Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA (Food and Drug Administration) που είναι ο αντίστοιχος αμερικανικός ΕΦΕΤ και ΕΟΦ, απέστειλε γενικές κατευθυντήριες γραμμές στο Λευκό οίκο για αναθεώρηση στις ετικέτες των τροφίμων. Μετά από 20 χρόνια, γίνεται η ανανέωση των ετικετών τροφίμων, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές και τεκμηριωμένες γνώσεις γύρω από την ισορροπημένη διατροφή.
Η αναπληρώτρια Διευθύντρια των προγραμμάτων διατροφής του FDA, Δρ. Paula Trumbo, εξηγεί ότι οι ενημερωμένες εκδόσεις των διατροφικών επισημάνσεων στις συσκευασίες τροφίμων, θα αξιολογηθούν με κριτήριο τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις, τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία με βάση τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση των τροφίμων, και την επιθυμία του οργανισμού (FDA) να δημιουργήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, σαφείς και χρήσιμες πληροφορίες, έτσι ώστε να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή, να μπορεί να γνωρίζει και να αποφασίζει «τι βάζει στο πιάτο του» συνειδητά!
Μέχρι στιγμής ο FDA αρνείται να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα φαίνονται και το τι θα αναγράφεται αναλυτικά στις νέες ετικέτες τροφίμων. O κορυφαίος Καθηγητής του τμήματος διατροφής του πανεπιστημίου Harvard, Walter Willett, ανέφερε ότι «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και οι ετικέτες τροφίμων δεν συμβαδίζουν πλέον». Πάντως οι προτάσεις για αλλαγές έχουν να κάνουν, με αφαίρεση της επισήμανσης των θερμίδων από τα λίπη, το ακριβές ποσοστό ολικής αλέσεως (πολλές εταιρίες αναφέρουν στα προϊόντα ότι είναι ολικής αλέσεως ενώ αυτά περιέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό), τα πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες (ειδικά για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά), το μέγεθος μερίδας του τροφίμου (κουταλάκι, φλιτζάνι κτλ) αντί για γραμμάρια και η ποσότητα νατρίου (αλατιού). Επιπλέον οι περισσότερες ετικέτες τοποθετούνται στο πίσω μέρος ή σε μια πλευρά των συσκευασιών και αυτό τα καθιστά δύσκολο να διαβαστούν, ειδικά από τους ηλικιωμένους. Έτσι σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στο μπροστινό μέρος κάθε συσκευασίας, χρησιμοποιώντας αρκετά μεγάλες γραμματοσειρές για να είναι πιο χρήσιμες.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ασκήσει πιέσεις για την δημιουργία ομοιόμορφων διατροφικών ετικετών, σε μια προσπάθεια να μειώσει το ποσοστό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 σε 78 εκατομμύρια ανθρώπους το 2012, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το σχέδιο αλλαγής και οι ρυθμιστικές προτάσεις έχουν αποσταλεί από το FDA, για εξέταση, στο γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, μια διαδικασία που υποτίθεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών.
Σύμφωνα με το FDA, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν συχνά τις ετικέτες τροφίμων από 44 % το 2002, ανήλθε στο 54 % το 2008.
Παράλληλα και στην Ευρώπη υπάρχει μια έρευνα για την επίδραση της διατροφικής επισήμανσης στις διαιτητικές επιλογές των καταναλωτών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος FLABEL (Food Labeling to Advance Better Education for Life). Σκοπός της είναι να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της διαθεσιμότητας των ετικετών στα τρόφιμα και της διατροφικής πρόσληψης των καταναλωτών στην Ευρώπη.
Συμπερασματικά διαπιστώνουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν αλλαγές σε Αμερική και Ευρώπη, για τη διατροφική επισήμανση των τροφίμων, που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες διατροφικές αποφάσεις. Εντούτοις, ως πρόκληση παραμένει η προαγωγή του ενδιαφέροντος και της κινητοποίησης των καταναλωτών για ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, ευελπιστώντας η παροχή συστηματικών πληροφοριών στα προϊόντα τροφίμων να συμβάλλει στη μεγαλύτερη επίγνωση και χρήση των διατροφικών πληροφοριών.
1.US Food and Drug Administration 2.Associated Press 3.Elisabetta Politi, MPH, RD, LDN, CDE, nutrition director, Duke Diet and Fitness Center, Duke University, Durham, NC 4.Dana Angelo White, MS, RD, ATC, sports dietitian and assistant clinical professor, Quinnipiac University, Hamden, Conn. 5.www.flabel.org