myDiatrofi

Μαργαρίνη ή βούτυρο. Ποιο είναι υγιεινότερο;

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Λίπη-Έλαια
margarini-i-voytyro

Ενώ η μαργαρίνη δημιουργήθηκε αρχικά για να είναι ένα υποκατάστατο βουτύρου, είναι μύθος ότι η μαργαρίνη έχει λιγότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνης και ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, περιέχουν τις ίδιες περίπου θερμίδες δηλαδή 35 Kcal.

Όσον αφορά τη σύσταση σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), το βούτυρο και η μαργαρίνη διαφέρουν. Όλες οι μαργαρίνες είναι πλουσιότερες από το βούτυρο σε μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (επειδή παράγονται από φυτικά λίπη και έλαια), ενώ το βούτυρο έχει περισσότερα κορεσμένα λίπη (ζωικής προέλευσης).

Υπάρχουν και μαργαρίνες με συστατικά που τις καθιστούν λειτουργικά τρόφιμα, όπως μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (ουσίες που μειώνουν την χοληστερίνη μέχρι και 15%) ή με κάλιο που ρυθμίζει την πίεση. Παρόλα αυτά δεν μπορούν από μόνες τους άπλα προσθέτοντας στο διαιτολόγιο μας να μας μειώσουν τη χοληστερίνη ή τη πίεση. Αυτό που θα βοηθήσει είναι συνδυασμός ενός συνολικού προγράμματος διατροφής χαμηλό σε λιπαρά, και κυρίως κορεσμένο λίπος και η τακτική άσκηση.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε στις μαργαρίνες είναι τα τρανς λιπαρά. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή, λόγω των τρανς κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά. Οι νέες τεχνολογίες παρασκευής μαργαρινών, αντίθετα, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγιεινών προϊόντων χωρίς «υδρογονωμένα» λιπαρά.

Δεν είναι όλες οι μαργαρίνες το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες. Γι' αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε επώνυμες μαλακές μαργαρίνες που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια με σύγχρονες μεθόδους, προτιμώντας όσες είναι πλουσιότερες σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχές σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή σύσταση μαργαρινών και ουσιών επάλειψης με βάση κάποιο λίπος ή έλαιο, συμβουλευθείτε την ετικέτα πάνω στο προϊόν.

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ