Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες και ειδικότερα, στην Ελλάδα, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά άτομο. Η Ισπανία παράγει 43,8% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου ενώ η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 12,1% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) με αποφάσεις του που βασίζονται σε ορισμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά, κατατάσσει το ελαιόλαδο σε διάφορες κατηγορίες. Κατά τη διεθνή συνάντηση του 1985, καθιερώθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες ελαιόλαδου που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Ελαιόλαδο: Είναι τα λάδι το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από τον καρπό της ελιάς. Δεν περιλαμβάνονται τα λάδια που εξάγονται με διαλύτη, ούτε τα εστεροποιημένα και τα μείγματα άλλων λαδιών. Ο χαρακτηρισμός ελαιόλαδο, όταν χρησιμοποιείται μόνος του, δεν αναφέρεται σε καμιά περίπτωση στο πυρηνέλαιο.
1 Παρθένο ελαιόλαδο: Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς με μηχανικά ή φυσικά μέσα και κατά την παραλαβή του επικρατούν συνθήκες οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής δεν έχει υποβληθεί σε καμιά επεξεργασία, εκτός από πιθανή μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση. |
2 Παρθένο ελαιόλαδο κατάλληλο για κατανάλωση: Το ελαιόλαδο αυτό, το οποίο μπορεί να φέρει και τον χαρακτηρισμό φυσικό, περιλαμβάνει τους εξής τύπους: |
3 Παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση (virgin olive oil lampante). Το ελαιόλαδο αυτό φέρει τα χαρακτηρισμό λαμπάντε. Είναι ελαιόλαδο με κακή γεύση και οσμή ή με μέγιστη οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ μεγαλύτερη από 3.3γρ./ 100 γρ. λαδιού. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση. |
4Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο (refined olive oil). Είναι το ελαιόλαδο τα οποίο λαμβάνεται από παρθένο ελαιόλαδο με ραφινάρισμα το οποίο όμως δεν προκαλεί αλλαγές στην αρχική δομή των γλυκεριδίων. |
5Ελαιόλαδο ή γνήσιο ελαιόλαδο ή αγνό ή κουπέ (pure olive oil). Είναι μείγμα παρθένου ελαιόλαδου κατάλληλου για κατανάλωση και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου. Συνήθως χρησιμοποιούνται προσμίξεις σε διάφορες αναλογίες παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου οι οποίες δίνουν διάφορους τύπους (γνήσιου ελαιόλαδου) τα χαρακτηριστικά των οποίων καθορίζονται με αμοιβαίες συμφωνίες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Τα μείγματα αυτά πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας τα οποία έχουν καθιερωθεί για το γνήσιο ελαιόλαδο. |
Βιβλιογραφία: