myDiatrofi

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Ασφάλεια Τροφίμων
Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση (τροφιμογενής ασθένεια) είναι μια ασθένεια κοινή, οδυνηρή και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί, παράσιτα, τοξίνες) μέσω της τροφής μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα ή μπορεί να έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια εντερική δυσφορία μέχρι σοβαρή αφυδάτωση και διάρροια με αίμα.
Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της τροφικής δηλητηρίασης. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να προφυλαχτεί απ’ τα προβλήματα που δημιουργούν οι μολυσμένες τροφές, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες όταν αγοράζετε τροφές και ετοιμάζετε τα γεύματα:

 

 1. Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 °C και κάτω και της κατάψυξης στους 0 °C.
 2. Όταν ψωνίζετε τρόφιμα, να γυρίζετε γρήγορα στο σπίτι και να τοποθετείτε τα ευαίσθητα είδη στο ψυγείο. Τοποθετείτε τις σακούλες με τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τ’ αυγά χωριστά απ’ τα υπόλοιπα τρόφιμα, για ν’ αποφύγετε την μόλυνση.
 3. Μην αγοράζετε πακεταρισμένα τρόφιμα, όταν η συσκευασία τους δεν είναι τέλεια.
 4. Μην αγοράζετε και μην χρησιμοποιείτε κονσέρβες που είναι χτυπημένες ή έχουν φουσκώσει.
 5. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των κρεατικών και των αυγών πριν από την αγορά και πάλι πριν από την προετοιμασία.
 6. Θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε μια πλαστική σανίδα - αντί για ξύλινη- για να ετοιμάζετε τις τροφές, γιατί τα μικρόβια μπορεί να παγιδευτούν στις χαραγματιές που δημιουργούνται στο ξύλο.
 7. Να πλένετε τα χέρια σας για είκοσι δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό πριν την ετοιμασία του φαγητού, όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο φαγητό και πάλι πριν σερβίρετε.
 8. Αποφύγετε τη μόλυνση ενός φαγητού από ένα άλλο με το να πλένετε τα σκεύη, τις σανίδες και όλες τις επιφάνειες που έχουν έρθει σ’ επαφή με ωμά κρέατα και πουλερικά, πριν τις χρησιμοποιήσετε για την ετοιμασία καινούργιου φαγητού.
 9. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιάτο για το μαγειρεμένο φαγητό που χρησιμοποιήσατε όταν ήταν ακόμη ωμό.
 10. Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα σερβίρετε ή τα φάτε.
 11. Να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο αντί να τ’ αφήνετε να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου.
 12. Πλένετε τα σφουγγάρια των πιάτων με καυτό νερό, όταν τα έχετε μεταχειριστεί για να καθαρίσετε το χώρο μετά από ωμά κρέατα και πουλερικά.
 13. Απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα απ’ όλους τους χώρους όπου ετοιμάζεται το φαγητό.
 14. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά την επαφή σας με ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα.
 15. Μαγειρεύετε καλά τις τροφές για να σκοτώνονται τα μικρόβια και σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο για το κρέας για να εξασφαλίσετε τις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Το κόκκινο κρέας πρέπει να μαγειρεύεται με εσωτερική θερμοκρασία 70 °C, ώστε να είναι σίγουρο πως είναι σωστά μαγειρεμένο. Ειδικά τα μπιφτέκια με κιμά δεν πρέπει να τρώγονται μισοψημένα. Τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με εσωτερική θερμοκρασία 82 °C ή μέχρι οι χυμοί τους να μην έχουν αίμα.
 16. Βάζετε τις τροφές που περισσεύουν στο ψυγείο και μην τις αφήνετε έξω για πάνω από δύο ώρες.
 17. Να πετάτε μισοφαγωμένα φαγητά και μισοτελειωμένα αναψυκτικά.
 18. Ξαναζεστάνετε καλά τα φαγητά που έχουν περισσέψει πριν τα φάτε.
 19. Μην τρώτε ωμά αυγά.
 20. Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και φρουτοχυμούς.
 21. Μην χρησιμοποιείτε τροφές ή αναψυκτικά που φαίνονται ή μυρίζουν περίεργα.
 22. Αν έχετε αμφιβολίες πως κάτι δεν είναι πια καλό, καλύτερα, για να είστε ασφαλείς, να το πετάξετε.
 23. Εάν είστε άρρωστοι με διάρροια ή έμετο, μην ετοιμάσετε φαγητό για άλλους, ιδιαίτερα τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεδομένου ότι είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση.
 24. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να:
 • Αποφύγουν τα μαλακά τυριά, όπως Brie, Camembert, τυρί τύπου ροκφόρ και το τυρί μεξικάνικου τύπου. Τα σκληρά τυριά, τα λιωμένα τυριά, τα κρεμώδη τυριά και το τυρί cottage είναι ασφαλή.
 • Μαγειρεύουν πολύ καλά τις τροφές, ειδικά τα τρόφιμα που έχουν απομείνει ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση, όπως τα χοτ ντογκ.
 • Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος των τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με αλλαντικά είναι σχετικά χαμηλή, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα ή να τα ψήνουν λίγο πριν τα καταναλώσουν.
Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ