Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο και να γίνει νόστιμο! Το σωστό ψήσιμο είναι το 50% ενός επιτυχημένου και νόστιμου φαγητού.
Κοτόπουλο με αργό ψήσιμο στη γάστρα
Σωστό ψήσιμο χωρίς προέρμανση δε γίνεται. Για να ψήσουμε αργά ένα ολόκληρο ή κομμάτια κοτόπουλου: πρώτα σοτάρουμε σε μια καυτή κατσαρόλα, ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και μόλις κάψει, σοτάρουμε διάφορα λαχανικά, όπως καρότο, κρεμμύδια, σέλινο, κομμένα σε κύβους, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος/γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό.
Κοτόπουλο στην κατσαρόλα
Σε αυτόν το τρόπο μαγειρέματος επιλέγουμε κομμάτια κοτόπουλου με το κόκαλο τους. Ξεκινάμε ζεσταίνοντας λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε κρεμμύδι ή σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά χορταρικά ή καρυκεύματα, τα υγρά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό.
Τέλος, στα μέσα του χρόνου ψησίματος προσθέτουμε σοταρισμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια, πατάτες, καρότα κ.α.
Κοτόπουλο γεμιστό
Υπάρχουν αρκετά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση, ώστε να δώσουμε στο κοτόπουλο τη γεύση που μας ταιριάζει. Η γέμιση πάντα θέλει ένα είδος αμύλου για να δέσει, συνήθως ψωμί (ξερό ή σε τρίμματα) ή ρύζι. Η γέμιση πρέπει πάντα να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν αρχίσουμε την προετοιμασία. Καθώς το κοτόπουλο έχει ελάχιστο λίπος, η γέμιση το βοηθά να διατηρεί την υγρασία του κατά τη διάρκεια του ψησίματος
Εάν θέλουμε το κοτόπουλο μας να ψηθεί σωστά, βάζουμε μόνο ένα μικρό μέρος της γέμισης στο εμπρός μέρος του λαιμού του κοτόπουλου και όχι σε ολόκληρο το εσωτερικό, γιατί η θερμοκρασία του φούρνου δεν θα μπορέσει να διαπεράσει το εσωτερικό του. Την υπόλοιπη γέμιση μπορούμε είτε να τη μαγειρέψουμε ξεχωριστά ή στο σκεύος μαζί με το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο ψητό, μπάρμπεκιου
Αρχικά ανοίγουμε το κοτόπουλο στα δυο: με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε και από τις δυο πλευρές της ραχοκοκαλιάς. Το ανοίγουμε στη μέση και το πιέζουμε με τα χέρια μας, για να ισιώσει. Το γυρίζουμε ανάποδα, κόβουμε το θώρακα αφήνοντας το υπόλοιπο άθικτο και περνάμε λεπτές μεταλλικές σούβλες από τη μια φτερούγα έως την άλλη. Τέλος περνάμε μια σούβλα και στα πόδια, ώστε να στερεοποιηθεί, το αλείφουμε με αρωματισμένο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ψήνουμε.
Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο όταν δεν μας αρέσει η φυσική μυρωδιά και γεύση του κοτόπουλου ή είναι αναγκαίο, για να του δώσει την υγρασία που χρειάζεται και να το προστατέψει στο ψήσιμο. Αν η μαρινάδα έχει ένα όξινο συστατικό (όπως κόκκινο κρασί ή ξύδι) θα διασπάσει τις ανθεκτικές πρωτεΐνες στο κοτόπουλο και θα το κάνει πιο τρυφερό. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε με προσοχή γιατί το λευκό κρέας του κοτόπουλου είναι ευαίσθητο και αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να χάσετε εντελώς τη γεύση του κοτόπουλου μια που θα υπερισχύει η γεύση της μαρινάδας. Για αυτό το μαρινάρισμα με όξινα συστατικά δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη μια ώρα. Τα πουλερικά μπορούν να μείνουν σε μια μαρινάδα με βάση το λάδι για πολύ περισσότερη ώρα.
Όπως και αν το μαγειρέψουμε το κοτόπουλο θα πρέπει να ψηθεί πολύ καλά. Οι καλύτεροι τρόποι για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί είναι:
- Να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο μαγειρικής για κρέας. Για κοτόπουλο με κόκαλα το εσωτερικό του να φτάνει στους 180 °C ενώ για κοτόπουλο φιλέτο στους 165°C.
- Τα υγρά που βγαίνουν να είναι καθαρά και να μην έχουν ροζ χρώμα
- Να μπορεί να τρυπηθεί εύκολα με ένα πιρούνι ή μια οδοντογλυφίδα
- Τα κόκαλα να μπορούν να βγουν εύκολα από το κρέας.