myDiatrofi

Μύδια θρεπτικά συστατικά και θερμίδες

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Κρέας-Πουλερικά-Θαλασσινά
mydia_threptika_systatika_kai_thermides

Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Εξωτερικά το μύδι είναι μαύρο ή σκοτεινό μπλε και εσωτερικά μαύρο γυαλιστερό με ζωηρές μπλε ανταύγειες. Το ζώο μέσα στο όστρακο έχει χρώμα κίτρινο. Το σώμα του μυδιού αποτελείται από το σπλαχνικό σάκο και το πόδι, ενώ στερείται κεφαλιού.
Η παραγωγή ξεκίνησε στις ακτές του Ατλαντικού με το κοινό μύδι (Mytilus edulis), στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού και τη Μεσόγειο με το μεσογειακό μύδι (Mytilus galloprovincialis), το οποίο εκτρέφεται έως και στη μαύρη θάλασσα. υβρίδια των δύο ειδών απαντώνται επίσης συχνά στη φύση.

Μύδια και πρωτεΐνες
Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Τα 85 γρ. μύδια αχνιστά περιέχουν 20,2γρ. πρωτεΐνες, ενώ το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο περίπου 23-24 γρ. πρωτεΐνες. Μάλιστα τα 85 γρ. μύδια παρέχουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Μύδια και θερμίδες
Τα μύδια είναι μέτρια σε θερμίδες αφού σε ποσότητα 85 γρ. παρέχουν 146 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βοδινού κρέατος ή κοτόπουλου παρέχουν 160 και 130 θερμίδες αντίστοιχα.

Μύδια λιπαρά και υδατάνθρακες
Η περιεκτικότητα τους σε λίπη είναι χαμηλή κάτι που τα καθιστά υγιεινότερα σε σχέση με το κόκκινο κρέας που είναι υψηλό σε λιπαρά και ειδικά κορεσμένα. Τα 85 γρ. μύδια περιέχουν 4 γρ. λιπαρά (0.7 γρ. κορεσμένα), ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε βοδινό κρέας περιέχει 11 γρ. λιπαρά (2,1 γρ. κορεσμένα λιπαρά). Επίσης τα μύδια περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων (αρθρίτιδα).
Η περιεκτικότητα των μυδιών σε υδατάνθρακες είναι χαμηλή και συγκεκριμένα τα 85 γρ. μύδια αχνιστά περιέχουν 6 γρ. υδατάνθρακες. Επιπλέον, τα μύδια έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (4) και είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.

Μύδια μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα μύδια περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Καταναλώνοντας 85γρ. μύδια αχνιστά σας παρέχουν 76mcg σελήνιο και 31,5mg μαγγάνιο, που αποτελούν το 109% και 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Επιπλέον, τα μύδια περιέχουν υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και μάλιστα τα 85 γρ. μυδιών να παρέχουν το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου (5,7mg).

Μύδια και βιταμίνες
Συμπεριλαμβάνοντας τα μύδια στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β12, Β1, Β2, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμίνης C. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, λαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νεύρων και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο. Η βιταμίνη C, συμβάλλει στην ενίσχυση των ιστών και διατηρεί υγιή τα δόντια. Καταναλώνοντας 85 γρ. μύδια αχνιστά σας παρέχουν 11,6mg βιταμίνης C (19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C) και 20,4mcg βιταμίνης Β12, (340% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β12).

Μύδια νάτριο και χοληστερόλη
Τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα 85 γρ. μύδια περιέχουν 314mg νατρίου, δηλαδή παρέχει το 13% της ημερήσιας συνιστώμενης κατανάλωσης νατρίου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη νατρίου όταν καταναλώνετε μύδια, και αποφύγετε άλλα τρόφιμα τα οποία είναι φορτωμένα με νάτριο, όπως τα επεξεργασμένα αλλαντικά, κονσερβοποιημένες τροφές και τα fast foods. Μύδια περιέχουν επίσης 48mg χοληστερίνη, δηλαδή το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Όποτε καταναλώστε με μέτρο τα μύδια αν έχετε αυξημένη πίεση ή χοληστερίνη διότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Τα μύδια είναι το πιο ευέλικτο είδος οστρακοειδών όσον αφορά την παρουσίαση και τη συσκευασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά. Δύναται να πωλούνται χύμα, σε προσυσκευασμένες σακούλες από δίχτυ ή κατεψυγμένα, σε συσκευασίες κενού έτοιμα προς χρήση. Στην Ισπανία, τα μεγαλύτερα μεσογειακά μύδια συνήθως συσκευάζονται σε κονσέρβες χωρίς το κέλυφός τους. Τα μύδια πωλούνται σήμερα σε προμαγειρεμένη μορφή, με διάφορες σάλτσες, σε συσκευασίες κενού μεγάλης διάρκειας. Τα μύδια μπορούν να μαγειρευτούν μέσα ή έξω από τα κελύφη τους.
Για να μειώσετε την αμμώδη υφή των μυδιών, φροντίστε να τα καθαρίσετε καλά πριν από το μαγείρεμα. Τέλος θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα μύδια όσον αφορά την επιλογή, τον καθαρισμό και το μαγείρεμά τους, διότι είναι ευαίσθητα στην βακτηριακή μόλυνση.
Δείτε επίσης για τη δηλητηρίαση από όστρακα (μύδια, χτένια, στρείδια).

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ