Εκτέλεση
- Τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Πλένουμε τις τομάτες, τις χαράζουμε σταυρωτά και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό. Αφαιρούμε το κοτσάνι, τις ξεφλουδίζουμε, τις αδειάζουμε από τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ξεπλένουμε με κρύο νερό τις φύτρες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Ανακατεύουμε το βρασμένο ρύζι με τις φύτρες, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και τις τομάτες. Νοστιμίζουμε με το λευκό κρασί, τη σάλτσα σόγιας, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Πλένουμε το λάχανο. Το ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό, περιχύνουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει. Όταν κρυώσει, κόβουμε από τα λαχανόφυλλα το μεσαίο χοντρό νεύρο ώστε να γίνουν επίπεδα. Τα απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια, τα γεμίζουμε με το ρύζι και τα τυλίγουμε χαλαρά σε ντολμάδες, γυρίζοντας τις άκρες ελαφρά προς τα κάτω. Τέλος, τα δένουμε με νήμα κουζίνας.
- Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών σε κατσαρόλα με καλαθάκι ατμού να πάρει μια βράση. Στρώνουμε στο καλαθάκι τους λαχανοντολμάδες και τους αφήνουμε σκεπασμένους σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35 λεπτά. Τους βγάζουμε, αφαιρούμε προσεκτικά το νήμα και σερβίρουμε με γλυκιά και πικάντικη τσίλι σως.
Καλή σας όρεξη!!!
Υλικά για 3 μερίδες:
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 5 ντομάτες
- 200 γρ. φύτρες
- 200 γρ. βρασμένο ρύζι καρολίνα
- 4-6 κουτ. σούπας σόγια σως
- 3-6 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 12 φύλλα λάχανο
- 300 ml ζωμός λαχανικών
Tips: Τρώγονται ζεστοί ή κρύοι. Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση και να την φυλάξετε στην κατάψυξη έτσι ώστε να την έχετε διαθέσιμη οποτεδήποτε. Συνταγή λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με μανιτάρια, ρύζι και ντομάτα. Εύκολη, γευστική και με 241 θερμίδες ανά μερίδα.
Διατροφικά στοιχεία | ||
---|---|---|
Ποσότητα ανά μερίδα | 415 | γρ. |
Ενέργεια | 241 | kcal |
Πρωτεΐνες | 13,5 | γρ. |
Υδατάνθρακες | 37 | γρ. |
Λιπαρά | 4,4 | γρ. |
Χοληστερίνη | 0 | mg |
Νάτριο | 2600 | mg |