myDiatrofi

Γκουάβα ιδιότητες και θρεπτική αξία

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Φρούτα
gouava_idiotites_threptiki_aksia

Το γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει μοναδική γεύση, άρωμα και ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Ιστορία του γκουάβα

Ο τόπος καταγωγής του γκουάβα είναι αβέβαιος, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται το Νότιο Μεξικό έως το μέσο της Κεντρικής Αμερικής. Οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες το μετέφεραν από τον Νέο Κόσμο έως τις Ανατολικές Ινδίες. Οι Ασιάτες το υιοθετήσαν ξεκίνησαν να το καλλιεργούν σαν φρούτο. Το ροζ γκουάβα στη συνέχεια ταξίδεψε από τις πυραμίδες της Αιγύπτου προς την Γαλλία. Στην Αίγυπτο, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική, ο χυμός γκουάβα είναι πολύ δημοφιλής.
Είναι ένα αειθαλές, τροπικός θάμνος ή μικρό δέντρο χαμηλής ανάπτυξης. Τα γκουάβα ευδοκιμούν σε υγρά και ξηρά κλίματα και είναι ανθεκτικά σε σύντομες περιόδους ψύχους. Όταν ωριμάσουν οι καρποί τρώγονται φρέσκοι ή μαγειρεμένοι. Οι καρποί διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Τα γκουάβα είναι στρογγυλά απιοειδή, στο σχήμα θυμίζουν αχλάδια ή δαμάσκηνα, ενώ στο μέγεθος κυμαίνονται από 2,5-10 εκ. στη διάμετρο. Έχουν λεπτή, απαλή πράσινη φλούδα που κιτρινίζει καθώς ωριμάζουν. Η σάρκα ποικίλλει από άσπρο μέχρι βαθύ ροζ ή απαλό κόκκινο και περιέχει επίπεδα, σκληρά κουκούτσια που τρώγονται. Τα γκουάβα είναι πολύ μυρωδάτα, με γεύση γλυκόξινη και αρωματική, που θυμίζει λίγο εκείνη των κυδωνιών. Η πιο γνωστή ποικιλία γκουάβα είναι εκείνη με τους κίτρινους καρπούς. Τα γκουάβα-φράουλα ή κεράσι είναι μικρότερα με κοκκινωπή φλούδα.

 Οφέλη για την υγεία

  • Το γκουάβα είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπη, αλλά περιέχει πολλές ζωτικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αντιγήρανση, κ.α.
  • Το γκουάβα περιέχει πάνω από πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι (ειδικά η φλούδα). Τα 100 γρ. γκουάβα παρέχουν 228 mg βιταμίνη C, τρεις φορές περισσότερες από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.
  • Ο καρπός του γκουάβα αποτελεί πολύ πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών (5,4 γρ. ανά 100 γρ. φρούτου). Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξίνες, καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Το γκουάβα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Οι ενώσεις αυτές είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία.
  • Τα 100 γρ. ροζ γκουάβα παρέχουν 5204 mg λυκοπένιο, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τις ντομάτες (τα 100 γρ. ντομάτας περιέχουν 2573 mg λυκοπενίου). Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο από το ροζ γκουάβα αποτρέπει τις βλάβες του δέρματος από τις ακτίνες UV και προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
  • Το γκουάβα αποτελεί πλούσια πηγή καλίου. Περιέχει περισσότερο κάλιο σε σχέση με άλλα φρούτα όπως μπανάνα. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
  • Τέλος, το γκουάβα αποτελεί μέτρια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και Κ, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

 Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλό γκουάβα
Όταν αγοράζετε φρέσκα γκουάβα θα πρέπει η φλούδα του να είναι άθικτη χωρίς σχισμές και χτυπήματα. Τοποθετώντας τα γκουάβα σε τυλιγμένο σε ένα χαρτί με μια μπανάνα ή μήλο, θα επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης τους. Τα ώριμα γκουάβα έχουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα και ευχάριστο άρωμα. Τα βρίσκουμε και κονσερβοποιημένα μέσα σε σιρόπι. Με τα γκουάβα μπορείτε να φτιάξετε γλυκούς χυμούς φρούτων.

Πως να το συντηρείτε
Το ώριμο, αλλά πράσινο γκουάβα μπορεί να αποθηκευτεί για δύο έως πέντε εβδομάδες υπό ιδανικές, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία μεταξύ 8 °C και 13 °C και σχετική υγρασία από 85% έως 95%. Το υπερώριμο γκουάβα μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μόνο για λίγες ημέρες.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Πλένετε καλά το γκουάβα τα χέρια σας σε τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σκόνης ή εντομοκτόνα. Τα φρέσκα ώριμα γκουάβα καταναλώνονται καλύτερα με τη φλούδα τους. Αφαιρέστε τυχόν άνθη από κορυφή του φρούτου και στη συνέχεια κόψτε το σε κύβους ή σε φέτες, όπως κάνετε με τα μήλα.

  • Καταναλώστε φρέσκα γκουάβα, ολόκληρα, για να απολαύσετε το φυσικό τους άρωμα και τη μοναδική τους γεύση, γιατί τα ώριμα γκουάβα είναι νοστιμότατα ωμά.
  • Ο χυμός γκουάβα είναι ένα δημοφιλές γευστικό ποτό σε πολλά μέρη του κόσμου.
  • Προσθέστε γκουάβα στις φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι ή σε smoothies.
  • Από τα γκουάβα παρασκευάζονται καραμέλες, μαρμελάδες, ζελέ και παγωτά.
  • Μπορείτε να τα βράσετε σε σιρόπι, αλλά χρειάζονται προσοχή γιατί η φλούδα τους διαλύεται εύκολα. Η σάρκα τους μπορεί να γίνει πολτός και να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά και σορμπέ ή να γίνει μαρμελάδα και ζελέ (μόνα τους ή μαζί με άλλα φρούτα) ή γλυκό ρόφημα.
  • Όπως και τα κυδώνια, ταιριάζουν με τα μήλα. Λίγες φέτες ξεφλουδισμένο γκουάβα στη μηλόπιτα ή τη σως μήλου δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.
  • Τα γκουάβα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές συνταγές είναι ιδανικά σε σως για πάπια ή κυνήγι πουλιών, ως προσθήκη σε σαλάτες ή συνδυασμένα με τυρί κρέμα ως ορεκτικό.

Ένα μέτριο γκουάβα 100 γρ. περιέχει:

 

Νερό

(gr.)

80.80

Ενέργεια

(Kcal)

68

Πρωτεΐνες

(gr.)

2.55

Λιπαρά

(gr.)

0.95

Υδατάνθρακες

(gr.)

14.32

Φυτικές Ίνες

(gr.)  

5.4

Ασβέστιο

(mg)

18

Σίδηρο

(mg)

0.26

Μαγνήσιο

(mg)

22

Φώσφορο

(mg)

40

Κάλιο

(mg)

417

Νάτριο

(mg)

2

Ψευδάργυρο

(mg)

0.23

Χαλκό

(mg)

0.230

Βιταμίνη C

(mg)

228.3

Θειαμίνη

(mg)

0.067

Ριβοφλαβίνη

(mg)

0.040

Νιασίνη

(mg)

1.084

Βιταμίνη B-6

(mg)

0.110

Βιταμίνη A

(IU)

624

 

Βιβλιογραφία:

USDA National Nutrient Database.

Stanford School of Medicine Cancer information Page- Nutrition to Reduce Cancer Risk .

Psidium guajava -pdf.

Anon. 1986. The useful plants of India. Publications & Information Directorate, CSIR, New Delhi, India.

Peter G von Carlowitz.1991. Multipurpose Trees and Shrubs-Sources of Seeds and Innoculants. ICRAF. Nairobi, Kenya

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ