myDiatrofi

Ορμόνες σε ισορροπία

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Συμβουλή του Μήνα
Ορμόνες σε ισορροπία

Καθώς αυξάνεται η ηλικία, αλλάζει και η βιοχημεία του σώματός μας. Μια από τις σημαντικότερες μεταβολές είναι η μείωση των επιπέδων των ορμονών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη γήρανση.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ορμόνες αφορούν το φύλο, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη, τη μητέρα όλων των ορμονών όπως συχνά ονομάζεται η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόvη), καθώς και άλλες ορμόνες όπως η μελατονίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η αυξητική ορμόνη.
Η υγεία μας βασίζεται στη δυναμική ισορροπία των ορμονών, όπου κύριος ρόλος τους είναι να μεταδίδουν μηνύματα στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά με τη σειρά τους να μπορούν να εκτελούν τις διάφορες λειτουργίες τους. Τα επίπεδα των ορμονών φτάνουν στο απόγειο τους στην ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά, το οποίο σημαίνει ότι η ποσότητα των πληροφοριών που μοιράζονται με τα κύτταρα επίσης μειώνεται. Επειδή τα επίπεδα των ορμονών συνήθως μειώνονται με αργό ρυθμό, ο αντίκτυπος της πτώσης τους, συχνά δεν είναι εμφανής ή δεν γίνεται αισθητός πριν την ηλικία των σαράντα ή πενήντα ετών.
Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί η κλιμακτήριος να εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες από 38 έως 59 ετών και η περίοδος της κλιμακτηρίου να διαρκεί 2-5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Φυσιολογικά, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 49-51 έτη , ενώ 1% των γυναικών εμφανίζουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών και 5% μετά την ηλικία των 55 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την ανδρόπαυση ή ανδρική κλιμακτήριος που οφείλονται στη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, ή ανδρογόνων και εμφανίζεται στους άνδρες, ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Η ανδρόπαυση μπορεί να εμφανιστεί στους άνδρες ηλικίας 40 και 55 ετών.
Όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα, συνδέονται με τα συμπτώματα της γήρανσης, αλλά επιπλέον αυξάνουν τις πιθανότητες κίνδυνου για την ανάπτυξη ασθενειών και μολύνσεων.
Διάφορα αντιγηραντικά φάρμακα και προϊόντα προωθούν την ορμονική ισορροπία με τη χρήση βιοπανομοιότυπων ορμονών (bioidentical hormones/b-HRT) ως ένα τρόπο για την καταπολέμηση της γήρανσης! Πρόκειται για ορμόνες που έχουν την ίδια χημική δομή και πανομοιότυπη δράση με τις ορμόνες που παράγονται από τον οργανισμό μας. Η ιδέα είναι απλή: η χρήση συμπληρωμάτων ορμονών, παρόμοιων με αυτών που παράγει το σώμα (μη τεχνητές ή μη συνθετικές φυτοορμόνες), μπορεί αποκαταστήσει και να διατηρήσει τα επίπεδα ορμονών, όπως όταν ήμασταν 20 χρονών! Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη περίπου 20 χρόνια και είχαν μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά ορμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος σε διάφορες περιόδους της ζωής του.
Η επίτευξη υγιών επιπέδων και εξισορρόπησης των ορμονών, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και προάγει την υγεία και την ευεξία. Σε γενικές γραμμές, η ισορροπία των ορμονών προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

  • Βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοπόρωσης.
  • Αυξάνει τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη όλου του σώματος.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
  • Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Βελτιώνει την υφή, τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία και επιθυμία.
  • Βοηθά στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.
  • Βοηθά στην αποκατάσταση και την αναγέννηση των ιστών.
  • Βελτιώνει τη διάθεση και την συναισθηματική σταθερότητα.
  • Βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης.

Τι μπορείτε να κάνετε
Καταρχήν, θα χρειαστεί να κάνετε λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο, για να προσδιοριστούν τα επίπεδα των ορμονών σας και στη συνέχεια, μετά τη γνωμάτευση ιατρού, να ξεκινήσει η θεραπεία αποκατάστασης των ορμονών σας. Η χρήση της πλειοψηφίας των ορμονικών σκευασμάτων απαιτούν ιατρική συνταγή (τεστοστερόνης, θυρεοειδούς αδένα κ.α.). Ένας γιατρός θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει εκ νέου τα επίπεδα των ορμονών σας κατά την διάρκεια της θεραπείας και να προβεί σε προσαρμογή της δόσης, όταν αυτό απαιτείται, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της.

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ