Η αποθήκευση ορισμένων τροφίμων στο ψυγείο ένας σημαντικός τρόπος για να επεκτείνουμε την ποιότητα, την ασφάλεια, και τη διατροφική αξία των προϊόντων που ψωνίζουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.
Οι τρεις μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο είναι ο νοροϊός (norovirus) που είναι ο ένοχος ιογενούς γαστρεντερίτιδας, το καμπυλοβακτηριδίο και η σαλμονέλα.
Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 βαθμοί Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αποθήκευση των τροφίμων.
Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας. Εάν αφήσετε να συσσωρευτεί πάγος, το ψυγείο σας δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επιπλέον, όταν δημιουργείται πάγος, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος. Κάνετε τακτικά απόψυξη του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.
Εδώ παρατίθεται ένας πίνακας με πληροφορίες σχετικά με το κατάλληλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης στο ψυγείο για διάφορα τρόφιμα.
Τροφή | Προτεινόμενος ασφαλής χρόνος αποθήκευσης στους (0,5-5 0C) | Συμβουλές |
Γαλακτοκομικά προϊόντα | ||
Βούτυρο φρέσκο | 1 έως 2 εβδομάδες | Περιτυλιγμένο καλά |
Μαργαρίνη | 4 έως 5 μήνες | |
Ξινόγαλα | 3 έως 5 ημέρες | Καλά κλειστό. Ανακατέψτε το ελαφρά πριν την κατανάλωση |
Cottage ή τυρί ricotta | 5 ημέρες | Κρατήστε όλα τα τυριά καλά συσκευασμένα. Αν εξωτερικά από τα σκληρά τυριά παρατηρήσετε μούχλα, αφαιρέστε 2.5 cm γύρω από το τυρί ή το καλούπι πριν το καταναλώσετε. |
Κλειστά συσκευασμένα σκληρά τυριά ή με επίστρωση κεριού εξωτερικά (όπως Cheddar, Edam, Gouda, Swiss, brick) | 4 έως 6 μήνες | |
Ανοιχτά συσκευασμένα σκληρά τυριά ή με επίστρωση κεριού εξωτερικά (όπως Cheddar, Edam, Gouda, Swiss, brick) | 3 έως 4 εβδομάδες | |
Κομμένο σε φέτες ή τριμμένο σκληρό τυρί | 2 εβδομάδες | Σκληρό τυρί μπορεί να καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποθήκευσης |
Τυρί μαλακό spread | 5 έως 6 ημέρες μετά το άνοιγμα | |
Παρμεζάνα ή Romano τριμμένη (ανοιχτή) | 2 μήνες | |
Τυριά, προϊόντα διατροφής (καρβέλι, φέτες) | 3 έως 4 εβδομάδες | Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα σε αεροστεγές δοχείο |
Επαγγελματικό ντιπ, όπως ξινή κρέμα γάλακτος | 2 εβδομάδες | φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Σπιτικό ντιπ | 2 ημέρες | φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Κρέμα σαντιγί, υψηλής παστερίωσης (σφραγισμένο) | 1 μήνα | |
Κρέμα σαντιγί, με προσθήκη ζάχαρης | 1 μέρα | |
Κρέμα σαντιγί spray | 3 μήνες | |
Γάλα εβαπορέ | 4 με 5 μέρες | φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Γάλα φρέσκο | 5 μέρες | Φυλάσσετε ερμητικά κλειστά στα χάρτινα ή μεταλλικά δοχεία |
Το γάλα ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο (ανοιχτό) | 4 με 5 μέρες | Μεταφορά σε μη μεταλλικό δοχείο. Φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Μαγιονέζα | 2 μήνες | Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα |
Πουτίγκα | 2 ημέρες μετά το άνοιγμα | φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Γιαούρτι | 7 έως 10 ημέρες | φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο |
Αυγά | ||
Αυγά με κέλυφος νωπά | 3 έως 4 εβδομάδες | Αποθηκεύστε τα σε ένα κλειστό δοχείο |
Ασπράδια νωπών αυγών | 3 ημέρες | Αποθηκεύστε τα σε ένα κλειστό δοχείο |
Κρόκοι νωπών αυγών | 3 ημέρες | Αποθηκεύστε τα σε ένα κλειστό δοχείο |
Καλά βρασμένα αυγά (σφιχτά) | 1 εβδομάδα | |
Προϊόντα που περιέχουν αυγό (κρέμες, γαλακτομπούρεκο, πίτες με κρέμα) | 1 έως 2 ημέρες | |
Φρούτα και Λαχανικά | ||
Μπανάνες | Διατηρούνται στο ψυγείο μόνο όταν είναι πλήρως ώριμες σε μια χαρτοσακούλα | |
Μούρα, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, ανανάς, κλπ. | 1 έως 2 ημέρες | Απορρίψτε τα σάπια ή χτυπημένα φρούτα. Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση διότι η υγρασία επιδεινώνει την αλλοίωση. |
Εσπεριδοειδή | 3 εβδομάδες | Να τυλίξετε την επιφάνια που κόβεται. Απώλεια βιταμίνης C |
Χυμοί κονσερβοποιημένοι ή εμφιαλωμένοι | 6 ημέρες | Σφραγιστέ καλά το καπάκι των χυμών φρούτων. Μεταφέρετε τον κονσερβοποιημένο χυμό σε γυάλινο μπουκάλι. Ξεπαγώστε τον χυμό μέσα ψυγείο . |
Χυμοί σε χάρτινα κουτιά, φρουτοποτά: ανοιγμένα | 7 έως 19 ημέρες | |
Χυμοί σε χάρτινα κουτιά, φρουτοποτά: σφραγισμένα | 3 εβδομάδες | |
Εμφιαλωμένο χυμός λεμονιού ή λάιμ | 12 μήνες | |
Χυμός μούρων κοκτέιλ | 5 έως 6 μέρες | |
Πεπόνι | 1 εβδομάδα | Τυλίξτε την επιφάνεια του πεπονιού που έχετε κόψει για να αποτραπεί η απώλεια βιταμίνης C |
Άλλα φρούτα | 3 έως 5 μέρες | Πριν σερβίρετε ότι έχει περισσέψει, κόψτε μια λεπτή φέτα από την επιφάνεια του φρούτου που ήδη έχετε κόψει προηγούμενες μέρες διότι συσσωρεύονται βακτήρια στην επιφάνεια κοπής. |
Σπαράγγι | 1 έως 2 μέρες | |
Καλαμπόκι με φλούδα | 1 έως 2 μέρες | |
Φασολάκια φρέσκα | 1 έως 2 μέρες | Φυλάξτε τα στο συρτάρι ή τυλίξτε τα μια βαμβακερή πετσέτα για περιοριστεί η υγρασία |
Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια | 1 έως 2 εβδομάδες | Αφαιρέστε τα φύλλα από τις κορυφές και φυλάξτε τα στο συρτάρι |
Λάχανο, σέλινο | 1 έως 2 εβδομάδες | Φυλάξτε τα στο συρτάρι ή τυλίξτε τα σε μια βαμβακερή πετσέτα για περιοριστεί η υγρασία |
Μαρούλι | 5 έως 7 μέρες | Φυλάσσεται μακριά από τα άλλα λαχανικά και φρούτα |
Μανιτάρια | 1 έως 2 μέρες | Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση |
Τεμαχισμένο λάχανο, φύλλα μαρουλιού, χόρτα | 1 έως 2 μέρες | Τυλίξτε τα σε μια βαμβακερή πετσέτα ή χάρτινη σακούλα για περιοριστεί η υγρασία |
Ντομάτες, ώριμες | 1 έως 2 μέρες | Οι ντομάτες ωριμάζουν σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Όταν ωριμάσουν βάλτε τις στο ψυγείο. |
Φρέσκος αρακάς, σπανάκι | 3 έως 5 μέρες | Τυλίξτε τα σε μια βαμβακερή πετσέτα ή χάρτινη σακούλα για περιοριστεί η υγρασία |
Κρέας, ψάρια και πουλερικά | ||
Κιμάς βοδινός ή μοσχαρίσιος ή αρνί | 1 έως 2 μέρες | |
Ψητό βοδινό, μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό | 2 έως 4 μέρες | |
Μπριζόλες βοδινού, μοσχαριού, αρνιού ή χοιρινού | 2 έως 3 μέρες | |
Παϊδάκια βοδινού, μοσχαριού, αρνιού ή χοιρινού | 2 έως 3 μέρες | |
Ποικιλία κρεάτων | 1 μέρα | |
Γεμιστό, άψητο χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, ή στήθος κοτόπουλο | 1 μέρα | |
Κοτόπουλο, πάπια ή γαλοπούλα | 1 έως 2 μέρες | |
Συκώτι κοτόπουλου | 1 έως 2 μέρες | |
Ψάρια, οστρακοειδή, φρέσκα ψάρια καθαρισμένα και φιλέτα | 1 μέρα | |
Μύδια, στρείδια, χτένια, γαρίδες (αποφλοιωμένα) | 1 μέρα | Φυλάσσονται στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου. |
Μύδια, καβούρι, αστακός με κέλυφος | 2 μέρες | Μαγειρέψτε μόνο τα ζωντανά οστρακοειδή και απομακρύνετε τα ψόφια |
Αλλαντικά | ||
Μπέικον | 7 μέρες | Φυλάσσονται στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου τυλιγμένα. Το διάστημα συντήρησης είναι για ανοιχτές συσκευασίες |
Πατέ συκωτιού | 4 έως 6 μέρες | |
Κορν μπιφ | 10 έως 12 μέρες | |
Λουκάνικα Φρανκφούρτης ανοιχτή συσκευασία | 4 έως 6 μέρες | |
Λουκάνικα Φρανκφούρτης σφραγισμένη συσκευασία | 2 εβδομάδες | |
Ζαμπόν, ζαμπόν πικ-νικ | 1 έως 2 μέρες | |
Κονσερβοποιημένο ζαμπόν ανοιχτή συσκευασία | 3 έως 5 μέρες | Φυλάσσεται στο ψυγείο εκτός και αν η ετικέτα του προϊόντος αναγράφει ότι δεν απαιτείται ψύξη |
Κονσερβοποιημένο ζαμπόν σφραγισμένη συσκευασία | 6 μήνες | |
Λουκάνικο συκωτιού | 4 έως 5 μέρες | |
Ζαμπόν αεροστεγής συσκευασία | 2 εβδομάδες | |
Ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι | 1 εβδομάδα | |
Ζαμπόν μισό κομμάτι | 3 έως 5 μέρες | |
Ζαμπόν σε φέτες | 3 έως 4 μέρες | |
Luncheon Meats ανοιχτό | 3 έως 5 μέρες | |
Luncheon Meats σφραγισμένο | 2 εβδομάδες | |
Λουκάνικο φρέσκο ή καπνιστό | 2 έως 3 μέρες | |
Λουκάνικο αποξηραμένο ή ημι-αποξηραμένο (σαλάμι) | 4 έως 5 μέρες | |
Άλλα τρόφιμα | ||
Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα | 1 εβδομάδα | Μεταφορά σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο για να αποφύγετε τη μεταλλική γεύση. |
Κονσερβοποιημένα λαχανικά, ανοιγμένα | 2 έως 3 μέρες | |
Άψητο ψωμί | 2 έως 3 εβδομάδες | |
Πίτα φρούτων, άψητη | 1 έως 2 μέρες | |
Πίτα φρούτων, ψημένη | 2 έως 3 μέρες | |
Κολοκυθόπιτα | 2 έως 3 μέρες | |
Έτοιμες ζύμες για μπισκότα, ψωμάκια, γλυκά | Χρήση της ημερομηνίας λήξεως της ετικέτας | |
Κρεατόπιτες, κοτόπιτες και φαγητά κατσαρόλας | 3 έως 4 μέρες | |
Κρέας με σάλτσα ή ζωμό | 1 έως 2 μέρες | Τυλίξτε τα καλά |
Μαγειρεμένα τεμάχια κοτόπουλου, καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα και Nuggets | 1 έως 2 μέρες | |
Πίτσα, ψημένη | 3 έως 4 μέρες | |
Γεμίσεις, μαγειρεμένες | 3 έως 4 μέρες | |
Σούπες ή βραστά φαγητά ή στιφάδο | 3 έως 4 μέρες |
Βιβλιογραφία
FDA/CFSAN. Food safety A to Z reference—refrigerator and freezer storage chart. Retrieved June 1, 2009, from http:// vm.cfsan.fda.gov/~dms/fttstore.html
Food safety education: Chill. Cold storage chart. (2004). Retrieved June 1, 2009, from http://www.foodsafety.gov/~fsg/ f01chart.html
FSIS, USDA. Food product dating. (2007). Retrieved May 28, 2010, from http://www.fsis.usda.gov/factsheets/food_ product_dating/index.asp
Garden-Robinson, J. (2007). Food storage guide: Answers the question. Retrieved June 1, 2009, from http://www.ag.ndsu. edu/pubs/yf/foods/fn579-1.htm
Kimball, C. (2004–2010). Cook’s Illustrated, volumes 66–103.
K-State Research and Extension. Cupboard storage chart. Retrieved June 1, 2009, from http://www.oznet.ksu.edu/ dp_fnut/hrap/storage/cupstor.htm
K-State Research and Extension. Freezer storage chart. Retrieved June 1, 2009, from http://www.oznet.ksu.edu/dp_fnut/ storage/freezsto.htm
K-State Research and Extension. Refrigerator storage chart. Retrieved June 1, 2009, from http://www.oznet.ksu.edu/ dp_fnut/hrap/storage/frigstor.htm
National Restaurant Association. (2001). Cold storage chart. Educational Foundation’s International Food Safety Council.
Mead, P. S., L. Slutsker, V. Dietz, L. F. McCaig, J. S. Bresee, C. Shapiro, P. M. Griffin, and R. V. Tauxe. (1999). Food-related illness and death in the United States. Emerg. Infect. Dis. 5:607–625.