Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς στο νερό. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε στο ίδιο νερό με λίγο αλάτι σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά. Προσοχή τα φασόλια δεν πρέπει να διαλυθούν.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα κρατάμε στο νερό τους. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Πλένουμε το μαρούλι, το τινάζουμε να στραγγίξει και το κομματιάζουμε με το χέρι σε μεγαλύτερα φύλλα.
- Βάζουμε σ’ένα μπολ τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι και τις ελιές.
- Ετοιμάζουμε ένα ντρέσινγκ με το χυμό λεμονιού, το λάδι, 5-6 κ.σ. ζουμί από τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και χοντροκομμένο μαϊντανό και το περιχύνουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή με φρέσκο ψωμί.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 125 γρ. άσπρα φασόλια
- 125 γρ. κόκκινα φασόλια
- αλάτι
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 50 γρ. μαρούλι σγουρό
- 3 κ.σ. φρεσκοκομμένος μαϊνταντός
- χυμό 1 λεμονιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- μαύρο πιπέρι
- 12 μαύρες ελιές
Για την προετοιμασία της προτιμάμε φασόλια μέτρια προσέχοντας να μην έχουν χοντρή φλούδα. Αν και καλύτερα να μην προμηθευόμαστε χύμα από άγνωστους παραγωγούς, ωστόσο για κάποιο λόγο στις λαϊκές βρίσκουμε τα πιο νόστιμα. Τουλάχιστον προτιμάμε εκείνα που είναι ελληνικής παραγωγής.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 230 | γρ. |
Ενέργεια | 538 | kcal |
Πρωτεΐνες | 15 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 40 | γρ. |
Λιπαρά | 37 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 85 | mg |