
Εκτέλεση
- Αλέθουμε το σουσάμι στο μούλτι ή στο γουδί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Φυλάσσουμε το ζάαταρ σε σκοτεινό μέρος σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή σε ένα αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται για 4-6 μήνες.
- Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάαταρ με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα καλά. Αλείψτε το μείγμα σε μια φέτα ψωμί ή μια ζεστή αραβική πίτα, προσθέστε 2-3 φέτες ντομάτας ή και μια κουταλιά γιαούρτι και δοκιμάστε!
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 15 μερίδες:
- ¼ φλιτζάνι σουμάκ
- 2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
- 2 κουταλιές μαντζουράνα
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Το μπαχαρικό ζάαταρ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες αραβικές χώρες. Με το εν λόγω μείγμα γαρνίρεται η αραβική πίττα, το ψωμί ενώ χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και στο κρέας. Λόγω των συστατικών του, το ζάαταρ θεωρείται υγιεινό, δυναμωτικό και ενισχυτικό του νου, γι’ αυτό το καταναλώνουν για πρωινό γεύμα και ενθαρρύνεται η κατανάλωσή του και από τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.
Το σουμάκ θα το βρείτε στο ράφι των μπαχαρικών των σουπερμάρκετ και στα καταστήματα μπαχαρικών.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 20 | γρ. |
Ενέργεια | 44 | kcal |
Πρωτεΐνες | 0,4 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 0,9 | γρ. |
Λιπαρά | 4,5 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 160 | mg |
