Το γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει μοναδική γεύση, άρωμα και ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
Ιστορία του γκουάβα
Ο τόπος καταγωγής του γκουάβα είναι αβέβαιος, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται το Νότιο Μεξικό έως το μέσο της Κεντρικής Αμερικής. Οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες το μετέφεραν από τον Νέο Κόσμο έως τις Ανατολικές Ινδίες. Οι Ασιάτες το υιοθετήσαν ξεκίνησαν να το καλλιεργούν σαν φρούτο. Το ροζ γκουάβα στη συνέχεια ταξίδεψε από τις πυραμίδες της Αιγύπτου προς την Γαλλία. Στην Αίγυπτο, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική, ο χυμός γκουάβα είναι πολύ δημοφιλής.
Είναι ένα αειθαλές, τροπικός θάμνος ή μικρό δέντρο χαμηλής ανάπτυξης. Τα γκουάβα ευδοκιμούν σε υγρά και ξηρά κλίματα και είναι ανθεκτικά σε σύντομες περιόδους ψύχους. Όταν ωριμάσουν οι καρποί τρώγονται φρέσκοι ή μαγειρεμένοι. Οι καρποί διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Τα γκουάβα είναι στρογγυλά απιοειδή, στο σχήμα θυμίζουν αχλάδια ή δαμάσκηνα, ενώ στο μέγεθος κυμαίνονται από 2,5-10 εκ. στη διάμετρο. Έχουν λεπτή, απαλή πράσινη φλούδα που κιτρινίζει καθώς ωριμάζουν. Η σάρκα ποικίλλει από άσπρο μέχρι βαθύ ροζ ή απαλό κόκκινο και περιέχει επίπεδα, σκληρά κουκούτσια που τρώγονται. Τα γκουάβα είναι πολύ μυρωδάτα, με γεύση γλυκόξινη και αρωματική, που θυμίζει λίγο εκείνη των κυδωνιών. Η πιο γνωστή ποικιλία γκουάβα είναι εκείνη με τους κίτρινους καρπούς. Τα γκουάβα-φράουλα ή κεράσι είναι μικρότερα με κοκκινωπή φλούδα.
Οφέλη για την υγεία
| ||
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό γκουάβα
Όταν αγοράζετε φρέσκα γκουάβα θα πρέπει η φλούδα του να είναι άθικτη χωρίς σχισμές και χτυπήματα. Τοποθετώντας τα γκουάβα σε τυλιγμένο σε ένα χαρτί με μια μπανάνα ή μήλο, θα επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης τους. Τα ώριμα γκουάβα έχουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα και ευχάριστο άρωμα. Τα βρίσκουμε και κονσερβοποιημένα μέσα σε σιρόπι. Με τα γκουάβα μπορείτε να φτιάξετε γλυκούς χυμούς φρούτων.
Πως να το συντηρείτε
Το ώριμο, αλλά πράσινο γκουάβα μπορεί να αποθηκευτεί για δύο έως πέντε εβδομάδες υπό ιδανικές, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία μεταξύ 8 °C και 13 °C και σχετική υγρασία από 85% έως 95%. Το υπερώριμο γκουάβα μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μόνο για λίγες ημέρες.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Πλένετε καλά το γκουάβα τα χέρια σας σε τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σκόνης ή εντομοκτόνα. Τα φρέσκα ώριμα γκουάβα καταναλώνονται καλύτερα με τη φλούδα τους. Αφαιρέστε τυχόν άνθη από κορυφή του φρούτου και στη συνέχεια κόψτε το σε κύβους ή σε φέτες, όπως κάνετε με τα μήλα.
- Καταναλώστε φρέσκα γκουάβα, ολόκληρα, για να απολαύσετε το φυσικό τους άρωμα και τη μοναδική τους γεύση, γιατί τα ώριμα γκουάβα είναι νοστιμότατα ωμά.
- Ο χυμός γκουάβα είναι ένα δημοφιλές γευστικό ποτό σε πολλά μέρη του κόσμου.
- Προσθέστε γκουάβα στις φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι ή σε smoothies.
- Από τα γκουάβα παρασκευάζονται καραμέλες, μαρμελάδες, ζελέ και παγωτά.
- Μπορείτε να τα βράσετε σε σιρόπι, αλλά χρειάζονται προσοχή γιατί η φλούδα τους διαλύεται εύκολα. Η σάρκα τους μπορεί να γίνει πολτός και να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά και σορμπέ ή να γίνει μαρμελάδα και ζελέ (μόνα τους ή μαζί με άλλα φρούτα) ή γλυκό ρόφημα.
- Όπως και τα κυδώνια, ταιριάζουν με τα μήλα. Λίγες φέτες ξεφλουδισμένο γκουάβα στη μηλόπιτα ή τη σως μήλου δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.
- Τα γκουάβα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές συνταγές είναι ιδανικά σε σως για πάπια ή κυνήγι πουλιών, ως προσθήκη σε σαλάτες ή συνδυασμένα με τυρί κρέμα ως ορεκτικό.
Ένα μέτριο γκουάβα 100 γρ. περιέχει:
Νερό | (gr.) | 80.80 |
Ενέργεια | (Kcal) | 68 |
Πρωτεΐνες | (gr.) | 2.55 |
Λιπαρά | (gr.) | 0.95 |
Υδατάνθρακες | (gr.) | 14.32 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) | 5.4 |
Ασβέστιο | (mg) | 18 |
Σίδηρο | (mg) | 0.26 |
Μαγνήσιο | (mg) | 22 |
Φώσφορο | (mg) | 40 |
Κάλιο | (mg) | 417 |
Νάτριο | (mg) | 2 |
Ψευδάργυρο | (mg) | 0.23 |
Χαλκό | (mg) | 0.230 |
Βιταμίνη C | (mg) | 228.3 |
Θειαμίνη | (mg) | 0.067 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) | 0.040 |
Νιασίνη | (mg) | 1.084 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) | 0.110 |
Βιταμίνη A | (IU) | 624 |
USDA National Nutrient Database. Stanford School of Medicine Cancer information Page- Nutrition to Reduce Cancer Risk . Psidium guajava -pdf. Anon. 1986. The useful plants of India. Publications & Information Directorate, CSIR, New Delhi, India. Peter G von Carlowitz.1991. Multipurpose Trees and Shrubs-Sources of Seeds and Innoculants. ICRAF. Nairobi, Kenya