myDiatrofi

Καούρα κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Εγκυμοσύνη-Θηλασμός
Καούρα κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης

Η καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν και είναι συχνό και αβλαβές φαινόμενο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο. Η καούρα είναι η αίσθηση καψίματος που εκτείνεται συχνά από το χαμηλότερο σημείο του λαιμού στο κατώτατο σημείο του στέρνου.

Οι καούρες προκαλούνται από την πίεση των αυξανόμενων αλλαγών του μωρού και των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη, και οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει την ορμόνη προγεστερόνη, η όποια χαλαρώνει τους λείους μύες της μήτρας. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τη βαλβίδα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να διαρρεύσουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί αίσθηση της καούρας. Η προγεστερόνη επιβραδύνει επίσης τις κυματοειδής συστολές του στομαχιού, καθιστώντας την πέψη αργή.

 

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην κοιλιά σας πιέζοντας το στομάχι σας και ωθώντας τα γαστρικά οξέα προς τα επάνω με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

 

Οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν:

  •    Προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα, και για τουλάχιστον μια ώρα.
  •    Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα
  •    Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν
  •    Φοράτε χαλαρά ρούχα
  •    Αποφεύγετε τα τηγανητά ή λιπαρά φαγητά , σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το αλκοόλ και το κάπνισμα
  •    Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Παρ’όλα αυτά είναι σημαντικό να πίνετε 8 με 10 ποτήρια νερού καθημερινά, αλλά μεταξύ γευμάτων.
  •    Τρώτε με μικρές μπουκιές και μασήστε το φαγητό σας καλά
  •    Τρώτε μικρά γεύματα και σνακ.

 

Τα φάρμακα που ανακουφίζουν άμεσα


Εάν δεν ταλαιπωρείστε από καούρες συχνά και απλώς θέλετε να πάρετε κάτι για να ανακουφιστείτε άμεσα επειδή φάγατε πολύ στο γιορτινό τραπέζι, τότε μπορείτε να επιλέξετε τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα.

Τα αντιόξινα: Καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και προκαλούν ανακούφιση από τις καούρες σε λιγότερο από μία ώρα. Συνήθως είναι τα πρώτα που θα σας δώσει ο φαρμακοποιός, εάν του ζητήσετε «κάτι για τις καούρες». Δεν είναι όλα τα αντιόξινα ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες επειδή μερικά είδη περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου. Πριν το πάρετε συμβουλευτείτε το γιατρό σας .
Τα αλγινικά: Είναι μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που δεν καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά το παρεμποδίζουν να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος τζελ μέσα στο στομάχι, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο. Τα αλγινικά δρουν άμεσα, εντός πέντε λεπτών. Πάντα να παίρνετε την έγκριση του γιατρού σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε γιατρό σας σε περίπτωση που καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν λύσει το πρόβλημα σας.

 

Τόνι Νζέιμ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προφίλ