myDiatrofi

Πώς να επιλέξετε άπαχο κρέας

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Κρέας-Πουλερικά-Θαλασσινά
Πώς να επιλέξετε άπαχο κρέας

Πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν το κρέας και το καταναλώνουν συχνότερα μάλιστα από όσο προστάζει η μεσογειακή διατροφή. Έτσι, επιλέγοντας άπαχο κρέας, θα σας βοηθήσει στην διατήρηση ή στην απώλεια βάρους και επιπλέον να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες. Η επιλογή άπαχου κρέατος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και σκληρό στο μάσημα. Στην πραγματικότητα, το άπαχο κρέας μπορεί να είναι τρυφερό, νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, αρκεί να μαριναριστεί (π.χ κρασί, γιαούρτι, μπύρα, λεμόνι, ακτινίδιο, σάλτσα μουστάρδας, ούζο ή και μαγειρική σόδα) και να μαγειρευτεί κατάλληλα. Το κόκκινο κρέας είναι πιο λιπαρό από το λευκό κρέας των πουλερικών. Από τα πουλερικά, το κρέας του κοτόπουλου είναι πιο λιπαρό από εκείνο της γαλοπούλας. Από τα πουλερικά να προτιμάτε το στήθος, το οποίο είναι το πιο άπαχο μέρος κρέατος. Αν σε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος προσθέσουμε και την πέτσα, τότε προφανώς το ποσοστό του λίπους που θα καταναλώσουμε θα είναι σημαντικά αυξημένο.

  • Κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα: 140 θερμίδες, 3 γρ. λίπος
  • Κοτόπουλο μπούτι χωρίς πέτσα: 144 θερμιδες, 4,9 γρ. λίπος
  • Γαλοπούλα στήθος χωρίς πέτσα: 115 θερμίδες, 0,6 γρ. λίπος

Παρότι το μοσχάρι είναι λιγότερο λιπαρό από το χοιρινό, οι ποσοτικές διαφορές σε λίπος είναι μικρές. Όμως το χοιρινό υπερτερεί έναντι του μοσχαρίσιου κρέατος στην ποσότητα της χοληστερίνης, γιατί το φιλέτο του έχει μικρότερη περιεκτικότητα χοληστερίνης από το μοσχαρίσιο. Μάλιστα, τα πιο άπαχα κομμάτια του χοιρινού, όπως το ψαρονέφρι, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη από πολλά κομμάτια του μοσχαριού. Επιπλέον, σε σχέση με το μοσχάρι, το λίπος του χοιρινού είναι λιγότερο κορεσμένο, λιγότερο συνεκτικό και, επειδή είναι κυρίως εξωτερικό, γύρω γύρω από το ψαχνό, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα πριν από το ψήσιμο. Το μοσχάρι από την άλλη μας δίνει σίδηρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο με αναιμία (είναι πιο θρεπτικό). Από το μοσχάρι, καλό είναι να αποφεύγετε τη λάπα, γιατί είναι ένα κομμάτι που περιέχει αρκετό λίπος. Για κιμά ή κατσαρόλας προτιμήστε το ποντίκι ή το κιλότο και για ψητό προτιμήστε το κόντρα φιλέτο.

  • Μοσχαρίσια μπριζόλα: 194 θερμίδες, 11,9 γρ.  λίπος.
  • Μοσχαρίσιο φιλέτο άπαχο: 143 θερμίδες. 5,3 γρ.  λίπος
  • Μοσχαρίσιος κιμάς: 146 θερμίδες, 6,4 γρ. λίπος
  • Μοσχαρίσιο καρέ: 149 θερμίδες, 5,9 γρ. λίπος
  • Χοιρινή μπριζόλα: 211 θερμίδες, 12,5 γρ. λίπος
  • Χοιρινό μπούτι άπαχο: 179 θερμίδες, 8 γρ. λίπος
  • Χοιρινό ψαρονέφρι: 153 θερμίδες, 6,2 γρ. λίπος
  • Χοιρινή πανσέτα: 440 θερμίδες, 45,1 γρ. λίπος
  • Χοιρινός κιμάς: 252 θερμίδες, 17,7 γρ. λίπος
  • Χοιρινός γύρος: 258 θερμίδες, 19,1 γρ. λίπος

Το αρνί είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα, παρόλα αυτά αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι, προτιμήστε το κατσίκι που είναι λιγότερο λιπαρό. Το αρνί δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση, ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας. Στην πέτσα του αρνιού περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται.

  • Κατσίκι: 122 θερμίδες, 2,6 γρ. λίπος
  • Αρνίσιο φιλέτο: 269 θερμίδες, 19,6 γρ. λίπος
  • Αρνίσιο μπούτι: 219 θερμίδες, 14 γρ. λίπος
  • Αρνίσια παϊδάκια: 307 θερμίδες, 25,2 γρ. λίπος

Σημείωση: Οι θερμίδες και το λίπος έχουν υπολογιστεί ανά 85 γραμμάρια ψημένου κρέατος.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ