Η κατανάλωση υδατανθράκων στα γεύματα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για τις σωματικές λειτουργίες. Βέβαια, το είδος των υδατανθράκων που θα επιλέξετε, κάνει τη διαφορά στα συνολικά οφέλη για την υγεία.
Ο απλός κανόνας που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι μη επεξεργασμένο σιτάρι, αλεύρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπου και αν περιέχονται, στο ψωμί, στο κουλούρι, στα δημητριακά πρωινού, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από το επεξεργασμένο.
Επιπλέον το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 10% έως 15% πρωτεΐνη, ανθεκτικό άμυλο, ανόργανα άλατα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, και συχνά, φυτοοιστρογόνα. Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε ένα τρόφιμο, αντιλαμβάνεστε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως της προστασίας από τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη, τη παχυσαρκία, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Μια φέτα (30 γρ.) ψωμί ολικής αλέσεως 100% παρέχει περίπου 3,8 γρ. πρωτεΐνες, 1,1 γρ. λίπη, 13 γρ. υδατάνθρακες, 1,9 γρ. φυτικές ίνες, 147 mg νάτριο και 77 θερμίδες. Αυτά είναι και τα ιδανικά θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του ψωμιού ολικής αλέσεως που αγοράζετε από τα σουπερμάρκετ.
Μην ξεγελιέστε από το χρώμα του ψωμιού αν είναι καφέ ή σκούρο. Το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών του παίζει σημασία. Αν αναγράφει «αλεύρι σίτου» ή «εμπλουτισμένο λευκασμένο αλεύρι» (ή κάτι παρόμοιο), σημαίνει ότι χρησιμοποιείται επί το πλείστον το λευκό αλεύρι και όχι «αλεύρι ολικής αλέσεως».
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σημασία παίζει και το τι θα βάλετε στο ψωμί ολικής αλέσεως στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής, έτσι ώστε να αποκομίζετε μόνο οφέλη. Το να προσθέσετε ζωικό βούτυρο ή μπέικον για παράδειγμα, θα προσλάβετε αρκετές επιπλέον θερμίδες και κορεσμένο λίπος. Αντ 'αυτού, προσθέστε καλύτερα ένα αυγό ή λίγο φυστικοβούτυρο.