myDiatrofi

Τυριά διατροφική και θρεπτική αξία

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Γαλακτοκομικά
tyria-diatrofiki-kai-threptiki-aksia

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο που μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (ανάλογες με αυτές των υπόλοιπων ζωικών προϊόντων), καθώς επίσης και ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο (π.χ., παρμεζάνα), κάλιο και βιταμίνες Α και B12. Από την άλλη πλευρά όμως, τα τυριά έχουν πολύ λίπος (που τους δίνει κιόλας, κυρίως στα σκληρά τυριά, τη συμπαγή τους μορφή), συχνά διαθέτουν πολύ αλάτι και φυσικά μας δίνουν και πολλές θερμίδες. Γι' αυτούς τους λόγους δεν είναι σκόπιμο να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Τα τυριά παρασκευάζονται από τέσσερα βασικά συστατικά: γάλα, αλάτι, γαλακτικά βακτήρια και πυτιά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τυριά (π.χ., ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορος) προέρχονται από το γάλα το οποίο είναι το κύριο συστατικό τους. Το αλάτι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η μετατροπή του γάλακτος από υγρή μορφή σε γευστικό τυρί. Επιπλέον, το αλάτι ενεργεί ως φυσικό συντηρητικό.

Μια μερίδα τυρί 30 γραμμαρίων παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σας σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη D. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε, ανάλογα τις ανάγκες σας, ποια είδη τυριών είναι καλύτερα.

  • Αν θέλετε τυρί με μειωμένο νάτριο (αλάτι) τότε προτιμήστε τη μοτσαρέλα, το ημίσκληρο τυρί, τη ρικότα, το τσένταρ ή 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.
  • Αν θέλετε τυρί με μειωμένα λιπαρά τότε επιλέξτε μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά (8% λιπαρά), τυρί cottage (2,2-4,5% λιπαρά), τυρί κίτρινο light (10-12% λιπαρά), τυρί κρέμα light (12% λιπαρά), Κατίκι Δομοκού (13% λιπαρά), τυρί ημίσκληρο ελαφρύ (10% λιπαρά), γραβιέρα light (15% λιπαρά), ανθότυρο (14% λιπαρά), μυζήθρα (12% λιπαρά), τσένταρ με χαμηλά λιπαρά (14% λιπαρά) και τυρί λευκό ελαφρύ (10-12% λιπαρά).
  • Αν θέλετε τυρί με περισσότερο ασβέστιο τότε προτιμήστε ημίσκληρο τυρί, Brie, Camembert, παρμεζάνα, τσένταρ, ρικότα, ένταμ, μοτσαρέλα, γραβιέρα, κασέρι, φέτα και γκούντα.
  • Αν θέλετε τυρί με περισσότερη πρωτεΐνη τότε επιλέξτε ελβετικό τυρί, ρικότα, τσένταρ, προβολόνε, γκούντα, ένταμ, κότατζ, γραβιέρα, μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά, κατσικίσιο τυρί, παρμεζάνα και ροκφόρ.

Τυριά διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα 30 γρ.

Τυρί  Πρωτεΐνες  Λίπη  Χοληστερίνη  Ασβέστιο  Νάτριο  Θερμίδες
  γρ. γρ. mg mg mg Kcal
Cottage 3,3 1,3 5 19 109 29
Cottage light 3,9 0,8 3 33 109 23
Regato 8,7 25 22 282 156 107
Regato light 10,2 4,8 12 345 145 84
Ανθότυρο 3,5 4,2 17 70 35 54
Γκοργκοντζόλα 6,4 8,5 32 182 300 104
Γκούντα light 9,3 3,3 15 220 250 68
Γκούντα 6,9 8,4 34 198 246 103
Γραβιέρα 8,9 9,7 33 287 101 124
Έμενταλ 8,1 8,3 28 300 58 114
Ένταμ 7,5 8,3 27 207 290 107
Ημίσκληρο light 8,7 5,3 21 150 160 82
Ημίσκληρο 6,9 8,4 19 224 190 102
Καλαθάκι Λήμνου 4,9 5,8 21 76 193 83
Καμαμπέρ 5,9 7,3 22 110 253 90
Κασέρι Ηπείρου 7,6 8,9 24 265 153 111
Κατίκι Δομοκού 3 3,9 10 52 140 51
Κατσικίσιο 5 6,2 22 84 223 76
Κεφαλογραβιέρα 8,1 8 23 320 128 105
Κεφαλοτύρι Κρήτης 8,9 7,5 30 442 123 104
Κεφαλοτύρι Μακεδονίας 7,7 10 29 373 260 121
Κίτρινο 7,5 8,1 16 210 191 108
Κίτρινο light 5,6 3 12 235 100 48
Κρέμα 1,8 10,3 33 28 96 103
Κρέμα light 2,7 3,6 20 35 55 49
Λαδοτύρι Μυτιλήνης 7,8 9,7 27 346 181 119
Λευκό ελαφρύ 5,7 3,6 8 165 300 55
Λευκό 4,5 6,9 15 142 112 81
Μανούρι Θεσσαλίας 2,2 15,6 35 32 145 151
Μανούρι Μακεδονίας 2,4 12,8 25 36 84 126
Μασκαρπόνε 0,9 12,6 37 30 8 119
Μετσοβόνε 8,6 8,7 24 244 191 113
Μοτσαρέλα 6,7 6,7 24 143 188 90
Μοτσαρέλα light 5 2,1 18 222 50 40
Μπλε 6,4 8,6 22 150 418 106
Μπρι 6,2 8,3 30 52 189 100
Μυζήθρα Κρήτης 3,6 4,9 14 71 57 62
Μυζήθρα Μακεδονίας 4,8 3,7 13 54 123 56
Παρμεζάνα 10,7 7,8 20 336 481 118
Προβολόνε 7,7 8 21 214 263 105
Ρικότα 3,4 3,9 15 62 25 52
Ρικότα light 3,4 2,4 9 77 38 41
Ροκφόρ 6,5 9,2 27 198 543 111
Σάλτσα 3,1 4,5 11 13 148 59
Τελεμές 5 7,6 15 97 173 89
Τρίγωνα 3,6 6,4 32 200 260 80
Τσένταρ 7,6 9,9 32 204 186 121
Τσένταρ light 8,2 4,5 15 230 170 73
Φέτα 4,3 6,4 27 140 335 79
Χαλούμι 6,2 7,5 23 260 290 94

 

Βιβλιογραφία:

"Total and Retail Cheese Consumption – Kilograms per Capita". Canadian Dairy Information Centre. Retrieved May 20, 2013.

Switzerland Cheese Marketing AG, Consommation de fromage par habitant en 2012.

USDA, Food and Agricultural Organization, Cheese Statistics.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ