Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, μία μεταβολική διαταραχή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Προκαλείται από την κληρονομούμενη και/ ή την επίκτητη ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από μη αποτελεσματική παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα.
Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως το 2ο τρίμηνο, εμφανίζει διαβήτη της κύησης (gestational diabetes). Ο πλακούντας παράγει ορμόνες οι οποίες βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές αναστέλλουν τη δράση της ινσουλίνης (ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ο ρόλος της είναι να μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα) με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Ο Διαβήτης κύησης συνήθως είναι παροδικός και διορθώνεται μετά την γέννηση του παιδιού.
Το 4-10 % των κυήσεων εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη, το 5-10% συνεχίζουν να παρουσιάζουν Σακχαρώδη Διαβήτη και μετά το τέλος της κύησης, ενώ το 35-60% παρουσιάζουν Σακχαρώδη Διαβήτη σε διάστημα 10-20 χρόνων .
Παράγοντες κινδύνου αύξησης Σακχαρώδη Διαβήτη κυήσεως:
- Θετικό οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα Α βαθμού)
- Ηλικία άνω των 25 ετών και ιδιαίτερα άνω των 35 ετών
- Προηγούμενες αποβολές ανεξήγητες
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Παχυσαρκία (έχουν 4 πλάσιο κίνδυνο Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 έχουν 9 πλάσιο)
- Προηγούμενη κύηση με Σακχαρώδη Διαβήτη (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 30-80%)
- Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
- Υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση
- Ιστορικό προ – διαβήτη / αντίσταση στην ινσουλίνη
Οι γυναίκες που εμφανίζουν τους παραπάνω κινδύνους έχουν έως και 14 % πιθανότητα να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
Πως προλαμβάνεται;
- φροντίστε το βάρος σας: είναι ασφαλές να ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη με το βάρος σας να είναι στα ιδανικά για εσάς (ο Δείκτης Μάζας Σώματος θα σας βοηθήσει). Συζητήστε με τον διαιτολόγο σας ή το γιατρό σας για την πορεία του βάρους σας .
- τρώτε σωστά: ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με σωστά κατανεμημένα τα γεύματα σας θα σας βοηθήσει . Ενημερωθείτε από τον διαιτολόγο για το πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε το βάρος που είναι καλό να έχετε. Φροντίστε ώστε το διαιτολόγιο σας να πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α. Αποφύγετε τα τηγανιτά , τα λιπαρά, την ραφιναρισμένη ζάχαρη , το αλκοόλ κ.α
- άσκηση: η άσκηση είναι σημαντική για όλους μας . Είναι καλό να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, pilates ή ακολουθήστε ειδικές ασκήσεις για εγκύους με την έγκριση πάντα του γιατρού σας. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και οι παχύσαρκες έγκυοι εάν γυμνάζονται μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης στο μισό.
Διαβάστε επίσης... Γλυκαιμικός δείκτης τροφών και διαβήτης