ενέργεια | 208 | kcal |
Πρωτεΐνες | 3,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 19 | γρ. |
Λιπαρά | 14 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 203 | mg |