Εκτέλεση
- Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, καθαρίζουμε τα παντζάρια από τις άκρες και τις φλούδες τους και τα πλένουμε πολύ καλά, με άφθονο νερό.
- Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 2 χιλιοστών με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ή με κόφτη λαχανικών (μαντολίνο).
- Αφήνουμε τα παντζάρια να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για 20 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, ζάχαρη και ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 °C.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε τις φέτες παντζαριού σε μια στρώση, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Τοποθετούμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να ξεραθούν και να συρρικνωθούν τα παντζάρια.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα τσιπς κρυώσουν για μια άλλη ώρα, για να γίνουν πιο τραγανά.
- Για το ντιπ: σε ένα μέτριο μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σερβίρουμε τα τσιπς παντζαριού με το ντιπ ή τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 μέτρια παντζάρια
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για το ντιπ
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
Tips: Μπορείτε να προσθέσετε στο ντιπ για γαρνίρισμα λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι. Αν δεν σας αρέσει το κάρυ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο μουστάρδα ή πάπρικα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας και τα πάχος των παζαριών. Αν κόψετε τα παντζάρια πιο λεπτά γιατί θα καούν στο φούρνο, ενώ αν τα κόψετε πιο χοντρά γιατί θα είναι δύσκολο να αφυδατωθούν και να γίνουν τραγανά. Τα τσιπς παντζαριών είναι ιδανικό, νόστιμο και υγιεινό σνακ για παιδιά και για μεγάλους. Ένα τέλειο ορεκτικό για δείπνο ή πάρτυ.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 140 | γρ. |
Ενέργεια | 106 | kcal |
Πρωτεΐνες | 4,7 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 11,8 | γρ. |
Λιπαρά | 4,5 | γρ. |
Χοληστερίνη | 5,5 | mg |
Νάτριο | 494 | mg |