Το περγαμόντο είναι ένα εκπληκτικά θρεπτικό εσπεριδοειδές φρούτο με φρέσκο άρωμα. Αυτά τα μικρά κίτρινα φρούτα βρίσκονται σπάνια στη φυσική τους κατάσταση. Είναι πολύ γνωστά για τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη φλούδα τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία, αλλά είναι διάσημα και για την ξεχωριστή γεύση που δίνουν στο τσάι Earl Grey. Το λάδι από περγαμόντο χρησιμοποιείται στην καραμέλα από βρασμένη ζάχαρη, που φτιάχνεται στην γαλλική πόλη Νανσί. Γίνεται, επίσης νόστιμη και ασυνήθιστη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.
Ιστορία του περγαμόντο
Το περγαμόντο προέρχεται από τη Νότια Ασία, ενώ σήμερα καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Ιταλία και στη Νότια Γαλλία. Ο καρπός του είναι το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, αλλά με κίτρινο χρώμα. Ο χυμός του είναι πολύ ξινός και πικρός, οπότε και δεν καταναλώνεται με ευκολία. Στην Άνδρο παρασκευάζεται και έχει ιδιαίτερη αξία το πράσινο περγαμόντο τον Ιούνιο, όπως και το καρουλάκι περγαμόντο στο τέλος του χειμώνα.
Οφέλη για την υγεία
| ||
Χρήση
Το περγαμόντο χρησιμοποιείται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως κρέμες, σαπούνια, αρώματα, λοσιόν μαυρίσματος και έλαια. Με βάση μελέτες, στην αρωματοθεραπεία, το περγαμόντο αιθέριο έλαιο έχει ιδιότητες μείωσης του άγχους.
Η συνιστώμενη δόση του εκχυλίσματος περγαμόντο είναι 500-1.000 mg, λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Για μέγιστο όφελος στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα, συστήνεται η πρόσληψη εκχυλίσματος περγαμόντο δύο φορές την ημέρα για 60-90 ημέρες.
Το εκχύλισμα περγαμόντο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Καλό είναι να αποφεύγεται στα παιδιά και τις εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του. Προσοχή: Όταν το εκχύλισμα περγαμόντο εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο ηλιακό φως ή στο υπεριώδες φως.
Sanguinetti M, Posteraro B, Romano L, Battaglia F, Lopizzo T, De Carolis E, Fadda G. Ιn vitro activity of Citrus bergamia (bergamot) oil against clinical isolates of dermatophytes. J Antimicrob Chemother. 2007 Feb;59(2):305-8. Mollace V, Sacco I, Janda E, Malara C, Ventrice D, Colica C, Visalli V, Muscoli S, Ragusa S, Muscoli C, Rotiroti D, Romeo F. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies. Fitoterapia. 2011 Apr;82(3):309-16.